Magyar vagyok – Petőfi 200: képzőművészeti kiállítás nyílik Sepsiszentgyörgyön

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum közös szervezésében május 22-én, szerdán 17 órától nyitják meg a Magyar vagyok – Petőfi 200 című képzőművészeti kiállítást. A kiállítás fővédnöke Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke.
A Magyar Kormány Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójának tiszteletére emlékévet hirdetett meg, mely előtt tisztelegve hozta létre a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítást.

Az intézet felkérésére hetven kortárs magyar képzőművész fogalmazta meg, öntötte vizuális formába gondolatait, mely művek átfogó képet adnak a költő, forradalmár, nemzeti hősről és koráról, a művészek magyarságukhoz fűződő viszonyáról, nemzeti érzelmeikről, gondolatairól.
A teljes nemzetet reprezentáló alkotók között, különös tekintettel a külhoni közösségek (Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék, Muravidék és a diaszpóra) művészeire, számos meghatározó idős mester, neves kortárs művész és ifjú tehetség található. A tárlat talán legkülönlegesebb munkája Jankovics Marcell, János Vitéz című rajzfilmjének három eredeti kópiája, eredeti figura tervei. A kiállításnak helyi vonatkozása is van. A kiállító művészek között sepsiszentgyörgyi alkotókat is köszönthetünk. Vargha Mihály szobrászművész, aki nem mellesleg a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, Albert Levente festőművész, Éltes Barna szobrászművész és Ütő Gusztáv festőművész alkotásai szerepelnek a kiállításon.

A kiállításon további erdélyi művészek munkái láthatóak, többek között Márton Árpád festőművész, Ütő Gusztáv festőművész, Xantus Géza festőművész, Sárosi Csaba grafikusművész, és Ádám Gyula fotóművész.

A tárlat 2023. januárjában, a költő születésének hónapjában indult útjára a székelyudvarhelyi Művelődési Házból, majd ezt követően a költő életének egyik fontos helyszínére, Marosvásárhelyre érkezett. Gyergyószentmiklós, Székelykeresztúr, Déva, Nagyenyed, Székesfehérvár, Temesvár, a tárlat jelenleg Kolozsváron, a Művészeti Múzeum, Bánffy-palota kiállító termeibe várja látogatóit, ahonnan május közepén utazik tovább a Székely Nemzeti Múzeum sepsiszentgyörgyi kiállítóhelyére, a Lábasházba, ahol május 22-én, 17:00 órakor nyílik meg ünnepélyes keretek között.

A megnyitó helyszíne: Sepsiszentgyörgy, Lábasház (Szabadság tér 7.)
A vendégeket köszönti:
Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója
A kiállítást megnyitja:
Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, miniszteri biztos
Közreműködő művész:
Dombi Rózsa népdalénekes
Moderátor:
Magyarosi Para Imola színművész
A kiállítás megtekinthető: 2024. május 23. – június 23., hétfőtől péntekig, 9:00 és 16:00 óra között.