2015. december 4-én (péntek), 18 órától a kézdivásárhelyi Gyűjtemények Házában a „Magyarok a világ nyolcezresein” expedíciósorozat „MOZDULJ” programja keretében rendhagyó földrajzórát tart 2x45 perces egységekben. A székelyek a magasban meghívására Mécs László és Kollár Lajos hegymászók vetítettképes előadással és egy élő narrációval ellátott filmmel várják az érdeklődőket.

Részletes előadás-ismertető:

A hegyek szerepe életünkben
A hegyek kialakulása. Az időjárási rendszerek. Az ember és a természet kapcsolata. Az ember és a hegyek viszonyának alakulása: történelmi, vallási, filozófiai, irodalmi, hegymászás-történeti kapcsolódási pontok.
Még az üveghegyeken is túl… (film: A grönlandi jégtakaró első magyar átsíelésének története – nem csak sport, hanem kemény küzdelem a sarkvidék kihívásainak megoldására, az egzotikus táj bemutatása, etnikai, sarkvidéki, felfedezéstörténeti érdekességekkel.)

A „Magyarok a világ nyolcezresein” csapata fontosnak tartja, hogy ezeket az ismeretterjesztő dokumentumokat élménybeszámolókon ismertesse a sportot, főként az életmód-sportokat kedvelő fiatalokkal oktatási intézményekben, sportklubokban és az élet számos területén.
Eredményeikkel ösztönözni szeretnének az egészségesebb életmódra, a mozgásra (életkorra való tekintet nélkül), ismereteink gyarapítására, utazásra, a magyarok megismertetésére távoli földrészeken is! Környezetvédelmi programjukban különös figyelmet fordítanak a természeti értékeket féltő szemlélet kialakítására.

Partner: Háromszéki Közösségi Alapítvány, Gyűjtemények Háza és a Zöld Nap Egyesület