Felejthetetlen élményekkel gazdagodva tértünk haza 2014 október 8-án, 14 tagunkkal, a magyarországi útunkról.

A magyar turnénknak gondolata Meister Éva színművésznő, tiszteletbeli tagunk ötlete volt és ez év májusában fogalmazódott meg, amikor vendégünk volt Kézdivásárhelyen, a Psalmus Hungaricus című előadásával. A tervünk kivitelezésében sokat segített a Mezőhegyesi Nőklub elnöke, Szabó Andrásné, Ida, egyesületünk tiszteletbeli tagja, és a klub többi tagjai is, amit ezuttal is nagyon köszönünk. Nélkülük nem tudtuk volna lebonyolítani bemutató programunkat! Október 3-án érkeztünk Mezőhegyesre, ahol a József Attila Általános Művelődési Központ ŐSZKÖSZÖNTŐ PROGRAMJAI című rendezvény zajlott éppen, amiben, nagy szerencsénkre, mi is is résztvehettünk. Másnap délelőtt a múzeumot látogattuk meg, ahol Tarkó Gábor múzeológus, képviselőjelölt fogadott. Délután a könyvtárban mutattuk be az általunk kiadott és hozott receptes könyveket: a „Gyermekkori ízek Nagyanyó Konyhájából”, „ Székely hagyomyányos Ünnepek és Finomságok”, „ A székely tűzhelyek ízei és furfangjai” címűket és a „Háromszéki kerek erdő” című daloskönyvet. Kis, rögtönzött kézimunkakiállítást is összehoztunk, ahol az utóbbi időben készített alkotásainkat mutattuk meg. Egy-egy ételfalatot is készítettünk a székelykonyha ízeiből, amivel megkináltuk a nagyszámú közönséget, barátainkat.

A környékre tett látogatásainkra, bemutatóinkra a Mezőhegyesi Nőklub tagjai kísértek el, amit most, ezuttal szeretnénk megköszönni Nekük. Másnap ellátogattunk Makóra, ahol találkoztunk a Makói Nőklub vezetőjével, Tapasztó Jánosné, Ilonával és megbeszéltük a keddi könyvbemutatót. Végigsétáltunk a Lombkorona Sétányon és ellátogattunk a Hagymatikum Gyógyfürdőbe. Vasárnap este az IDŐSEK NAPJÁT ünnepelték a mezőhegyesi Centrál Étteremben, amelyen mi is résztvettünk. Szerencsénk volt itt megismerni, személyesen is Peller Anna előadóművésznőt, aki gyönyörű, nosztalgia dalokkal szórakoztatta a város szépkorú polgárait.

Hétfön Mórahalom volt az úticélunk, ahol az Aranyszöm Rendezvényházban már vártak ránk barátaink: Márkiné Bóka Zita igazgatónő, Meister Éva színművésznő, lánya Molnár Boglárka, a városi televiziótól, Sára Zsuzsa és Endre Röszkéről. Délután kezdődött a bemutató, ahol a nagy számú, lelkes közönségnek is bemutattuk a könyveinket, kézimunkáinkat és székelyköményessel, házisüteménnyel kináltuk, kedves vendéglátóinkat. Meister Éva színművésznő szép, humoros, alkalomhoz illő előadásával emelte a bemutató hangulatát.

Kedden látogatást tettünk Ópusztaszerre, ahol magával ragadott a Honfoglalást felidéző, Feszty Árpád panorámaképsora, ami a magyarok büszkesége lett. A táj, őseink mesterségeit, munkáit felelevenítő falumúzeum, az élethű jurták, az Erdő Temploma egészen lenyűgözött.. Egy ősi, misztikus világba kerültünk, amelynek bűvkörétől nehezen lehet megvállni. Délután a Makói Nőklubban vártak ránk már barátaink: Tapasztó Jánosné, Ilona, a klub elnőke, Szabóné Kiss Éva elnökhelyettes, Flender Jánosné, Sárika Szegedről és rengeteg klubtag. Itt is a könyvbemutató mellett kiállítottuk kézimunkáinkat, melyeket itt is nagy szeretettel fogadtak. Barátságok kötődtek, mintákat, recepteket cseréltünk itt is, a klub asszonyaival. Meister Éva tiszteletbeli tagunk itt is ünnepi hangulatot teremtett lenyűgöző előadásával. Este búcsúvacsorára hívtak meg a Mezőhegyesi Nőklub tagjai és Uj Zoltán vállalkozó, tiszteletbeli tagunk.

Szerdán reggel vigigkocsikáztunk lovashintón Mezőhegyes utcáin és megcsodáltuk a szép város nevezetességeit: a Békás Tavat, a híres Ménes Lótenyészetet, az Állami Ménesbirtokot, ahol akkor készülődtek a Fogathajtóversenyre. A könyvbemutató turnénk utolsó állomása Békés volt, ahová ismét Meister Éva színművésznővel mentünk, hisz Ő volt a főszervezőnk itt. A Békési Könyvtárban fogadtak minket, Erdősné Sági Mária igazgatónő, Balog Gáborné, Anna, a NEFELEJCS Békési kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület vezetője, és a nagyszámú, lelkes közönség. A könyvbemutató nagyon jó hangulatban zajlott le és felvettük a kapcsolatot a Békési Nefelejcs Egyesülettel.

Nagyon sok szép élménnyel, tapasztalattal feltarisznyázva érkeztünk haza, e pár felejthetetlen napon feltöltődve a téli hideg hónapokra, sok-sok meleg szeretettel.
Köszönet minden szervezőnek a segítségért, a lehetőségért!

Fülöp Magdolna
az egyesület elnöke