A román járványügyi hatóságok a koronavírus-terjedés megfékezésére vonatkozó döntését, illetve a szakhatóság által megfogalmazott ajánlásokat figyelembe véve, Kézdivásárhely Önkormányzata úgy döntött, kénytelen lemondani a március 15-re szervezett összes rendezvényét. Ennek ellenére, a város főterét méltón feldíszítik és koszorúznak is.

A vasárnap közölt intézkedések értelmében, minden olyan rendezvényt le kell mondani, amely 1000 főnél nagyobb közönséget vonzana, az ezer fő alatti rendezvényekre pedig speciális, a szakhatóságok által jóváhagyott engedély szükséges. Ezen szigorítások érintik az összes március 15-re tervezett programot, így sem a 11 órára tervezett felvonulást, sem a 12 órára tervezett megemlékező műsort nem tartjuk meg, ahogyan ezen események előttre és utánra szervezett kisebb műsorokat sem. Az intézkedés értelmében elmarad az esti, Vigadó Művelődési Házban tartandó ünnepi előadás is.

Bokor Tibor polgármester viszont kihangsúlyozta: Kézdivásárhely főterét, a korábbi évekhez hasonlóan, feldíszítik az ünnepre, Gábor Áron szobránál pedig március 15-én, délben elhelyezi a kegyelet koszorúját, és erre buzdítja azokat is, akik tisztelegni szeretnének az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. A koszorúzás keretében sem műsor, sem beszédek nem hangzanak el.

Március 15. emlékére – program
„Hazám az otthonom”

MÁRCIUS 8., VASÁRNAP
12.00 Megnyitó: 31. ünnepi tárlat a 1848-as forradalom 171 éves évfordulója alkalmából
A tárlatot megnyitja: Borcsa Imola író
Közreműködik: Józsa Irén és Nagy Babos Tamás tanárok, valamint a Cantus Kamarakórus, Fórika Balázs karnagy irányításával
Házigazda: dr. Dimény Attila múzeumvezető
Helyszín és szervező: Incze László Céhtörténeti Múzeum

MÁRCIUS 9., HÉTFŐ
17.00 ZÚG MÁRCIUS szónokverseny
Helyszín: Incze László Céhtörténeti Múzeum
Szervező: az RMDSZ Kézdivásárhelyi Szervezete

MÁRCIUS 10., KEDD
17.00 SZAVALÓVERSENY március 15. tiszteletére
Helyszín: Vigadó Művelődési Ház

MÁRCIUS 13., PÉNTEK
12.00 Megemlékezés a kászonújfalusi emlékműnél. Fellépnek a kászonújfalusi Tuzson János Általános Iskola diákjai és az Apor Péter Szaklíceum tanulói. Ünnepi szónok Nagyházi Hunor.
Megemlékezés a Nyergestetőn
13.00 Ünnepi műsort adnak elő és koszorúznak a Bod Péter Tanítóképző és a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Gyakorló Általános Iskolájának tanulói és tanárai.
14.00 Megemlékezés a nyergestetői emlékműnél. Az Apor Péter Szaklíceum ünnepi szónoka Nagyházi Hunor.

MÁRCIUS 14., SZOMBAT
18.00 TESTVÉRTÁRLAT: hatvani alkotók Art Camp kiállítása
Helyszín: Vigadó Művelődési Ház | Galéria
19.00 VIGADÓART│EMELJ FEL EMLÉK! – Előbemutató
Ünnepi előadás az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére
KOREOGRÁFUS: Tőkés Zsolt
RENDEZŐ: Lung László Zsolt
Helyszín: Vigadó Művelődési Ház | Nagyterem
Belépő: 20 lej

MÁRCIUS 15., VASÁRNAP
9.00 Ünnepi istentisztelet a református templomban. Műsorral készülnek a Református Kollégium tanulói Ruszka Sándor és Rancz Gyárfás Zsuzsánna tanárok vezetésével.
10.00 A Turóczi Mózes Általános Iskola megemlékező műsora és koszorúzása Turóczi Mózes sírjánál.
10.00 A Petőfi Sándor Általános Iskola ünnepi műsora az iskola udvarán álló Petőfi szobornál.
10.20 A Molnár Józsiás Általános Iskola tanulóinak és tanárainak ünnepi műsora és koszorúzás a Molnár Józsiás mauzóleumnál.
10.30 Ünnepi megemlékezés a Hősök emlékművénél a Református Kollégium diákjainak közreműködésével, a mezőtúri és abonyi diákok és tanárok részvételével. Ünnepi beszédet mond Dimény Kata diáklány, Égerné Tamás Annamária a mezőtúri Református Kollégium főigazgatónője.
10.30 A Bod Péter Tanítóképző és a a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola tanulóinak ünnepi műsora és koszorúzása a Kossuth Lajos szobornál.
10.30 A Turóczi Mózes Általános Iskola megemlékező műsora és koszorúzása a Turóczi emlékháznál. Énekel az iskola diákkórusa, szavalnak Szvoboda Lilla, Szabó Ingrid-Natália és Cisar Viktor-Dániel V. osztályos, Tódor Pál VIII. osztályos diákok, az ünnepet beszéddel méltatják az iskola V–VIII. osztályos tanulói.
10.30 A Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóinak koszorúzása a Petőfi Sándor domborműnél.
11.00 Gyülekező és az iskolák felvonulása
11.15 Lovashuszárok, a XV. Székely Határőr gyalogezred, hagyományőrző csapatok és a környező falvak képviselőinek felvonulása
12.00 ÜNNEPI MŰSOR:
Az ünneplőket köszönti Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere
Ünnepi beszédet mond Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét tolmácsolja Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja.

Az ünnepi műsorban közreműködik a KRK Band, a Tanulók Klubja fúvószenekara, a Molnár Józsiás-iskola gyerekkórusa, valamint Pascu Tamara, kézdivásárhelyi színművészetis hallgató. Szónoklatot mond a Zúg Március szónokverseny győztese, szaval a március 15. tiszteletére szervezett szavalóverseny nyertese.
15.30 Megemlékezés Bem József szobránál. Fellépnek az Apor Péter Szaklíceum diákjai. Ünnepi szónok Nagyházi Hunor, XI. osztályos tanuló.
19.00 VIGADÓART│EMELJ FEL EMLÉK! – Bemutató
Ünnepi előadás az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére
KOREOGRÁFUS: Tőkés Zsolt
RENDEZŐ: Lung László Zsolt
Helyszín: Vigadó Művelődési Ház | Nagyterem
Belépő: 20 lej

A szervezők fenntartják a műsorváltoztatás jogát!