Március 15. emlékére - részletes program 2018

Kézdivásárhely idén is méltón emlékezik a márciusi ifjakra, többnapos programsorozattal ünnepli az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170 éves évfordulóját. A központi ünnepség idei díszszónoka Vargha Mihály szobrászművész lesz, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, kézdivásárhelyi büszkeségünk.

PROGRAM:
MÁRCIUS 5., HÉTFŐ
17:00 ZÚG MÁRCIUS szónokverseny
Helyszín: Incze László Céhtörténeti Múzeum
Szervező: az RMDSZ Kézdivásárhelyi Szervezete

MÁRCIUS 6., KEDD
17:00 SZAVALÓVERSENY március 15. tiszteletére
Helyszín: Vigadó Művelődési Ház

MÁRCIUS 11., VASÁRNAP
12:00 Megnyitó – XXIX. ünnepi tárlat 1848. március 15-e emlékére
A tárlatot megnyitja: Vargha Mihály szobrászművész, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója
Közreműködnek: Józsa Irén és Nagy-Babos Tamás tanárok, valamint a Cantus Kamarakórus, Fórika Balázs karnagy irányításával
Házigazda: Dr. Dimény Attila múzeumvezető
Helyszín és szervező: Incze László Céhtörténeti Múzeum

MÁRCIUS 14., SZERDA
12:00 Megemlékezés a kászonújfalusi emlékműnél. Fellépnek a kászonújfalusi Tuzson János Általános Iskola diákjai és az Apor Péter Szaklíceum tanulói. Ünnepi szónok Daczó Bernadett, közreműködik a kászonújfalusi népi zenekar.

MEGEMLÉKEZÉS A NYERGESTETŐN
13:00 Megemlékezés a nyergestetői emlékműnél. Az Apor Péter Szaklíceum ünnepi szónoka Daczó Bernadett.
14:00 Ünnepi műsort adnak elő és koszorúznak a Bod Péter Tanítóképző és a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Gyakorló Általános Iskolájának tanulói és tanárai.
15:00 A kisvárdai II. Rákóczi Ferenc Szakközépiskola diákjai és küldöttsége emlékplakettet helyez el a nyergestetői kopjafaparkban.

MÁRCIUS 15., CSÜTÖRTÖK
09:00 Ünnepi istentisztelet a református templomban. Műsorral készül a Református Kollégium diáksága. Részt vesznek az Abonyi Kinizsi Pál Gimnázium diákjai.
09:30 Zenés, irodalmi összeállítás a Gábor Áron Műszaki Oktatási Központ aulájában Föltámadott a tenger címmel. Betanította: Bálint Kósa Ildikó tanárnő. Részt vesznek a halászteleki Bocskai István Református Oktatási Központ diákjai és küldöttsége, valamint a kisvárdai II. Rákóczi Ferenc Szakközépiskola diákjai és küldöttsége.
10:00 A Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóinak koszorúzása a Petőfi Sándor domborműnél és ünnepi műsora az iskola udvarán álló Petőfi szobornál.
10:00 A Turóczi Mózes Általános Iskola megemlékező műsora és koszorúzása Turóczi Mózes sírjánál.
10:30 Megemlékezés Bem József szobránál. Fellépnek az Apor Péter Szaklíceum. Ünnepi szónok Daczó Bernadett, IX. osztályos tanuló.
10:30 A Bod Péter Tanítóképző és a a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola tanulóinak ünnepi műsora és koszorúzása a Kossuth Lajos szobornál.
10:30 Ünnepi megemlékezés a Hősök emlékművénél a Református Kollégium diákjainak közreműködésével.
10:30 A Turóczi Mózes Általános Iskola megemlékező műsora és koszorúzása a Turóczi szobornál. Énekel az iskola kórusa, szaval Todór Palkó, Oláh Viktor Zsolt és Kovács Szidónia, az ünnepet beszédével méltatja Dezső Szabolcs tanuló.
10:40 A Molnár Józsiás Általános Iskola tanulóinak és tanárainak ünnepi műsora és koszorúzás a Molnár Józsiás mauzóleumnál.

MÁRCIUS 15. EMLÉKÉRE, Gábor Áron tér
Az ünnepi műsorban közreműködik a Historica zenekar, a Tanulók Klubja fúvószenekara, Kalányos Roland, a Nagy Mózes Elméleti Líceum diákja, valamint Kiss László és Márdírosz Ágnes színművészek.

11:00 Gyülekező és az iskolák felvonulása
11:15 Lovashuszárok, a XV. Székely Határőr gyalogezred, hagyományőrző csapatok és a környező falvak képviselőinek felvonulása, a Székely Vágta vándordíjának ünnepélyes átadása a város részére
12:00 ÜNNEPI MŰSOR:
Az ünneplőket köszönti Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere; ünnepi beszédet mond Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója. Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét tolmácsolja Dr. Csige Sándor Zoltán, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezető konzulja.
Szónoklatot mond a Zúg Március szónokverseny győztese, szaval a március 15. tiszteletére szervezett szavalóverseny nyertese.
A műsorban elhangzó dalok:
Népdal: Elindultam szép hazámból – énekel Márdírosz Ágnes színművész; Historica: Nyerges-tető, Kis magyar historica; Tolcsvay László: Nemzeti dal; Ismerős Arcok: Nélküled – énekel a Historica zenekar, közreműködik Kalányos Roland, a Nagy Mózes Elméleti Líceum diákja.
Vörösmarty Mihály: Szózat c. versét szavalja Kiss László színművész.

19:00 „REMÉLJ EGY JOBB HAZÁT!” – ünnepi műsor március 15. tiszteletére
Meghívott vendégek: HOLDVIOLA (HU), Márdírosz Ágnes, Csíki Hajnal, Kiss László színművészek, Perkő Néptáncegyüttes
Rendező: Lung László Zsolt
Helyszín: Vigadó Művelődési Ház, nagyterem
Belépő: 20 lej.

20:30 HISTORICA zenekar koncert, majd ROCK FANATIC koncert
Helyszín: Flagellum Dei MC klubház
Belépő: 30 lej.

A szervezők fenntartják a műsorváltoztatás jogát!

Fotó: Deme Tamás (2014 március 15)