MÁRCIUS 15. EMLÉKÉRE - ÜNNEPI PROGRAMSOROZAT 2017

MÁRCIUS 6., HÉTFŐ
17:00 SZAVALÓVERSENY március 15. tiszteletére
Helyszín: Vigadó Művelődési Ház


MÁRCIUS 7., KEDD
17:00 ZÚG MÁRCIUS szónokverseny
Helyszín: Incze László Céhtörténeti Múzeum
Szervező: az RMDSZ Kézdivásárhelyi Szervezete


MÁRCIUS 12., VASÁRNAP
12:00 MEGNYITÓ – XXVIII. ünnepi tárlat 1848. március 15-e emlékére
Köszöntőt mond: Dimény Attila igazgató, muzeológus
A tárlatot megnyitja: Dr. Deák Ferenc magyartanár
Közreműködnek: Józsa Irén és Nagy-Babos Tamás tanárok, valamint a Cantus Kamarakórus, Fórika Balázs karnagy irányításával.
Helyszín és szervező: Incze László Céhtörténeti Múzeum


MÁRCIUS 14., KEDD
11:00 Ünnepi megemlékezés a Gábor Áron Műszaki Oktatási Központ aulájában az iskola IX–X. osztályos diákjainak közreműködésével.

14:00 Megemlékezés a kászonújfalusi emlékműnél. Fellépnek a kászonújfalusi Tuzson János Általános Iskola diákjai és az Apor Péter Szaklíceum tanulói. Ünnepi szónok Bors Gyöngyvér, közreműködik a kászonújfalusi népi zenekar.

MEGEMLÉKEZÉS A NYERGESTETŐN
14:00 Ünnepi műsort adnak elő és koszorúznak a Bod Péter Tanítóképző és a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Gyakorló Általános Iskolájának tanulói és tanárai.

15:00 Megemlékezés a nyergestetői emlékműnél. Az Apor Péter Szaklíceum ünnepi szónoka Bors Gyöngyvér.

16:30 A Manócska Napközi Otthon pedagógusai és a szülők közös koszorúzása az intézmény nyergestetői kopjafájánál.


MÁRCIUS 15., SZERDA
9:00 Ünnepi istentisztelet a református templomban. Műsorral készül a Református Kollégium diáksága. Részt vesznek a mezőtúri és mezőkövesdi tanárok és diákok.

9:45 Megemlékezés Bem József szobránál. Fellépnek az Apor Péter Szaklíceum. Ünnepi szónok Bors Gyöngyvér, IX. osztályos tanuló.

10:00 A Nagy Mózes Elméleti Líceum ünnepi műsora az eresztevényi emlékműnél.

10:00 A Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóinak koszorúzása a Petőfi Sándor domborműnél és ünnepi műsora az iskola udvarán álló Petőfi szobornál.

10:00 A Turóczi Mózes Általános Iskola megemlékező műsora és koszorúzása Turóczi Mózes sírjánál.

10:15 A Bod Péter Tanítóképző tanulóinak koszorúzása a Szacsvay János domborműnél. Helyszín a Szentkereszty Stephanie Egyesület épülete.

10:30 A Bod Péter Tanítóképző és a a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola tanulóinak ünnepi műsora és koszorúzása a Kossuth Lajos szobornál.

10:30 Ünnepi megemlékezés a Hősök emlékművénél a Református Kollégium diákjainak közreműködésével. Részt vesznek a mezőtúri és mezőkövesdi tanárok és diákok is.

10:30 A Turóczi Mózes Általános Iskola megemlékező műsora és koszorúzása a Turóczi szobornál. Énekel az iskola kórusa, szavalTodór Palkó, Oláh Viktor Zsolt és Fazakas Anita, az ünnepet beszédével méltatja Dezső Szabolcs tanuló.

10:40 A Molnár Józsiás Általános Iskola tanulóinak és tanárainak ünnepi műsora és koszorúzás a Molnár Józsiás mauzóleumnál.


MÁRCIUS 15. EMLÉKÉRE, Gábor Áron tér

Az ünnepi műsorban közreműködik a Tanulók Klubja fúvószenekara, a Református Kollégium és a Nagy Mózes Elméleti Líceum zenekara és diákjai, Biszak Beáta, a Molnár Józsiás Általános Iskola IV. osztályos tanulója, valamint Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze.

PROGRAM:
11:00 Gyülekező és az iskolák felvonulása

11:15 Lovashuszárok, hagyományőrző csapatok és a környező falvak képviselőinek felvonulása

12:00 ÜNNEPI MŰSOR:
Az ünneplőket köszönti Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere; ünnepi beszédet mond Tállai András, a Magyar Kormány parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

Szónoklatot mond a Zúg Március szónokverseny győztese, szaval a március 15. tiszteletére szervezett szavalóverseny nyertese.

A műsorban elhangzó dalok:
Népdal: Tavaszi szél – énekel Biszak Beáta, a Molnár Józsiás Általános Iskola IV. osztályos tanulója; Illés Lajos: A nemzethez, Singh Viki: Katonák, Egy szabad országért – énekelnek, hangszeren játszanak a Nagy Mózes Elméleti Líceum és a Református Kollégium diákjai.

Radnóti Miklós: Nem tudhatom c. versét szavalja Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze.

18:00 Kiállításmegnyitó (Paks): MAKÓ ANDRÁS – ÖSSZETARTOZUNK
Meghívott vendégek: Tóth Éva és Besenyei István, a mezőkövesdi Matyó Néptáncegyüttes tagjai.
Helyszín: Vigadó Művelődési Ház

19:00 „HAZÁM, HA VOLT IS...” – gálaműsor március 15. tiszteletére
Közreműködnek: Bogdán Zsolt színművész (Kolozsvári Állami Magyar Színház), Kozma Attila színművész (Csíki Játékszín) és Keresztes Ágnes színművésznő (Szatmárnémeti Északi Színház); a Sepsi Kamarazenekar, a Voces Kamarakórus (szólisták: Pakot István és Kolcsár Linda), valamint a Perkő Néptáncegyüttes Horváth Tas és Ürmösi-Incze Hunor vendégszereplésével.
Light design: Designdropp Studio, Erőss László
Élő közvetítés: Designdropp Studio (gyártásvezető/rendező: Erőss László, operatőr: Ovidiu Pogăceanu, Nagy László, Sándor Zsombor, crane operator: Gligor András)
Zenei rendező: Cserkész Emese
Rendező: Lung László Zsolt
Helyszín: Vigadó Művelődési Ház, nagyterem
A belépés díjtalan, de helyfoglaláshoz kötött.

A szervezők fenntartják a műsorváltoztatás jogát!