Március 15. emlékére - ünnepi programsorozat Kézdivásárhely 2016

Március 10., csütörtök
16:00 - Szavalóverseny V–VIII. osztályos tanulók számára
Helyszín: Vigadó Művelődési Ház


Március 11., péntek
16:00 Zúg Március diákszónokverseny
Helyszín: Incze László Céhtörténeti Múzeum kiállítóterme
Szervező: a kézdivásárhelyi RMDSZ

Március 13., vasárnap
12:00 Megnyitó – XXVII. ünnepi tárlat 1848. március 15-e emlékére
Köszöntőt mond: Dimény Attila igazgató, muzeológus
A tárlatot megnyitja: Deák Ferenc magyartanár
Közreműködnek: Józsa Irén és Nagy-Babos Tamás tanárok, valamint a Cantus Kamarakórus, Fórika Balázs karnagy irányításával.
Helyszín és szervező: Incze László Céhtörténeti Múzeum


Március 14., hétfő
12:00 Megemlékezés a kászonújfalusi emlékműnél. Fellépnek a kászonújfalusi Tuzson János Általános Iskola diákjai, az Apor Péter Szaklíceum tanulói és a tótkomlósi Jankó János Általános Iskola és Gimnázium diákjai. Ünnepi szónok Kiss Renáta, közreműködik a kászonújfalusi népi zenekar.

MEGEMLÉKEZÉS A NYERGESTETŐN
14:00 Megemlékezés a nyergestetői emlékműnél. Az Apor Péter Szaklíceum ünnepi szónoka Kiss Renáta, közreműködik a tótkomlósi Jankó János Általános Iskola és Gimnázium.

15:00 Ünnepi műsort adnak elő és koszorúznak a Bod Péter Tanítóképző és a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Gyakorló Általános Iskolájának tanulói és tanárai.

16:30 A Manócska Napközi Otthon pedagógusai és a szülők közös koszorúzása az intézmény nyergestetői kopjafájánál. Részt vesznek a szegedi vendégek, a műsorról a Manócska napközi óvónői gondoskodnak.


Március 15., kedd
09:00 Ökumenikus istentisztelet a református templomban, ünnepi műsor a Református Kollégium és a mezőtúri diákok és tanárok, valamint a helyi és a mezőtúri református gyülekezeti tagok részvételével.

09:45 Megemlékezés Bem József szobránál. Fellépnek az Apor Péter Szaklíceum tanulói és a tótkomlósi Jankó János Általános Iskola és Gimnázium diákjai. Ünnepi szónok Kiss Renáta.

10:00 A Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóinak koszorúzása a Petőfi Sándor domborműnél és ünnepi műsora az iskola udvarán álló Petőfi szobornál

10:00 A Turóczi Mózes Általános Iskola megemlékező műsora és koszorúzása Turóczi Mózes sírjánál

10:00 A tűz márciusa - zenés-verses irodalmi összeállítás a Gábor Áron Műszaki Oktatási Központban az iskola diákjainak közreműködésével

10:30 A Bod Péter Tanítóképző tanulóinak ünnepi műsora és koszorúzása a Szacsvay János domborműnél és a Kossuth Lajos szobornál

10:30 Ünnepi megemlékezés a Hősök emlékművénél. Ünnepi beszédet mond Vasas István, a mezőtúri Református Kollégium főigazgatója.

10:30 A Turóczi Mózes Általános Iskola megemlékező műsora és koszorúzása a Turóczi szobornál. Énekel az iskola kórusa, szaval Fazakas Anita és Jánosi Zsolt.

10:40 A Molnár Józsiás Általános Iskola tanulóinak és tanárainak ünnepi műsora és koszorúzás a Molnár Józsiás mauzóleumnál


MÁRCIUS 15. EMLÉKÉRE, Gábor Áron tér

A műsorban közreműködik a Tanulók Klubja fúvószenekara, a Református Kollégium zenekara és diákjai, a Cantus Kamarakórus és Kaján Botond, a Petőfi Sándor-iskola IV. osztályos diákja, valamint Puskás László és Márdírosz Ágnes, a Csíki Játékszín színművészei.

PROGRAM:

11:00 Gyülekező és az iskolák felvonulása

11:15 Lovashuszárok, hagyományőrző csapatok és a környező falvak képviselőinek felvonulása

12:00 ÜNNEPI MŰSOR:
Gyulai István: Örökségünk - énekel a Református Kollégium zenekara és diákjai
Az ünneplőket köszönti Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere
Illés Lajos: Mert a haza (Horváth István verse) - énekel a Református Kollégium zenekara és diákjai
Ünnepi beszédet mond Böjte Csaba testvér, ferences rendi szerzetes
Koncz Zsuzsa: Szabadság (Heltai Jenő verse) - énekel a Református Kollégium zenekara és diákjai
Diákszónok szónoklata
A szavalóverseny győztesének szavalata
Ünnepi beszédet mond Horváth Zoltán atya, a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templom plébánosa, Terézváros díszpolgára
Márdírosz Ágnes színművész népdalt énekel
Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának üzenete
Puskás László, a Csíki Játékszín színésze szaval
Mitykó Zsolt, Mezőhegyes polgármestere zászlót ad át
A Cantus Kamarakórus az Ima rontás ellen c. fohászt énekli, szaval Kaján Botond, a Petőfi Sándor iskola IV. osztályos diákja
Áldást mond Ft. Vargha Béla főesperes és Beder Imre lelkipásztor
Magyar és székely himnusz eléneklése
Koszorúzás

13:00 Az ünnepi műsort követő pohárköszöntőre is a Maassluis Nyugdíjas Klubba (ez várhatóan 13 órakor kezdődik) szeretettel várják az érdeklődőket.

18:30 A mi március 15-énk fotókiállítás megnyitója a Vigadó Művelődési Ház Galériájában

19:00 "Hozzád, hazám, most verset írnék!” - ünnepi előadás Markó Béla, Fekete Vince, Dimény-Haszmann Árpád és Sántha Attila versei alapján; gálaműsor március 15. tiszteletére.
Közreműködik a Sepsi Kamarazenekar, a Snaps Band, a Voces női kar, a Perkő Néptáncegyüttes, Kolcsár József (Tamási Áron Színház), Kozma Attila, Márdírosz Ágnes, Puskás László (Csíki Játékszín), Kreiter Helga (Nagy István Művészeti Líceum), Bakó-Fazakas Vajk, Biszak Beáta (Minisnaps), Nagy-Babos Tamás versét elmondja Rancz-Gyárfás Hanna (Macskakő színjátszócsoport).
Rendező: Lung László Zsolt
Helyszín: Vigadó Művelődési Ház, nagyterem
A belépés díjtalan.


A szervezők fenntartják a műsorváltoztatás jogát.