Márton Fanni-Bíborka több mint egy éve részese a szervezetnek, és ez idő alatt rengeteg kedves, segítőkész, támogató és együttműködő emberrel ismerkedett meg. Összesen 438 óraszámmal érdemelte ki az Év önkéntese díjat. A Zöld Naposok nagyra értékelik a munkáját, olyannyira, hogy megválasztották az Év önkéntesének. A szervezet vezetősége ezúton is köszöni Emesének az önzetlen kitartását és reméli a lelkesedése a továbbiakban is töretlen marad!

Az alábbiakban a Zsögön-Bögözi Abigél által készített interjú olvasható el:

Milyen érzéssel tölt el, hogy te kaphattad az “Év önkéntese” díjat?
Nagyon jó érzés, hogy én lehettem az év önkéntese, ezáltal én kaptam meg az “Év önkéntese” díjat összesen 438 önkéntes óra/ év által, amit köszönök a Zöld Nap Egyesület csapatának.

Mi motivált/késztetett, hogy te is a Zöld Nap Egyesület önkéntese legyél? Hány éve önkénteskedsz?
Elsősorban lehetőséget kaptam, hogy részt vegyek a januári Zöld Nap-pali bejárós táborba, ahol, hét - tízéves gyerekek számára megszerveztünk egy többnapos interaktív tevékenységet. Négy napon át tartó táborban mindenki egyénileg, saját ötletekkel, programokkal és kézműves tevékenységekkel tehette színesebbé, mókásabbá a gyerekek számára kialakított programokat. A tábort követően döntöttem úgy, hogy én is a Zöld Nap Egyesület önkéntese szeretnék lenni. Mostanra már több, mint egy éve vagyok önkéntes.

Hogyan vettél részt az önkéntességben? Mi volt a feladatod?
Az én feladatom a szervezetnél a különböző programok előkészületeinek, öltleteléseinek a segítése, valamint a tevékenységeken való aktív részvétel, ahol mindent megteszünk azért, hogy az adott esemény minél jobban és gördülékenyebben valósuljon meg. Melyek voltak azok az események/ programok amelyekről el tudod mondani, hogy mutattak valami újat számodra? Külön kiemelném a hetedik alkalommal megszervezett „Elemér a Nemerén” című kerékpáros kincskeresést, amelynek megvalósítása most az én javaslataim, ötleteim és feladataim által kerül megszervezésre. Ezt a lehetőséget annak köszönhetem, hogy a szakmai gyakorlatomat a Zöld Nap Egyesületnél végeztem el. Az esemény megszervezése során számos új ismeretet, tapasztalatot szereztem, mint például: programok, feladatok megszervezése, lehetséges megvalósítása, helyszínek feltérképezése, plakátok elhelyezése, kincsek-kellékek elkészítése, ez mellet az Adobe Photoshop használatát, oklevelek elkészítését tanulhattam meg.

Miben fejlődtél az önkénteskedés során?
A Zöld Nap Egyesület által változatos tematikájú programokon és eseményeken vettem részt, ennek köszönhetően fejleszteni tudtam az eddigi tapasztalataimat és tudásomat. Ilyen például a Zöld Nap-pali bejárós táborok, ahol megtanultam csapatban dolgozni, együtt és közösen egy tevékenységet megvalósítani, gyerekekkel együttműködni. Megfelelő képek, videók, okleveleknek az elkészítését. A külföldi ESC önkénteseknek köszönhetően pedig, tudtam gyakorolni az angol nyelvtudásomat is.

A karriered szempontjából, szerinted az itt szerzett tapasztalatok a segítségedre lesznek?
Betekintést nyerhettem és részese lehettem egy nagyon színes és változatos rendezvényszervező közösségnek, ahol számos más és más – részben, vagy teljes egészében új- tapasztalatokkal lettem gazdagabb. Ilyen például az, hogy mennyi munka, gyűlés, egyeztetés, ötletelés révén tud megvalósulni egy egy- vagy akár többnapos tevékenység. Mennyire fontos az, hogy amit teszünk azt teljes szívvel, odaadóan és segítőkészen tegyük, ezáltal is jobbá formálva a kis közösségünket. Ugyanakkor, úgy gondolom, hogy az itt szerzett tapasztalatok hosszútávon a segítségemre válnak, amelyeket a karrierem során alkalmazni tudom.

Kit/kiket buzdítanál arra, hogy legyenek önkéntesek?
Szerintem sosem késő kipróbálni az önkénteskedést, hiszen mindig gyarapodik az ember valamivel. Én az elmúlt évben a tudatos-, egészséges életmód, a sport fontossága és a környezetvédelme mellett rengeteg új embert, kultúrát, hagyományt és szokást ismertem meg. Ugyanakkor, ami számomra a legfontosabb az az, hogy rengeteg kedves, segítőkész, támogató és együttműködő barátokkal gazdagodtam.

Ha Ön is kedvet kapott arra, hogy önkéntes munkát vállaljon, akkor nincs más dolga csak keressen egy olyan szervezetet, amelynek céljaival azonosulni tud.