A sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben kerül sor a MAYBE 5 Proxy című, csoportos kiállításának megnyitójára 2022 december 16-án, pénteken 19 órakor. A kiállítást a közönség nyitja meg.

Húsz évvel az első MAYBE kiállítás után - amely a MAGMA alapításának egyik kulcseseménye volt - az öt éves rendszerességgel megrendezett kiállítás idei kiadásán is bővült a résztvevő művészek listája. Az alapot, 2002-ben, a városi művészeti középiskola végzőseinek első generációi képezték, akik akkor már az ország különböző művészeti egyetemein, vagy külföldön tanultak. A sepsiszentgyörgyi kötődésű művészek fokozatosan bővítették a kört kortársaik meghívásával, olyan művészek bevonásával, akik a környező régióhoz kötődnek, hasonló a művészeti gyakorlatuk van, vagy hasonlóan gondolkodnak a világról.

A MAYBE egy témaelemző kiállítás, melynek az idei, 5. kiadásának témája a Proxy.

„A proxy általi alkotás azonban nemcsak a cselekvőképesség átruházása lehet, hanem a passzív befogadó cselekvőképességének kisajátítása is. A proxy képes egy ágens működését elrejteni a rendszerben, amint azt egy proxy szerver teszi a hálózatban, vagy a szuverén törekvésekbe fészket rakni, amint az egy proxy háborúban történik. A proxy általi alkotás azonban mindig egy harmadik felet feltételez, amely az önmagát megvalósító szerző és a sorsát alakító befogadó kereszttüzében ösztönzést kap a cselekvésre, vagy egyszerűen elszenvedő alanya egy formáló erőnek, amely médiumként használja őt, ugyanakkor a társadalmi egyenlőtlenségek leleplezőjévé, tehát emancipációs médiummá is teszi. Mindehhez szükség van egy önmagáért létező, autonóm területre, ahol a társadalmi normák is kikerülhetnek tabu árnyékából, és ahonnan a hegemón hatalmi befolyással szemben meg lehet védeni azt a veszélyes szabadságot, amely nélkül nincs is művészet. A proxy tehát egy transzparenciával és homállyal való játék, amelynek mindannyian cselekvő alanyai vagyunk, miközben alkotó munkával igyekszünk értelmet adni a létünknek.”

Miklós Szilárd

Kiállítók: Baász Orsolya, Bogdán Farkas, Budrala Sára, Cătălina Nistor, Csiki Csaba, Daczó Enikő, Éltes Barna, Ferencz S. Apor, Gáspár Csongor, Ivácson András Áron, Izsák Előd, Kispál Ágnes-Evelin, Koter Vilmos, Kozma Levente, Kusztos Júlia, László István, Martini Yvette, Mihai Iepure-Gorski, Monotremu, Öllerer Áron, Ördög-Gyárfás Ágota, Péter Alpár, Răzvan Anton, Rizmayer Péter, Sárosi Mátyás, Szabó Kriszta, Szabó Lehel, Szabó Péter, Toró Attila, Ungvári-Zrínyi Kata, Váncsa Domokos, Vetró-Bodoni Barnabás, 1kutya&Co, Wanek Ferenc |

Koordinátor(ok): Miklós Szilárd, Kispál Ágnes-Evelin, Váncsa Domokos, Kispál Attila |
Grafikai arculat: Veres Szabolcs |
Technikai személyzet: Kocsis István
Szervező: MAGMA Kortárs Közeg Egyesület, Székely Nemzeti Múzeum | Partner: Kovászna Megye Tanácsa | Támogató: NKA - Magyar Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap, Sepsiszentgyörgy Megyei Jogú Város Tanácsa

HELYSZÍN: MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér (Szabadság tér 2., Sepsiszentgyörgy, Románia)
A kiállítás 2023. február 03-ig látogatható, hétfő és ünnepnapok kivételével, naponta 11-19 óra között.

Bővebben: magma.ro