A Zöld Nap Egyesület alakulása óta tizenegyedik alkalommal hirdetett fotópályázatot, az idei téma Az Erdő varázsa volt. Hétfő délután teltház előtt megnyitották a Vigadó Művelődési Ház Galériájába a zsűri által értékelt legjobb fotókból válogatott kiállítást. A megnyitóról készült fotók megtekinthetők a Zöld Nap Egyesület Facebook oldalán!

A tárlatnyitó első felében Ráduly Attila a Zöld Nap Egyesület elnöke a résztvevőkkel ismertette a pályázati kiírást. Azt követően a zsűri elnöke Nagy Lajos, a Romániai Fotóművészek Szövetségének titkára a beküldött pályaműveket méltatta. A kiállítás színvonalát a Bod Péter Tanítóképző diákjai Imre Anita és Bedő Biborka témába vágó verses, zenés összeállítása Kis Emese magyar szakos tanár felkészítésével, Varga Andrea a Zöld Nap Egyesület önkéntese és a kézdikővári Kovács Ferenc Általános Iskola előkészítőseinek csodálatos meséje Hodor Enikő vezetésével emelte. A pályázat célja volt a fotósok művein keresztül felhívni a nagyközönség figyelmét az erdőben található növény- és állatvilág szépségeire. A fényképek segítségével pedig rávilágítottak az erdő folyton változó csodájára, megújuló képességére és közösségteremtő erejére is. Négytagú zsűri (Nagy Lajos, Bede Gábor, Kelemen Gábor és Vetró András.) választotta ki a legjobbnak ítélt harminchét munkát, majd ezek közül a nyerteseket. A pályázat megjelenésére, lebonyolítására a zoldnap.info portál adott helyet. A meghirdetett fotópályázatra az elmúlt hónapok során számos értékes, izgalmas, gyakorta újszerű pályamű érkezett a Kárpát-medence különböző térségeiből. Január közepéig 24 versenyző 37 alkotása tekinthető meg a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban.

Nyertesek névsora: I díjazott: Péter Levente (Zabola), II. díjazott: Péter Levente (Zabola) és a III. díjazott: Istók Róbert – Szent Anna tó felé vezető út (Kézdivásárhely) fotója

Dicséretben részesült: Balázs Klára (Kézdivásárhely), Jancovius Helka (Budapest) Valahol az erdő mélyén és Nánia Hilda (Kézdivásárhely) Istenszéke (Ikertestvéremmel) című alkotása

Gratulálunk minden nyertesnek! A nyertes alkotásokból 2020-as színes forgatható falinaptár készül. A kiállítás nem jöhetett volna létre a Niko Kft, a Vigadó Művelődési Ház, a Communitas Alapítvány, az Európai Szolidaritási Testület és a médiatámogatóink segítsége nélkül.

Ezúton is köszöni a szervező egyesület a támogatásukat. A kézdii zöldek jövőben ismét „kalandra” hívják a fotósokat. Kövessék figyelemmel a szervezet portálját.

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Balogh Ákosc