Végéhez közelednek Kézdivásárhelyen az ipari park munkálatai, az önkormányzat megnyitotta a pályázást a vállalkozások számára. A feltételek előnyösek, a cégek fejlődését és új munkahelyek teremtését szolgálják.

Kézdivásárhely az erdélyi gazdaság egyik viruló központja, Brassó városától 66 km-re, a kultúrában is feltörekvő megyeközponttól, Sepsiszentgyörgytől 32 km-re fekszik, a Brassó–Bákó közötti 547-es európai út első szakaszán. Ez az út mindig is az Erdélyt és Moldvát összekötő kereskedelem fő érvonala volt az Ojtozi-hágón át, melyen a brassói iparosok és kereskedők átszállították áruikat Moldvába, így a Sachsenweg azaz szászok útjaként is emlegették.

Épp az említett út mentén, a vasútállomás szomszédságában kezdődött el 2013-ban az egyik ipari park felépítése, melyet az akkori városvezetés Kézdiszék gazdasági fellendítéséért pályázott meg. Nemrég elkészült az új bekötőút is (Nap utca), amelyet a célnak megfelelően kiszélesítettek és ellenállóbbá tették a megnövekvő (teher)forgalom befogadására.

Az ipari park alapterülete 7.28 hektár, ezen négy termelési csarnok létesül, amelyek közül egyik felújított és három újonnan épített, mindegyik belső utakkal összekötve. Ezen csarnokok „benépesítésére” kerül most sor, az ezt célzó versenytárgyalás(ok) kiírásával. A jelentkező vállalkozások mentesülnek a terület- és ingatlanadó befizetése alól, és felettébb kedvezményes áron juthatnak a bérelhető felülethez. Ezen kívül saját csarnokok felépítésére is van lehetőség, amennyiben a már létezők nem felelnek meg az elvárásoknak. A csarnokok egyaránt alkalmasak termelésre vagy raktározásra, mindegyik rendelkezik a tevékenységekhez szükséges nagy teljesítményű villanyhálózattal, víz- és gázvezetékekkel. A helyszín minimum négy, maximum hat kis és közepes vállalkozás működtetésére alkalmas, a beruházások a hozzáadott érték alapján nyerhetnek elsőbbséget a konkurensekkel szemben. Előnyt jelenthetnek a használt innovatív, környezetkímélő technológiák (hulladékok újrahasznosítása, villamos és hőenergia termelése újrahasznosítható forrásokból stb.), illetve a létrehozandó munkahelyek száma, ami minimum 79 kell, hogy legyen. A további pontosításokért és egyéb információért tanulmányozható az Ipari park működési szabályzata a www.kezdi.ro honlapon (a 64-es számú HTH melléklete), illetve bővebb felvilágosítás igényelhető a Kézdivásárhelyi Polgármesteri Hivatal Pályázatíró irodájában, a +40 267 361 974, 135-ös belső számon, a +40 720 143 746 telefonszámokon vagy a janos.bartha@kezdi.ro e-mail címen.