Jövő évben sem változnak az adók és illetékek Kézdivásárhelyen, erről döntött a városi tanács pénteken, rendkívüli tanácsülés keretében. A napirendi pontok között két határozattervezet szerepelt, az első a helyi költségvetés módosítása volt.

November 6-án, péntek reggel ismét összeült Kézdivásárhely városi tanácsa, hogy két sürgős kérdésben döntést hozzon. Mindkét határozattervezet esetében határidő kötelezte a helyi tanácsot, ezért volt szükség az előrehozott, rendkívüli ülésre. A költségvetés módosítására azért volt szükség, mert végleges bírósági döntés született két, még Rácz Károly előző polgármester által kötött szerződés kapcsán, a per során megítélt pénzösszeg már a végrehajtóhoz került, és amennyiben az önkormányzat nem törleszt, zárolják bankszámláit. Bokor Tibor polgármester kifejtette: arról az utószerződésről van szó, amelyet Rácz Károly a Conrek nevű céggel kötött, teljesen törvénytelenül, és amelynek következményeként lemondott az akkori alpolgármester és feljelentést is tett a DNA-nál. A szerződést tehát a DNA is vizsgálja, több ízben kértek iratcsomókat az ügyben, ott azonban még semmilyen előrehaladás nem történt. Az utószerződésben a korábbi polgármester – tanácshatározat nélkül – elismeri, hogy a régi mozi épületében egy 553.000 lejes beruházás történt, amit az önkormányzatnak kell törlesztenie a cég felé. A történethez hozzátartozik, hogy a mozi épülete 2010-ben kormányhatározattal az önkormányzat tulajdonába került. Mivel az utószerződés elismeri a befektetést, a bíróság az azóta felszámolt cég javára döntött. Kamatostul az összeg eléri a 800.000 lejt, amit az önkormányzatnak ki kell fizetnie. A végrehajtóval történt egyeztetések nyomán elvi döntés született arról, hogy az önkormányzat elöljáróban kifizet 144.000 lejt, utána tárgyalhatnak arról, hogy a fennmaradó összeget, négy részletben, jövőben törlesszék. A polgármester többször kihangsúlyozta, hogy nem jószívvel fizet ekkora összeget, de ha nem teszi meg, a hivatal összes számláját zárolják, ezáltal mindenki felé fizetésképtelenné válik, ami a pályázatok lefolyását befolyásolná a leginkább.

A másik szerződés szintén a korábbi polgármester és az Andis Consulting között született, szintén tanácshatározat nélkül. A cég pert nyert az önkormányzattal szemben, így 159.000 lejt kell visszafizetni neki. Bokor hozzátette, egyik ügyet sem hagyja annyiban, megpróbálja a pénzt azoktól visszaszerezni, akik ebbe a helyzetbe hozták az önkormányzatot.

Mások felelőtlensége miatt Kézdivásárhely költségvetése mintegy egymillió lejjel károsul, ezt a pénzt akár útjavításra, a járdák rendbetételére, és még számos beruházásra lehetett volna költeni – fogalmazott a polgármester.

Nem növekednek az adók

2016-ban is megtartja az adózási szintet Kézdivásárhely, nem növekednek az adók és illetékek a céhes városban, annak ellenére sem, hogy a pénzügyi törvény módosult. Ahhoz, hogy a 2015-ös szinten maradjanak az adók, a választható legalacsonyabb kulcsot, 0.08%-ot javasolt a polgármester, fizikai személyek esetében. Jogi személyek esetében eddig is az 1.1%-os kulcsot alkalmazták, ezen sem szeretne változtatni a polgármester, közölte előterjesztésében. A földek után sem kell többet fizetni, mint 2015-ben, bár itt is módosult a pénzügyi törvény. A járműadók, bérleti díjak sem változtak, azonban egy új, speciális adót vezettek be azon személyeknek, akiknek nincs szemétszállításra szerződése a Gosp-Com Rt.-vel. Január elsejétől az új törvény egyébként is kötelez erre. A Gosp-Com Rt. összeállítása alapján, adó formájában kell az önkormányzatnak behajtania az összegeket.

Az új törvényben változások is vannak, amit Kézdivásárhelyen is alkalmazni kell, például, akinek több lákasa volt, eddig többletadót kellett fizetnie, valamint akinek 150 négyzetméter fölött volt az ingatlanja, annak is. Ezt törölték, ezután nem kell plusz összeget fizetni ezekért, viszont törölték azt az adókedvezményt is, miszerint aki szigeteli a lakását, mentességet élvez az ingatlanadó alól.

A helyi adókat és illetékeket, egy apró módosítással, megszavazta a városi tanács.