Megünnepelték az Egyetem Napját a Sapientián

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2001. október 3-án nyitotta meg kapuit, és az intézményi akkreditációt követően a Szenátus elhatározta, hogy az első tanévnyitó évfordulóját az Egyetem Napjává nyilvánítja. Az idei évben a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara adott otthont az ünnepi rendezvénynek.

„Bár kinyílt a világ, sokfelé lehet menni, nem véletlen jött létre az egyetem, hiszen a Sapientia célja a jövő vezetőinek nevelése. Küldetésének tekinti, hogy akiket felkészít az életre, azok itthon maradjanak” – fogalmazott nyitóbeszédében Kató Béla püspök, a Sapientia Alapítvány Kuratóriumának elnöke. Tonk Márton, az egyetem Szenátusának elnöke az első tanévnyitón elhangzottakat idézte, majd megjegyezte: kevesebb mint 400 hallgató kezdte meg az első tanévét, mára ez a szám többszörösére nőtt. „Ma az Erdélyben magyar nyelvű felsőoktatásban részt vevő fiatalok egynegyede tanul a Sapientián. Ha az elmúlt 18 esztendőben nem lett volna meg a szükséges hit, akkor ma nem lenne önálló magyar felsőoktatás a Székelyföldön, nem lenne magyar nyelvű műszaki és mérnöki képzés, nem lenne magyar nyelvű jogászképzés – és a sor még hosszan folytatható” – tette hozzá.

Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője úgy fogalmazott: „a Sapientia EMTE egy darabka történelmet alkot, kezünkbe kell vennünk a sorsunkat, hiszen csak az a miénk, amit mi magunk teremtünk meg”. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az erdélyi magyar közösség fontos szellemi fellegvárának nevezte az intézményt. „Merjünk nagyot gondolni és álmodni, ne legyünk középszerűek. Arra kérem a Sapientia EMTE hallgatóit, hogy soha ne veszítsék el a hitüket abban, hogy amit tesznek, az képes megváltoztatni a világot” – fogalmazott a szövetségi elnök. Hangsúlyozta: a hallgatóknak soha nem szabad feladni az idealizmusukat, a kritikai gondolkodásukat és a szabadságukat.

A beszédeket követően a Loose Neckties Society szórakoztatta a közönséget, majd átadták az egyetem Szenátusa által megítélt díjakat és kitüntetéseket. Az egyetem alapításában és fejlesztésében kifejtett érdemekért járó Bocskai István-díjat a 2019-es évben Trócsányi László, Magyarország korábbi igazságügy minisztere kapta. A testület tiszteletbeli professzor címet adományozott Bíró Domokos egyetemi docensnek kiemelkedő tudományos életműve és példaértékű, elkötelezett oktatói tevékenysége elismeréseként. Teller Ede-emlékérmet kapott Sógor Csaba volt európai parlamenti képviselő az egyetem támogatása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

A Kolozsvári Kar Kari Tanácsa tiszteletbeli professzori címet adományozott Hidasi Judit egyetemi tanárnak, aki jelentős szerepet vállalt a tanszék által működtetett Diplomácia és interkulturális tanulmányok mesterképzés beindításában. Székely Jánost, a Jogtudományi Tanszék oktatóját pedig Kolosváry Bálint-érdeméremmel tüntették ki a polgári eljárásjogi kutatásaiért és a román polgári eljárásjog magyar nyelvű terminológiájának kidolgozásában játszott meghatározó szerepéért.

Az ünnepségen írták alá az Óbudai Egyetem és a Sapientia EMTE között, a hallgatói és oktatói mobilitások támogatásáról szóló Makovecz Kárpát-medencei Felsőoktatási Együttműködési Keretprogramban létrejött egyezményt. Ennek köszönhetően immár 21 magyarországi és külhoni, magyar nyelvű képzést biztosító intézménnyel kötött megállapodást a Sapientia.