Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete - Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete

Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete

» Meister Éva előadása a kézdivásárhelyi református templomban és Kézdiszentkereszten

Meister Éva előadása a kézdivásárhelyi református templomban és Kézdiszentkereszten - A Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének meghívására második alkalommal látogatott el hozzánk MEISTER ÉVA színművésznő. 2013 április 6-án a helyi református templomban, Beder Imre református lelkipásztor köszöntötte a a színművésznőt, majd Fülöp Magdolna röviden bemutatta életrajzát, tevékenységét és a bemutatásra kerülő színmű témáját.Aztán lélegzetvisszatartva hallgattuk, a színművésznő Psalmus Hungaricus(Magyar Zsoltár) előadását.Meister Éva színművésznő az erdélyi Olthévízen született. Édesapja erdélyi magyar-német fogarasi kisiparos családból származik, orvos volt. Édesanyja prior-székely család leszármazottja, pedagógus.A művésznő a Marosvásárhelyi Nemzeti Színháznak tíz évig volt megbecsült és sokat foglalkoztatott művésze.A 'nemzet napszámosaként', 36. éve, alázattal szolgálja népét és kultúráját, dr. Székely András Bertalan, kisebbségi főtanácsos úr igen hízelgő megfogalmazásával: 'missziós lobogással' itt, a Kárpát-medencében és külföldön egyaránt, hogy ha csak hangyányit is, de enyhítsen  lelkünk trianoni fájdalmán.Önálló estjeivel, amelyek erőteljes nemzeti öntudattal vannak átitatva, sok helyen megfordult úgy Magyarországon, mint Erdélyben, Délvidéken, a Partiumban, a legkisebb falutól, hova nem jár színház, a nagyhírű teátrumok közönségéig, majd a határainkon túl élő magyar közösségeknél: Bécsben, Németország és Svédország sok-sok nagyvárosában.Magyarországra menekült 1987-ben. Azóta szabadfoglalkozású színművészként dolgozik. És ahogy Meister Éva mondja: 'a Jóisten két ajándéka', Magor és Boglárka édesanyja.A Psalmus Hungaricus önállóestje  a magyarság szabadságvágyáról, harcainkról és az összetartozásról szól, a Rákóczi-féle szabadságharctól napjainkig. Czegő Zoltán, Dsida Jenő, Farkas Árpád, Ferenczes István, Gyulai Pál, Kányádi Sándor, Magyari Lajos, Pesty László, Petőfi Sándor, Petrás János, Székely János, Szőcs Géza, Teleki Pál, Wass Albert és Wittner Mária műveiből, kuruc, katona- és népdalokkal.Az előadás után a nőegyesület kis székelyzászlót ajándékozott Meister Évának és átadtuk a kitűzőt is a művésznőnek, a tiszteletbeli tagságának szimbólumát.Mindenki meghatottan, nemzeti érzelmekkel átitatva köszönte azt a nagy élményt, amelyet az előadás jelentett számunkra.Az előadást kérésünkre Kézdiszentkereszten is megismételte Meister Éva. Itt is, a lelkes közönség vastapssal és könnyező szemmel köszönte meg a művésznő megtisztelő jelenlétét, megható előadását. Itt is virágcsokorral köszöntötték, süteményekkel kinálták a művésznőt, akit mindig baráti szeretettel várunk Székelyföldre.Fülöp Magdolna

A Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének meghívására második alkalommal látogatott el hozzánk MEISTER ÉVA színművésznő. 2013 április 6-án a helyi református templomban, Beder Imre református lelkipásztor köszöntötte a a színművésznőt, majd Fülöp Magdolna röviden bemutatta életrajzát, tevékenységét és a bemutatásra kerülő színmű témáját.
Aztán lélegzetvisszatartva hallgattuk, a színművésznő Psalmus Hungaricus(Magyar Zsoltár) előadását.


Meister Éva színművésznő az erdélyi Olthévízen született. Édesapja erdélyi magyar-német fogarasi kisiparos családból származik, orvos volt. Édesanyja prior-székely család leszármazottja, pedagógus.
A művésznő a Marosvásárhelyi Nemzeti Színháznak tíz évig volt megbecsült és sokat foglalkoztatott művésze.
A "nemzet napszámosaként", 36. éve, alázattal szolgálja népét és kultúráját, dr. Székely András Bertalan, kisebbségi főtanácsos úr igen hízelgő megfogalmazásával: "missziós lobogással" itt, a Kárpát-medencében és külföldön egyaránt, hogy ha csak hangyányit is, de enyhítsen  lelkünk trianoni fájdalmán.


Önálló estjeivel, amelyek erőteljes nemzeti öntudattal vannak átitatva, sok helyen megfordult úgy Magyarországon, mint Erdélyben, Délvidéken, a Partiumban, a legkisebb falutól, hova nem jár színház, a nagyhírű teátrumok közönségéig, majd a határainkon túl élő magyar közösségeknél: Bécsben, Németország és Svédország sok-sok nagyvárosában.

Magyarországra menekült 1987-ben. Azóta szabadfoglalkozású színművészként dolgozik. És ahogy Meister Éva mondja: "a Jóisten két ajándéka", Magor és Boglárka édesanyja.

A Psalmus Hungaricus önállóestje  a magyarság szabadságvágyáról, harcainkról és az összetartozásról szól, a Rákóczi-féle szabadságharctól napjainkig. Czegő Zoltán, Dsida Jenő, Farkas Árpád, Ferenczes István, Gyulai Pál, Kányádi Sándor, Magyari Lajos, Pesty László, Petőfi Sándor, Petrás János, Székely János, Szőcs Géza, Teleki Pál, Wass Albert és Wittner Mária műveiből, kuruc, katona- és népdalokkal.

Az előadás után a nőegyesület kis székelyzászlót ajándékozott Meister Évának és átadtuk a kitűzőt is a művésznőnek, a tiszteletbeli tagságának szimbólumát.
Mindenki meghatottan, nemzeti érzelmekkel átitatva köszönte azt a nagy élményt, amelyet az előadás jelentett számunkra.


Az előadást kérésünkre Kézdiszentkereszten is megismételte Meister Éva. Itt is, a lelkes közönség vastapssal és könnyező szemmel köszönte meg a művésznő megtisztelő jelenlétét, megható előadását. Itt is virágcsokorral köszöntötték, süteményekkel kinálták a művésznőt, akit mindig baráti szeretettel várunk Székelyföldre.

Fülöp Magdolna

Küldje el közleményét / eseményét / ajánlatát / hírdetését,
hogy elérhető legyen a Kézdi Infó-n hangosan is!

» Hozzászólások

Nincs még hozzászólás. Légy te az elsõ !

Hogy hozzászólhass be kell jelentkezned!

Hibajelentéshez kattintson ide!