Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete - Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete

Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete

» Meister Éva megható előadása

Meister Éva megható előadása - Megható és színvonalas előadáson vettünk részt a tegnap.Az nők egyesületének meghívására jött el Meister Éva, színművésznő, és a résztvevők, kb.80-an, lélegzet-visszafogva, sírí csendben, mélyen meghatódva hallgattuk végig az Árva Bethlen Kata szenvedéseit, bátor, példamutató életét.Meister Éva színművésznő az erdélyi Olthévízen született. Abban a faluban, ahol gróf Bethlen Kata élt, ahol papír-malmot, üvegcsűrt és templomot építtetett, és ahol Bod Péter volt az első református lelkész, akiről ezúttal is megemlékezünk, hiszen idén 300 éve, hogy meglátta a napvilágot Felsőcsernátonban.A Marosvásárhelyi Nemzeti Színháznak tíz évig volt megbecsült és sokat foglalkoztatott művésze. Volt Pattanó Rozi a Tersánszky: Kakuk Marcijában, Arany Hédi Szép Ernő: Lila Ákácában,  Klárika a Méhes György Duplakanyarjában, Vivie a Show Warrenné mesterségében, melyekkel Kézdivásárhely közönsége előtt is fellépett.A 'nemzet napszámosaként', 36. éve, alázattal szolgálja népét és kultúráját, dr. Székely András Bertalan igen hízelgő megfogalmazásával: 'missziós lobogással' itt, a Kárpát-medencében és külföldön egyaránt, hogy ha csak hangyányit is, de enyhítsen  lelkünk fájdalmán.Önálló estjeivel, amelyek erőteljes nemzeti öntudattal vannak átitatva, sok helyen megfordult úgy Magyarországon, mint Erdélyben, Délvidéken, a Partiumban, a legkisebb falutól, hova nem jár színház, a nagyhírű teátrumok közönségéig, majd a határainkon túl élő magyar közösségeknél: Bécsben, Németország és Svédország sok-sok nagyvárosában.Magyarországra menekült 1987-ben. Azóta szabadfoglalkozású színművészként dolgozik.  És ahogy Meister Éva mondja: 'a Jóisten két ajándéka', Magor és Boglárka édesanyja.Kocsis István  monodrámája az újrakezdő asszonyról, gróf Bethlen Katáról szól, aki példát mutat századokon át, hogy hogyan kell egyenes gerinccel megállni, még ha farkasok között is.Bod Péter többek között ezt írta Erdély Nagyasszonyának temetésén elhangzott prédikációjában: 'Élete másoknak példa és világos tükör.'Végül megköszöntem a színművésznőnek, hogy eljött meghívásunkra és feledhetetlen élménnyel gazdagította lelkünket, szívünket. Megigérte, hogy a tél folyamán is ellátogat hozzánk, egy előadásával, mert jól érezte magát nálunk Kézdivásárhelyen.Üdvözlettel, köszönettelFülöp Magdi.

Megható és színvonalas előadáson vettünk részt a tegnap.

Az nők egyesületének meghívására jött el Meister Éva, színművésznő, és a résztvevők, kb.80-an, lélegzet-visszafogva, sírí csendben, mélyen meghatódva hallgattuk végig az Árva Bethlen Kata szenvedéseit, bátor, példamutató életét.

Meister Éva színművésznő az erdélyi Olthévízen született. Abban a faluban, ahol gróf Bethlen Kata élt, ahol papír-malmot, üvegcsűrt és templomot építtetett, és ahol Bod Péter volt az első református lelkész, akiről ezúttal is megemlékezünk, hiszen idén 300 éve, hogy meglátta a napvilágot Felsőcsernátonban.
A Marosvásárhelyi Nemzeti Színháznak tíz évig volt megbecsült és sokat foglalkoztatott művésze. Volt Pattanó Rozi a Tersánszky: Kakuk Marcijában, Arany Hédi Szép Ernő: Lila Ákácában,  Klárika a Méhes György Duplakanyarjában, Vivie a Show Warrenné mesterségében, melyekkel Kézdivásárhely közönsége előtt is fellépett.
A "nemzet napszámosaként", 36. éve, alázattal szolgálja népét és kultúráját, dr. Székely András Bertalan igen hízelgő megfogalmazásával: "missziós lobogással" itt, a Kárpát-medencében és külföldön egyaránt, hogy ha csak hangyányit is, de enyhítsen  lelkünk fájdalmán.
Önálló estjeivel, amelyek erőteljes nemzeti öntudattal vannak átitatva, sok helyen megfordult úgy Magyarországon, mint Erdélyben, Délvidéken, a Partiumban, a legkisebb falutól, hova nem jár színház, a nagyhírű teátrumok közönségéig, majd a határainkon túl élő magyar közösségeknél: Bécsben, Németország és Svédország sok-sok nagyvárosában.
Magyarországra menekült 1987-ben. Azóta szabadfoglalkozású színművészként dolgozik.  És ahogy Meister Éva mondja: "a Jóisten két ajándéka", Magor és Boglárka édesanyja.
Kocsis István  monodrámája az újrakezdő asszonyról, gróf Bethlen Katáról szól, aki példát mutat századokon át, hogy hogyan kell egyenes gerinccel megállni, még ha farkasok között is.
Bod Péter többek között ezt írta Erdély Nagyasszonyának temetésén elhangzott prédikációjában: "Élete másoknak példa és világos tükör."

Végül megköszöntem a színművésznőnek, hogy eljött meghívásunkra és feledhetetlen élménnyel gazdagította lelkünket, szívünket. Megigérte, hogy a tél folyamán is ellátogat hozzánk, egy előadásával, mert jól érezte magát nálunk Kézdivásárhelyen.
Üdvözlettel, köszönettel
Fülöp Magdi.

Küldje el közleményét / eseményét / ajánlatát / hírdetését,
hogy elérhető legyen a Kézdi Infó-n hangosan is!

» Hozzászólások

Nincs még hozzászólás. Légy te az elsõ !

Hogy hozzászólhass be kell jelentkezned!

Hibajelentéshez kattintson ide!