Zöld Nap Egyesület

» Mesterséges - természet -

Mesterséges - természet - -  A Földön a változás az egyike azon dolgoknak, amik állandóak. Minden változik., átalakul és fejlődik. Talán az egyetlen élőlény ezen a bolygón, aki nemcsak saját maga változik, hanem a saját környezetét is nagyban befolyásolja, az az ember. Megjelenésünk óta folyamatosan átalakítjuk környezetünket, erőforrásait felhasználjuk, oly módon. hogy az csak és kizárólag az emberiség javát szolgálja.

Az iparosodás hirtelen növekedése óta, szinte már nincs olyan terület a Földön, ahol az emberi tevékenység nyomai ne látszódnának. Az emberek életét olyan folyamatok irányítják, mint például a nyersanyagok kitermelése, termékek előállítása, termékek eladása és megvásárlása. Lassan de biztosan elszakadunk természetes életmódunktól, helyettük pedig a mesterséges anyagok előállítása veszik át a szerepet. Nap, mint nap újabb és újabb anyagokat fedeznek fel, illetve állítanak elő és ezekkel próbáljuk helyettesíteni a természetes anyagokat.

 Az általunk fogyasztott ételek nagy részét már hangzatos nevekkel ellátott anyagok teszik ki, mint például a dimetil-dikarbonát, bifenil, natamicin, stb. Persze ezek az anyagok, ártalmatlanok'', hiszen tesztelve voltak különböző állatokon, de vajon hosszú távon is előre jelezhető a hatásuk?

 Minden egyes nap tucatnyi vegyszer, gyógyszer, és különböző mérgező anyagok hatásainak vagyunk kitéve, de talán nem ez a legrosszabb, hanem az, hogy ezeket a dolgokat annyira megszoktuk, hogy szinte már természetesnek vesszük. Nem vesszük tudomásul a ránk leselkedő veszélyeket, a mesterséges anyagok által okozott károsodásokat, csak mikor már túl késő.

Ugyanakkor megfigyelhetünk egy nagyon furcsa dolgot, egyfajta marketing fogást, ugyanis megpróbáljuk a mesterséges dolgokat a természettel összekapcsolni, jobb színben feltüntetni. Sokan elfogadják, vagy csak nincsenek tudatában annak, hogy mi a különbség ezen anyagok között.

Ezek a változások azok, amik talán jelen pillanatban nem tűnnek súlyos problémának, viszont hosszú távon sok következményt vonhatnak maguk után. Hatalmas betondzsungelekben élünk, vegyi anyagokkal és tartósítószerekkel kezelt élelmet fogyasztunk, ahol már az egyszerű náthát is laborokban előállított gyógyszerekkel kezelünk. Egy olyan mesterséges világot próbálunk teremteni, ahol lassan már csak illúzió számunkra a természet.
Változtatni mindig lehet, de ahhoz hogy megfelelően cselekedjünk, időben fel kell ismernünk a problémákat. 

Szerző: Boros Levente környezetmérnök a Zöld Nap Egyesület önkéntese 
Fotó: Ráduly Csaba

A Földön a változás az egyike azon dolgoknak, amik állandóak. Minden változik., átalakul és fejlődik. Talán az egyetlen élőlény ezen a bolygón, aki nemcsak saját maga változik, hanem a saját környezetét is nagyban befolyásolja, az az ember. Megjelenésünk óta folyamatosan átalakítjuk környezetünket, erőforrásait felhasználjuk, oly módon. hogy az csak és kizárólag az emberiség javát szolgálja. Az iparosodás hirtelen növekedése óta, szinte már nincs olyan terület a Földön, ahol az emberi tevékenység nyomai ne látszódnának. Az emberek életét olyan folyamatok irányítják, mint például a nyersanyagok kitermelése, termékek előállítása, termékek eladása és megvásárlása. Lassan de biztosan elszakadunk természetes életmódunktól, helyettük pedig a mesterséges anyagok előállítása veszik át a szerepet. Nap, mint nap újabb és újabb anyagokat fedeznek fel, illetve állítanak elő és ezekkel próbáljuk helyettesíteni a természetes anyagokat. Az általunk fogyasztott ételek nagy részét már hangzatos nevekkel ellátott anyagok teszik ki, mint például a dimetil-dikarbonát, bifenil, natamicin, stb. Persze ezek az anyagok, ártalmatlanok'', hiszen tesztelve voltak különböző állatokon, de vajon hosszú távon is előre jelezhető a hatásuk? Minden egyes nap tucatnyi vegyszer, gyógyszer, és különböző mérgező anyagok hatásainak vagyunk kitéve, de talán nem ez a legrosszabb, hanem az, hogy ezeket a dolgokat annyira megszoktuk, hogy szinte már természetesnek vesszük. Nem vesszük tudomásul a ránk leselkedő veszélyeket, a mesterséges anyagok által okozott károsodásokat, csak mikor már túl késő. Ugyanakkor megfigyelhetünk egy nagyon furcsa dolgot, egyfajta marketing fogást, ugyanis megpróbáljuk a mesterséges dolgokat a természettel összekapcsolni, jobb színben feltüntetni. Sokan elfogadják, vagy csak nincsenek tudatában annak, hogy mi a különbség ezen anyagok között. Ezek a változások azok, amik talán jelen pillanatban nem tűnnek súlyos problémának, viszont hosszú távon sok következményt vonhatnak maguk után. Hatalmas betondzsungelekben élünk, vegyi anyagokkal és tartósítószerekkel kezelt élelmet fogyasztunk, ahol már az egyszerű náthát is laborokban előállított gyógyszerekkel kezelünk. Egy olyan mesterséges világot próbálunk teremteni, ahol lassan már csak illúzió számunkra a természet. Változtatni mindig lehet, de ahhoz hogy megfelelően cselekedjünk, időben fel kell ismernünk a problémákat. Szerző: Boros Levente környezetmérnök a Zöld Nap Egyesület önkéntese Fotó: Ráduly Csaba

Küldje el közleményét / eseményét / ajánlatát / hírdetését,
hogy elérhető legyen a Kézdi Infó-n hangosan is!

» Hozzászólások

Nincs még hozzászólás. Légy te az elsõ !

Hogy hozzászólhass be kell jelentkezned!

Hibajelentéshez kattintson ide!