METALURGICA
Martin Zet, Mona Vatamanu & Florin Tudor kiállítása

MEGNYITÓ: 2019. március 8., péntek 19 óra
HELYSZÍN: MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér (Szabadság tér 2., Sepsiszentgyörgy, Románia)
A kiállítás 2019. április 12-ig látogatható, hétfő kivételével, naponta 11-19 óra között.

A kiállítás a jelenlegi emberi fejlődés alapját képező munka és termelés fogalmából indul ki, a Martin Zet és Mona Vatamanu & Florin Tudor művészpáros közötti többszintű párbeszéd eredményeként. A projekt különböző perspektívákat tár fel, amelyek a művészek nyilvánvalóan különböző reprezentációs eszközei és munkafolyamatai ellenére kiegészítik egymást.

Mona Vatamanu & Florin Tudor a társadalmi és politikai narratívákat, valamint a munkavállaló szerepét és státuszát felülíró termelés fogalmát veszi alapul. Új installációjuk, melynek címe „Csapágyak az űrben” (2019) a csapágy motívum-objektből indul ki, egy olyan alkatrészből, amelyet nagymértékben használnak a különböző technológiákban, beleértve az űrkutatást is. A termelés fogalmához számos, a munkához, az ipari folyamatokhoz, valamint a képek előállításához kapcsolódó vonatkozás társul, beleértve a manapság a kozmosz felfedezéséhez és a róla készített képek létrehozásához használt magas költségű technológiákat. Az installáció során bemutatják a 70-es években a csapágyak előállítására használt ipari formát, a korábbi fémöntési technológia pedig a jelenlegi manufaktúra jellegű additív-gyártási technológián keresztül (3D nyomtatás) éled fel újra.

Miközben a művészpáros egy távolabbi nézőpontot prezentál, Martin Zet hasonló gondolatokat követ az apja szobrászati termelésének személyes tapasztalata révén, az „Apám műhelye” című filmjében (1995), amelyet röviddel a Miloš Zet halála után készített. Martin Zet bensőséges utazása azon pillanatként fogható fel, amikor a termelés leáll, és mi, tanúként, érezzük, milyen következményei vannak a hanyatlásnak és haszontalanságnak. A filmet egy, „Apám a szobrászat megszállottja” című esszé (2018) egészíti ki, amely akkor született, amikor a videó eredeti anyaga egy régi, az 1990-es évek közepéről származó S-VHS kazettából lett digitalizálva. A szerző installációját négy szobor egészíti ki: Bílek František: Husz János kisméretű feje, Ernst Barlach: Orosz koldusasszony tállal (1905), 1906-os Josef Václav Myslbek: Áhítat (1880-84) Fej Bedřich Schwarzenberg bíboros sírkövéről (1892-95), amelyek szintén megjelennek a filmben az apa gyűjteményének részeként. Ezek az ikonikus művek egyfajta munkaeszközként működtek.

Vatamanu & Tudor jelszava, „Nincs művészet munka nélkül, nincs munka művészet nélkül!” (2019) utal a „Nici muncă fără pâine, nici pâine fără muncă!” („Nincs munka kenyér nélkül, nincs kenyér munka nélkül!”) régi szlogenre, amely a társadalmi igazságosság deklarált szándékától függetlenül még több egyenlőtlenséget termel újra fenyegető, konfliktusos tartalmának következményeként. Napjainkban az eredeti mottót a populista pártok szóbeli büntetésként vagy megalázásként használják azok ellen, akik szegénységben élnek szociális támogatással, azok ellen, akik az államtól függnek. A kiállításon a „Grivița 33” (2018) és a „Gagarin fája” (2016) című legújabb filmek is láthatóak, amelyek Florin Poenaru szociálantropológus Ovidiu Tichindeleanu filozófus interjúit tartalmazzák. Az interjúkban szó esik a munkásosztály-tudat eltűnéséről, az űrkutatásról, a képzeletről és a propagandáról a szocialista időkben, valamint a posztkommunista állapotról, mint a liberális gyarmatosításról.

Zet vas „Űrobjektumai” (2019) erre a kiállításra készültek, eredetileg kéziszerszámok, amelyek egyes részeit kalapáccsal ellapították, így a szigorúan egyenes alakzatok a világegyetem íveltségéhez igazodtak. Amikor Martin felfedezte, hogy a Vatamanu & Tudor páros egyik filmje és objektje a csapágyra és az ólomöntésre utal, azt mondta, „Ezt én is meg tudom csinálni!” Ez a megnyítón bemutatásra is kerül „Öntés, metallurgiai ritualé élőben” címmel.

Martin Zet (született 1959-ben) művész, szobrász és performansz-művész. 1979-től 1985-ig a prágai Képzőművészeti Akadémián szobrászatot tanult. Munkásságában a művészet társadalmi emlékezetével foglalkozik, az emberi viselkedés politikai vonatkozásaival és az idealizmus és hétköznapiság érintkezési felületeivel. A 2010–2016 időszakban a brnói Képzőművészeti Egyetem Video Art Stúdiójának vezetőjeként dolgozott. Szobrászként és performansz-művészként számos kiállításon és rendezvényen vesz részt Csehországban és külföldön egyaránt. A prágai Művészeti, Építészeti és Formatervezési Akadémia szobrászat szakán készült doktori értekezésének tárgya apjának, Miloš Zet (1920–1995) szobrászművész életműve.

Mona Vatamanu (született 1968-ban) és Florin Tudor (született 1974) 2000 óta dolgoznak együtt. Mindketten festészet szakon tanultak a Nemzeti Művészeti Egyetemen Bukarestben az 1992–1998 közötti időszakban. Művészi tevékenységük sokféle médiumra terjed ki, beleértve a videót, az installációt, a festészetet, a performanszt. Fókuszuk közös nevezője a társadalomátalakító potenciállal rendelkező jelentős kérdések, például a nyilvánosság, a bizonytalanság, a posztszocialista átalakulás, a gyarmatosítás.

Szervezők: Magma Kortárs Közeg Egyesület, Székely Nemzeti Múzeum
Partnerek: Kovászna Megye Tanácsa
Támogatók: Bukaresti Cseh Központ, AFCN - Román Nemzeti Kulturális Alap, NKA - Magyar Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap, az Európai Unió Kreatív Európa programjának társfinanszírozásával
Média partnerek: transindex.ro, sepsiszentgyorgy.info, Háromszék, Székely Hírmondó, modernism.ro, Várad Kulturális Folyóirat, AGERPRES, Radio România Cultural, Observator Cultural, Revista Arta, Revista Zeppelin, Igloo Media

AFCN – Nemzeti Kulturális Alap Adminisztrációja által támogatott projekt. Az AFCN nem felelős a projekt tartalmáért vagy azért, ahogy a projekt eredményei hasznosulnak. Ezek teljes mértékben a projekt által támogatott felet terhelik.

https://magma.maybe.ro/archive.php?id=293#hu