Mindennapok a Waldorf-iskolában. Hogyan „tanuljuk” magunkat, a másikat és a világot?

Újabb tematikus, a Waldorf-oktatásról szóló előadásra várják Kézdivásárhelyen mindazokat a szülőket, nagyszülőket, pedagógusokat és érdeklődőket, akik szeretnének többet megtudni a Waldorf-pedagógiáról.

A nagyközönség számára is nyitott rendezvénnyel jelentkezik a Kézdivásárhelyi Waldorf Egyesület: szervezésükben február 14-én egy elismert magyarországi Waldorf-szakember tart előadást az alternatív oktatási módszerről. Pintér Krisztina „Mindennapok a Waldorf-iskolában. Hogyan ’tanuljuk’ magunkat, a másikat és a világot?” címmel 17 órától a kézdivásárhelyi Bóbita óvodában (a régi 2. számú óvoda, cím: Iskola utca 6. szám) tart előadást. A rendezvény nyitott, és önkéntes támogatáson alapul: a résztvevők adományait becsületkasszába várják a szervezők. Az esemény része egy tavaly decemberben elkezdett előadás-sorozatnak a Waldorf-pedagógiáról.

A magyarországi előadó aktívan részt vesz a székelyföldi Waldorf-pedagógusok posztgraduális továbbképzésében, és rendszeresen jár előadásokat tartani az itt működő Waldorf-iskolákba, -óvodákba. Pintér Krisztina 32 éve kezdte Waldorf-pedagógusi pályáját, amatőr színházi és táncos szakmai tapasztalattal rendelkezik, amelyet számtalan Waldorf-továbbképzéssel egészített ki az évtizedek során a művészetpedagógiától a vallásoktatásig. A szó igazi értelmében vett pedagógus, akinek a tanítás mindig az emberi találkozások mélyülésének lehetőségét jelenti, egy folyamatos és kölcsönös tanulást, legyen szó kisiskolásokról vagy felnőttekről. 2018-tól oktat Waldorf-tanárképzéseken, tanfolyamokon, továbbképzőkön, illetve tanácsadóként is dolgozik több magyarországi Waldorf-iskolában. Ugyanakkor nagycsaládos szülőként a Waldorf-intézményeknek nemcsak a „pedagógusi oldalát” látja és ismeri, hanem arról is széleskörű tapasztalata van, milyen szerepei, feladatai, útjai, örömei vannak egy szülőnek a Waldorf-mozgalomban.

A Waldorf-pedagógia egy elmélyült, jól megalapozott, tapasztalati alapon szerzett tudással, és ami még fontosabb: az állandó újra való nyitottsággal, a folyamatos tanulás képességével vértezi fel a gyerekeket, az eredendő emberi kíváncsiságra, kreativitásra és kísérletezőkedvre épít a közös tanulási folyamatban. A Waldorf-iskola a kéz, a szív és a fej iskolája: nemcsak a gyerek értelmi képességeit és tudását fejleszti, hanem a környezetével összhangban lévő cselekvését, mozgását, érzelmi intelligenciáját, társas készségeit, azt a módot, ahogyan akaratát tettekre váltja. A mozgáson keresztül történő tapasztalatszerzés, a kézzel végzett, finommotorikát fejlesztő tevékenységek, a kézművesség, kézimunka, mozgásos játékok az alapot jelentik, a Waldorf-iskolákban ezekre épül minden más tudásforma. Az előadáson az érdeklődők többet megtudhatnak egy Waldorf-iskola mindennapjairól, a gyerekekre szabott oktatás mibenlétéről, az epochális oktatásról és a waldorfos pedagógiai eszköztár és szemlélet sok más eleméről.

Az előadást a szervezők kiemelten ajánlják az óvodai Waldorf-csoportok iránt érdeklődő szülőknek, illetve azoknak is, akiknek gyereke a következő tanévekben iskolát kezd. Az egyesület tavaly fogalmazta meg célként, hogy rendszeresen szervez nyitott eseményeket a gyerek- és szülőközösségnek, hogy a kézdivásárhelyi Waldorf-oktatás iránt érdeklődő gyerekek és szülők megismerjék egymást és a pedagógusokat, és összekovácsolódhassanak egy igazi, tevékeny és aktív közösséggé. Az érdeklődők ezen a Facebook-oldalon értesülhetnek az újdonságokról: https://www.facebook.com/waldorfkezdi