Minimálisan invazív visszérkezelés a sepsiszentgyörgyi EndoCordis klinikán

Az érgyógyászati továbbképzést végző sepsiszentgyörgyi kardiológus, Dr. Baki-Jákó László néhány hónapja kezdte el a vénás rendellenességek diagnózisát és kezelését, a minőségi ultrahangos diagnosztikától a minimál invazív vaszkuláris beavatkozásig.

A romániai felnőttkorú lakosságnak becslések szerint 35-50%-át érinthetik a visszérbetegségek. Sok páciens sajnos elhanyagolja ezt az egészségügyi problémát, amely előszobája lehet a súlyosabb érrendszeri betegségeknek, kezeletlenül maradva idült vénás elégtelenséghez, lábszárfekélyhez, trombózishoz vezethet. Sokan a műtéttől és az azt követő hosszadalmas lábbadozási időszaktól tartanak, ezért nem fordulnak orvoshoz. Pedig ambuláns, akár 15-60 perces beavatkozással és megfelelő utókezeléssel nagy hatékonysággal gyógyíthatóak a súlyos esetek is.

A visszérbetegség új technológiákon alapuló, minimál invazív kezelési módszerei ráadásul kevesebb kockázattal járnak, mint a hagyományosak, és segítségükkel a páciensek életminősége jelentősen és tartósan javul. Ezeket a minimál invazív beavatkozásokat egyedül a sepsiszentgyörgyi EndoCordis klinikán végzik helyi szakemberek: dr. Baki-Jákó László kardiológus és dr. Györgybíró László érsebész főorvos, akik a páciensek rendszeres ellenőrzését és megfelelő utánkövetését is ellátják. A klinikán 2024 januárja óta végeznek ilyen beavatkozásokat.

„Visszérproblémák esetén nagyon fontos a pontos állapotfelmérés. Minőségi ultrahangos diagnosztikai felszereléseink segítségével pontos képet tudunk alkotni az erek állapotáról, és meghatározni a legoptimálisabb kezelést és gyógymódot. A patológia súlyosságától függően két módszert használunk: szkleroterápiát és/vagy lézeres termoablációt. Ez utóbbit végezzük dr. Győrbíró László érsebész főorvossal” – tájékoztatott dr. Baki-Jákó László, az EndoCordis Clinic vezetője, aki rendszeresen ellátja és kezeli a bejelentkezett pácienseket a sepsiszentgyörgyi klinikán (Stadion utca 9., 5-ös tömbház).

A szkleroterápia a seprűvénák és visszértágulatok kezelésére alkalmas eljárás, melynek során a visszérbe injekcióval az érfal hegesedését kiváltó anyagot juttatnak be. A vénák falai összetapadnak, bennük a keringés megszűnik, és fokozatosan eltűnnek. A módszer az adott pillanatban meglevő tágulatokat kezeli. Az eljárás nem fájdalmas, enyhe helyi kellemetlen érzéssel jár. 15-45 percet vesz igénybe, amely alatt a beteg fekszik. Az injekciók után az ellátott területet gézlappal fedik, a végtagra kompressziós harisnyát húznak. A páciens a kötést 24 óráig viseli, de eközben mindennapi tevékenységét elláthatja, járhat, mozoghat, nem kell feküdnie. Ezt követően még 6-8 hétig javasolt a kompressziós harisnya viselése, valamint az életmóddal kapcsolatos előírások betartása.

Az endoluminális lézeres visszérműtét az EndoCordis klinikán utolsó generációs, legjobb minőségű géppel történik. A beavatkozás során a kórosan tágult vénaszakasz keringésből való lézeres kirekesztése úgy történik, hogy közben a környező szövetek károsodásának esélye minimális, ellentétben a régi eljárásokkal. Rendkívül ritkán sérülnek a bőr rétegeiben futó erek, nyirokerek, idegek, nem keletkezik fertőzésforrásként szolgáló vérömleny, nem alakul ki sebfertőződés a nyirokutakkal és nyirokcsomókkal sűrűn ellátott lágyékrégióban, továbbá nem alakul ki maradandó érzészavar. A vérzéscsillapítás is egyszerű és biztonságos, tekintve, hogy csak műanyag kanüllel való érnyitás történik, valamint a lézer által keltett hő az éren belül véralvadást idéz elő. E műtét átlagos időtartama 45 perc-1 óra. Utána a páciensnek be kell tartania a műtét utáni kezelési előírásokat, illetve eljárni az ellenőrző vizsgálatokra. Bár az érgyógyászati ambuláns beavatkozások bizonyítottan hatékonyabbak, mint a régi visszérkezelési eljárások, sajnos ezeket Romániában még nem finanszírozza az egészségbiztosító pénztár.

Dr. Baki-Jákó László a Romániában hiányszakmának számító érgyógyászat területén idén is külföldi továbbképzéseken vesz részt. A sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház kardiológiai osztályán továbbképzései idejére, 2024 januárjától fizetés nélküli szabadságra ment. A milánói orvosi egyetemen megszerezte a mesteri fokozatot vaszkuláris medicinából, és egy londoni továbbképzése is folyamatban van. Ezt követően arra készül, hogy ugyancsak Milánóban megszerzi az európai vaszkuláris medicina szakorvosi diplomát. Az országban ugyanis egyelőre nincs angiológiai szakirányú orvosi képzés. Az érgyógyászati beavatkozások végzése mellett a szakterület fontos hozadéka a diagnosztikai hozzáértés és képesítés megszerzése. A továbbképzéseknek köszönhetően ugyanakkor a szakterület európai legjobbjaitól tanulhat, belföldi és külföldi mentoraival folyamatosan konzultálhat a bonyolultabb eseteknél. „Úgy gondolom orvosként, hogy a saját szakterületemen a naprakész tudás, az állandó tanulás, az orvostudomány legújabb vívmányainak ismerete és alkalmazása hozzátartozik a hivatásomhoz – véli a kardiológus. – Szeretném, ha tudná minden volt és jelenlegi páciensem, hogy továbbra is a háromszéki emberek rendelkezésére állok szakmai tudásommal.”