Moličre A fösvény című komédiája Bocsárdi László rendezésében - Ingyenes online előadás szilveszterre

A sepsiszentgyörgyi színház fennállásának elmúlt hét évtizede alatt aligha volt bizonytalanabb év, mint a most záruló 2020-as, melynek utolsó estéjén az elmúlt évek egyik legfontosabb előadásának felvételét kínáljuk megtekintésre a közönségünknek. Moličre A fösvény című komédiáját Bocsárdi László rendezésében mutatta be a Tamási Áron Színház társulata 2012 szilveszterén, utána pedig még évekig nagy sikerrel játszottuk az előadást nemcsak itthon, hanem más hazai és magyarországi színpadokon egyaránt.

A vírushelyzet folyamatos változásai miatt rendkívül kiszolgáltatott helyzetben volt idén az ország valamennyi színháza, néha egyáltalán nem tudtunk játszani, máskor csak szabadtéren vagy korlátozott nézőszám előtt, a megszorítások és engedmények pedig többnyire váratlanul születtek, így mindenki a lehetőségeihez mérten próbált alkalmazkodni ezekhez. Mi arra törekedtünk, hogy mindig gyorsan reagáljunk az újabb és újabb helyzetekre, hogy jelen lehessünk a közönség előtt élőben és az online térben egyaránt. Ezért találtuk ki a tavaszi „válságrepertoárt”, ezért születtek rekordidő alatt a nyári produkcióink, ezért tartottuk meg élőben legutolsó bemutatónkat is december 19-én, színházaink nyitása után két nappal... Az utóbbi hetek szigorításai, a szükségállapot tavaszra tervezett feloldása és a nézőszám-korlátozások miatt a romániai színházak nagy része nem készült élő előadással az idei szilveszterre. Mi is egy kimondottan online közvetítésre adaptált tévészínházi produkciót szerettünk volna bemutatni az év utolsó napján, de a társulaton belüli vírusfertőzések és a december végére tolódott másik bemutatónk miatt ez a terv csak januárban tud megvalósulni. Ehelyett kínáljuk megtekintésre A fösvény című korábbi szilveszteri előadásunkat, melyből megfelelő minőségű felvétel áll rendelkezésünkre, és amely azt a művészi színvonalat képviseli, amelyet már megszokott színházunk közönsége. Az előadásra az eventim.ro jegyértékesítő rendszeren keresztül lehet igényelni a megtekintéshez szükséges ingyenes linket. Az előadás 2020. december 31-én 16:00 órától lesz megtekinthető. A link 48 órán át lesz elérhető.

Moliére A fösvény című darabjának szereplőit a szeretetvágy és a tulajdon vágya hajtja. Hol ettől, hol attól, de leginkább mindkettőtől biztonságot remélnek. Egyeseknek közülük az emberi kapcsolatok a legfontosabbak, mások élettelen dolgokat bálványoznak, mert azokat jól lehet használni. Például a pénzt, mely ezek közül a legsimulékonyabb. „Boldog akarok lenni!” – mondja Cléante az előadásban. Tulajdonképpen bármelyik szereplő mondhatná, de akár mi is mondhatnánk, mert mindnyájan a boldogságot keressük egész életünk során. Vagy csupán a boldogulást? Mi vajon mire alapoztuk életünket, milyen stratégiát választottunk a túlélésre? Vajon a mi életünkben van-e valami, amit jobban szeretünk a pénz által nyújtott biztonságnál? A szilveszteri online előadásunk tökéletes alkalom arra, hogy ezt a kérdést újra feltegyük magunknak.

A Bocsárdi László által rendezett A fösvény című előadás jelentős sikereket ért el itthon és határon túl egyaránt. Vendégszerepelt Budapesten a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén, a miskolci és budapesti nemzeti színházakban, Bukarestben az Országos Színházi Fesztiválon (FNT), bemutattuk Veszprémben az Erdélyi napok programsorozatának részeként, a Szatmárnémetiben rendezett 8. Interetnikai Színházi Fesztiválon (Ifeszt), játszottuk bérletes előadásként Marosvásárhelyen. Valamennyi vendégjátékot elismerő kritikák követték, főként a rendezést és a címszerepet alakító Pálffy Tibor alakítását emelték ki az előadás méltatói. Hegyi Réka színházi szakíró így ír az előadásról: „A fösvénység ilyen fényben emberi hiba, nem vétek. Pálffy Tibor alakításában Harpagon szinte tragikus sorsú hős, aki igen nagy árat fizet fukarságáért, kapzsiságáért: pőre és magányos marad. Számkivetettsége pedig szívszorító jelenség, hisz az előadásban esendőnek, emberinek láttuk.”