Napraforgó a rászorulóknak


Március 20-án kezdődött a Művészek a művészekért (Artiști pentru artiști) elnevezésű jótékonysági rendezvénysorozat idei kiadása, melyhez az április 6-án, szombaton műsorra tűzött Napraforgó című előadással társul a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. A Román Színházi Szövetség (UNITER) és más hazai színházi intézmények által éppen húsz éve útjára indított program során évről évre gyűjtéseket szerveznek azoknak a művészeknek, akik különböző okok miatt arra kényszerülnek, hogy ideiglenesen vagy végleg búcsút mondjanak a szakmájuknak.


Az idei eseménysorozatot indító közleményében az UNITER köszönetet mondott mindazoknak, akik önkéntes munkájukkal és adományaikkal hozzájárultak a Művészek a művészekért immár húsz éven át tartó töretlen sikeréhez, a szakmai szolidaritás természetes megnyilvánulásának nevezve a rendezvényt. Néhány közreműködő művész név szerint is megjelenik a szövegben, például Nicu Alifantis népszerű folk-zenész, zeneszerző, színházi zeneszerző, aki a rendezvény idei „nagyköveteként” júniusban országos turnét szervez, hogy annak teljes bevételével támogassa az ügyet. Idén 39 jótékonysági előadás bevételét ajánlották fel a program szervezőinek az ország különböző színházai, közöttük a Tamási Áron Színház is, mely a Napraforgó előadás bevételével járul hozzá a rászorulók megsegítéséhez.


Pass Andrea Napraforgó című darabja tükröt tart korunk társadalmának. Három olyan család történetét ismerhetjük meg belőle, melyekben magányos, elveszett gyerekek és felnőttek keresik a jobb élet lehetőségét. Mintha a saját családjainkat, kisebb-nagyobb közösségeinket látnánk, melyekben valamennyien napraforgóként keressük a boldogságot. Vajon mi történik az emberrel, ha sokáig nem süt rá a nap? Hogyan lehet feldolgozni a sebeket, amelyeket néha szeretteinktől kapunk, eltörülni a fájdalmat, amelyet néha szeretteinknek okozunk? Amint Radu Afrim rendezőtől már megszokhattuk, az előadás tele van humorral és játékossággal, érzékletesen szemléltetve azt, ahogyan a gyerekek képzelőereje kiszínezi hétköznapjaik szomorú valóságát.


A Tamási Áron Színház felhívja nézői figyelmét, hogy az előadás megtekintése vagy újra megtekintése által társuljanak a Művészek a művészekért kezdeményezéshez, a jegyárak kifizetésével vagy további adományokkal járuljanak hozzá a nehéz helyzetben lévő hazai színészek, színházi emberek támogatásához! A szombat este 7 órától látható Napraforgó előadásra a bevétel elkülönítésének megkönnyítése végett csupán személyesen lehet jegyeket vásárolni a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában.


További adományokat az előadás helyszínén, vagy a RO14BRDE445SV17256174450 számlaszámra (Fondul de Solidaritate Teatrală) várnak a szervezők.