A Zöld Nap Egyesület augusztus közepén negyedik alkalommal szervezte meg az Elemér a Nemerén nevet viselő hagyományosnak mondható kétnapos bringatúrát, melyre 36 személy nevezett be. A kincskeresés biciklitúrán készült fotók az egyesület Facebook oldalán tekinthetőek meg.

Az előzőleg bejelentkezett két-három fős csapatok egymással versengve mutathatták meg ügyességüket és oldhatták meg a 38 kilométeres útvonalon elrejtett feladványokat, melyek elvezették őket a célvonalhoz. Így a kincskereső kalandorok a lemhényi Bem József általános iskolában pihenhettek meg, számolhattak be a nap eseményeiről és fogyaszthatták el finom, igazán megérdemelt vacsorájukat. A várva várt eredményhirdetést megelőzve Emlékfák a Nemere Útján és azok névadói címmel tartott vetített-képes előadást Kis Emese a Bod Péter Tanítóképző pedagógusa. Ezt követte az esemény díjkiosztója, majd az est közös énekléssel és az éjszakába nyúló baráti beszélgetésekkel zárult.

A kilenc csapatból legkitartóbbnak és legügyesebbnek a Csajok névvel fémjelzett baráti társaság (Gergely Tímea és Kovács Ágota) bizonyult, akik a 71.5 ponttal nyerték el az első helyezést. A képzeletbeli dobogó második fokára a Táncosok (Pap Ágnes, Estefán Barnabás, Estefán Ajna és az alig két éves Estefán Ável) csapat a harmadikra pedig a Istvánék csapata került fel. A díjazottak, biciklitartozékokat, trikókat, kupákat, érmeket, okleveleket és egyéb apróságokat tudhattak magukénak.

Másnap, ahogyan a felhívásban is elhangzott egy közös biciklitúrával zárták a kincskeresést a Nemere Útján áthaladva Kézdialmás, Csomortán, Esztelnek, Kurtapatak, Bélafalva érintve Kézdiszentkereszten a többszörösen kitüntetett és már a 19 században is palackozott borvízzel tölthették meg a kulacsukat a bringások, melyet most is előszeretettel használnak a helybeliek. Majd némi tekerés után Kézdiszentlélek és Kézdivásárhely útvonalon tértek haza. A rendezvény célja többek közt a lakosság érdeklődésének növelése a biciklitúrák irányába volt, rámutatva arra, hogy a biciklizés által nemcsak az egészséges mozgást gyakoroljuk, hanem ugyanabban az időben tágíthatjuk általános műveltségünk határait megismervén térségünket és fejleszthetjük kreativitásunkat valamint a csapatban való együttműködés szellemét is erősíthetjük. A szervezők köszönik Gál Zsuzsanna​ igazgatónő önzetlen segítségét.

A kétnapos bringatúra támogatói: Kovászna Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság, a Senso Kft, az Erasmus plusz program. Ugyanakkor a szervezők ezúton gratulálnak és mondanak köszönetet minden résztvevőnek a kitartásukért, támogatásukért. Találkozunk jövőben is!

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Miguel Paya és Balogh Ákos