Incze László Céhtörténeti Múzeum - Incze László Céhtörténeti Múzeum

Incze László Céhtörténeti Múzeum

» Népek és nyelvek a korai magyar Erdélyben - Bereznay András előadás

Népek és nyelvek a korai magyar Erdélyben - Bereznay András előadás - Az Incze László Céhtörténeti Múzeumban 2012. április 28-án, szombaton 18 órától Bereznay András történelmi térképész tart előadást Népek és nyelvek a korai magyar Erdélyben címmel. Az előadásra a Kolozsvári Akadémiai Bizottság által szervezett Értékek akadémiája címet viselő előadássorozat keretében kerül sor.Megtisztelő jelenlétére számítva,Dimény AttilamúzeumvezetőBereznay András történelmi térképész, az Erdély történetének atlasza szerzője Erdély több városában tart előadást MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottság meghívására. Előadásának címe: Népek és nyelvek a korai magyar Erdélyben. Az előadás keretében a szerző bemutatja az Erdély történetének atlasza című munkáját.Milyen népeket találtak a honfoglaló magyarok Erdélyben, és kik éltek ott a XI. század közepén? Kik a székelyek, honnan jöttek Erdélybe és mikor? Kik a szászok? Mikor, honnan kerültek Erdélybe? Mi köze a Székelyföld kialakulásának a szászok Erdélybe településéhez? Miért 'három' Háromszék, mi a névadó  háromnak az eredete? Mi magyarázza az aranyosi székelyeknek a többiekétől külön települését? Kik a románok, hogyan állhat a nyelvük közel az albánokéhoz? Honnan, mikor kerültek Erdélybe? Honnan erednek a kialakulásokról létező más elképzelések és ha nem indokoltak, miért tartják mégis magukat? Van-e Erdélybenhagyománya az autonómiának, és ha igen, kiknek volt, mikor, és miből állt? Ezekre a kérdésekre keresi a választ tervezett előadásaiban Bereznay András.Helyszín:Kézdivásárhely: április 28, szombat, 18,00 óra,Incze László Céhtörténeti Múzeum, 10. Udvartér 1. számHázigazda: Dimény Attila, múzeumvezetőA belépés díjtalan.Minden érdeklődőt szeretettel várunk!Társszervezők: Sapientia EMTE, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala,Kovászna Megyei Tanács, Székely Nemzeti Múzeum, Incze LászlóCéhtörténeti Múzeum, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Az Incze László Céhtörténeti Múzeumban 2012. április 28-án, szombaton 18 órától Bereznay András történelmi térképész tart előadást Népek és nyelvek a korai magyar Erdélyben címmel. Az előadásra a Kolozsvári Akadémiai Bizottság által szervezett Értékek akadémiája címet viselő előadássorozat keretében kerül sor.

Megtisztelő jelenlétére számítva,
Dimény Attila
múzeumvezető


Bereznay András történelmi térképész, az Erdély történetének atlasza szerzője Erdély több városában tart előadást MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottság meghívására. Előadásának címe: Népek és nyelvek a korai magyar Erdélyben. Az előadás keretében a szerző bemutatja az Erdély történetének atlasza című munkáját.

Milyen népeket találtak a honfoglaló magyarok Erdélyben, és kik éltek ott a XI. század közepén? Kik a székelyek, honnan jöttek Erdélybe és mikor? Kik a szászok? Mikor, honnan kerültek Erdélybe? Mi köze a Székelyföld kialakulásának a szászok Erdélybe településéhez? Miért "három" Háromszék, mi a névadó  háromnak az eredete? Mi magyarázza az aranyosi székelyeknek a többiekétől külön települését? Kik a románok, hogyan állhat a nyelvük közel az albánokéhoz? Honnan, mikor kerültek Erdélybe? Honnan erednek a kialakulásokról létező más elképzelések és ha nem indokoltak, miért tartják mégis magukat? Van-e Erdélyben
hagyománya az autonómiának, és ha igen, kiknek volt, mikor, és miből állt? Ezekre a kérdésekre keresi a választ tervezett előadásaiban Bereznay András.

Helyszín:
Kézdivásárhely: április 28, szombat, 18,00 óra,
Incze László Céhtörténeti Múzeum, 10. Udvartér 1. szám
Házigazda: Dimény Attila, múzeumvezető
A belépés díjtalan.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Társszervezők: Sapientia EMTE, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala,
Kovászna Megyei Tanács, Székely Nemzeti Múzeum, Incze László
Céhtörténeti Múzeum, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

» Hozzászólások

Nincs még hozzászólás. Légy te az elsõ !

Hogy hozzászólhass be kell jelentkezned!

» Friss Infók

Hibajelentéshez kattintson ide!