A Nagy Mózes Elméleti Líceumban, Kézdivásárhelyen 2017-ben ismét megszervezésre kerül a NMG Open DataS programozási verseny, május 11-én csütörtökön, 11:30 órai kezdettel.

A verseny két kategóriában zajlik, az I. kategóriában a IX. és X. osztályos tanulók versenyeznek, a II. kategóriában a XI-XII. osztályosok. Két feladat lesz, a megyei informatikai olimpiász tananyaga érvényes (az I. kategóriában a X-es, a II-ban pedig a XII-es megyei olimpiászos tananyag). A verseny 3 órát tart. Eredményhirdetés 20 órára várható. Minden kísérő tanár részt kell hogy vegyen a zsűrizésben. Code::Blocks-ban, C/C++ nyelven lehet dolgozni.

NMG az NMG... De mi az, hogy Open DataS?
Nagy örömmel köszöntök mindenkit, aki érdeklődő szándékkal, figyelemmel olvassa e sorokat. Versenyünk DataS-NMG néven indult a '90-es évek második felében, és mint ilyen 12 fordulót ért meg. Köszönet a DataS-nak, kiemelten Szabó László cégtulajdonosnak, akinek a segítsége azokban az években nagyon sokat jelentett nekünk. A felkészítő és kísérő tanárok között talán van még, aki emlékszik erre, mint ahogy remélem, sokan vannak-lesznek azok is, akik idén először szereztek tudomást e szép és jó programozási versenyről, amely 2010-tôl 2016-ig az NMG Open nevet viselte, 2017-től azonban ismét visszatér nagy szponzorunk, a DataS, ezért versenyünket idéntől NMG Open DataS-nak nevezzük. Iskolánk,a Nagy Mózes Elméleti Líceum (más megnevezésben a Nagy Mózes Gimnázium), karöltve szponzorunkkal, évről-évre igyekszik megtenni mindent, hogy ez a verseny létrejöjjön, sikeresen megvalósuljon és minél több diáknak örömet szerezzen. Örömet minden résztvevőnek, nem csak a nyerteseknek! Igaz, a nyertesek öröme is nagy lehet majd, mivel komoly díjalapra számíthatnak (3 díj mindkét kategóriában, plusz dicséret - diplomák). A DataS CEO-ja, Szabó László úr, iskolánk vezetősége, Bejan András igazgató és Dr. Mocsáry Gondos Beáta igazgató helyettes, a Nagy Mózes Közművelődési Egyesület, a matematika-informatika katedra munkaközössége, valamint az NMG Vezetőtanácsa mindent megtesznek azért, hogy megtarthassuk ezt a már hagyományosnak számító versenyt.

Az NMG Open DataS programozási versenyen Windows Vista és Windows 10 oprendszerű PC-k, valamint a Code::Blocks IDE áll az ifjú programozó titánok rendelkezésére.

Open - ez arra utal, hogy versenyünk mindenki előtt nyitott, lehet bátran jelentkezni, nincs más előfeltétele a részvételnek, mint az, hogy egy hivatalosan működő iskola tanulója legyél, és a tanárod minél magasabb prioritással jelöljön, írjon fel a listára. Mivel a gépek száma véges, következik, hogy éppen mindenki azért nem juthat be, de iskolánként az első két feliratkozónak "tűzzel-vassal" helyet szorítunk! Aztán, ha maradtak még helyek, vesszük a harmadik helyezetteket, értéki sorrendben (az értéki sorrendben rendezett listát a felkészítő tanár e-mail-ben küldi el az istvan_budai@yahoo.com címre), és ha így is maradna még üres gép, az algoritmust a negyedik, ötödik, stb. helyezettekkel addig folytatjuk, amíg a helyek betelnek, vagy a jelentkezők listájának végére érünk. Összesen 45 gép áll a versenyzők rendelkezésére, két teremben.
Na, hát ha még így sem tudtam mindenkit meggyőzni, hogy ezen a versenyen érdemes részt venni, mondok még egyet s mást. A feladatokat hagyományosan Szabó Zoltán, Szászrégen-i informatika tanár, Maros megyei tanfelügyelő alkotja. Eredeti, szép feladatok, nemhiába tagja a tanár úr az Országos Olimpiai Bizottságnak! Két feladat lesz, a kidolgozási idő 3 óra. Az egyik feladat hozzáférhetőbb, a másik kissé húzósabb szokott lenni, de mindkettő a Megyei Informatika Olimpiász szintjének megfelelő, vagy esetleg még el sem éri azt a szintet. A tananyag is a Megyeire kérteknek felel meg.

A verseny is csupán két kategóriában zajlik... Az első kategóriában a IX-X-es tanulók versenyeznek, a második kategóriában pedig a XI-XII-esek. Bátorításként mondom, hogy azért az előző években volt rá példa, hogy némelyik "haladó" kilencedikes rávert több tizedikesre, de elismerem, hogy sokat kell dolgozni az ilyen sikerért. Mégis, érdemes bekapcsolódni már IX-ben, mert aki így tesz, az következő évben tapasztalt versenyzőként állhat ismét ringbe...

Szállás biztosítva
Aki a jelentkezési űrlapon kéri, annak szállást tudunk biztosítani bentlakásban. Részvételi díj a versenyen - nincs!

A javítás tesztelőprogrammal fog történni, akárcsak a megyei olimpiászon, a javítóbizottságnak minden kísérő tanár tagja lesz. Mindenkit szeretettel várunk! Aki hivatalos meghívót igényel, annak lepecsételt, aláírt, iktatott meghívót tudunk küldeni postán, csak írja meg iskolájának hivatalos postacímét egy, az istvan_budai@yahoo.com címre küldött email-ben. Sok sikert!

Budai István - szervező tanár

http://nmg.ro/web/open/index.html