A KSE felnőtt női kosárlabda a pénteken s szombaton játszotta idei szezon első előkészületi mérkőzéseit a Sepsi Arénában a Sepsi kupa alkalmával.
Farkas Alpár lányai pénteken a Brassói CSU csapat ellen szenvedtek 84-54 aranyú vereséget, majd szombaton a Marosvasarhely Sziriusz ellen maradtak alul 60-54 arányban. A felállás egy kissé hiányos volt, mivel Debreczi Iringo sérülés miatt nem vállalta a játékot, és az éppen a második mérkőzésre betoppanó új irányító Jade Vega is alig par percet vállalt, így az ifik kaptak több percet ezeken a mérkőzéseken. A csapat számára a felkészülés ebben a szakaszában nem annyira az eredmény volt a fontos, az edző inkább arra volt kíváncsi, hogy az újonc kicsik közül ki mennyire bírja a nyomást az első liga szintjen. Éltek a is kapott lehetőséggel, mondhatni remekül helyt álltak. Czimbalmos Timea kiemelkedő egyéni teljesítményét még a rendezők is külön díjazták.

Az idei szezonban a kézdivásárhelyi KSE kosarasainak régi alma teljesült, ugyanis premierként a legfelső Ligában indulhatnak úgy, hogy nehéz kihívás vár a lányokra az idén. A szövetség a tavasszal egy két ligás bajnoki rendszert hirdetett meg, aztán augusztusban hirtelen megváltoztatta a verseny kiírást egy két csoportos földrajzi zónákra osztva fel a csapatokat, ahonnan az első fázisban az első 3-3 csapat jut a felső ágra, onnan majd a play off következik, a többi csapatok meg az alsó ágon folytatják a bajnokságot januártól. Ez a döntés egy kicsit felborította a KSE előzetes terveit, hiszen a csapat éppen egy újításon megy át, és generáció váltásra készül. Ennek az átalakulásnak és építkezésnek igazából a legjobban a második vonal felelt volna meg, még az idén és jövőbe, hiszen az NMSK U16-os országos bronzérmet nyert csapatában egy nagyon tehetséges generáció van feljövőben, több játékost is behívtak a korosztályos utánpótlás válogatottakba így érdemes rajuk figyelni.
Az idén ezeket a tehetségeket a klub szeretné beépíteni a fenőt csapatába, lehetőséget adni nekik, hogy jobban fejlődjenek és profi játékossá váljanak. Az elmúlt szezonban a KSE csapata Ljubomir Kolarevic szerb edző vezényletével a felnőtt bajnokság a második értékcsoportjában indult egy jórészt U20-as játékosokból kialakított csapattal és a 12. helyen végzett.

Ezzel párhuzamosan ugyanez a csapat 3 játékos kivételével a NMSK U20-as OB-on ezüstérmet nyert. Nos ez a csapat felállás, ami már jórészt 4 évé együtt dolgozott az idéntől jelentősen átalakul. Egy jó néhányan különböző okából kifolyólag eltávoztak a keretből. Először is távozott az edző Ljubomir Kolarevic aki 4 szezonon át vezette a csapatot. Ő az idén Máramaroson a fiú vonalon második ligában folytatja pályafutását. Nagy köszönettel tartozunk neki hiszen keményen dolgozott és több remek teljesítmény is fűződik a nevéhez, örökre bevéste nevét a kézdivásárhelyi kosárlabda történelmébe.
Két országos bronzérem (U18, U20) és egy ezüstérem (U20) utánpótlás szintén országos bronzérem a második ligában, több kinevelt ifi válogatott játékos. Köszönjük Ljuba a sok befektetett munkát energiát, sok sikert kívánunk a további pályafutásodhoz. A tavalyi gardából többen is távoztak. Voloncs Orsolya egyetemre ment, Bartók Rita az Aradi ICIM-től kapott egy kecsegtető ajánlatot, Bölöni Noémit a Kolozsvári U szeretné igazolni, Biszak Boglárka Pécsen az egyetemi csapatban folytatja a pályafutását, míg Csurulya Helga és Istók Anita felhagytak a kosárlabdázással. Az új csapat, hét U16-os korú játékos köré épül, és augusztusban kezdte el a felkészülést Farkas Alpár vezényletével. A mélyvízbe került U16-os reménységeink Bándi Blanka, Tuchilus Kriszta, Kozmán Kriszta, Lénárt Andrea, Ardelean Rebeka, Bara Németh Beáta, Bandi Fruzsina. A keret lassan formálódott és folyamatos változáson ment keresztül alkalmazkodva az újonnan kialakult helyzetekhez, ugyanis az első ligába való besorolás nagy kihívás egy ilyen fiatal csapat részére. A közép és hosszú távú terv az lenne, hogy 2-3 éven belül ezekre a fiatal tehetségekre épülve egy új ütőképes csapata legyen a városnak, amely helyt tud állni az első vonalban. Természetesen nem titkolt az sem, hogy jó volna hazacsalogatni az idegenbe szakadt saját nevelésű játékosokat is.
Az első játékos akit már az idén sikerült hazahozni az Domokos Réka (25 ) többszörös ifi válogatottunk, aki 2012-ben távozott Pécsre, ahol a PVSK, majd a Pinkk Pécs és legutóbbi szezonban pedig a Baja csapatait erősítette. Beállós poszton nagy szükségünk van az ő tapasztalatára. A régi keretből sikerült egyességre jutni egy pár meg mindig fiatal, ám már tapasztaltabbnak számító helyi vagy környékbeli játékossal. Debreczi Iringó (23), Kászoni Boglárka (23), Holinka Hanna (20), Czimbalmos Timea (18), hozzuk csatlakozik a botosáni Danalache Ramona (23). Szintén visszatérőnek számít az amerikai légiós Kayla Mobley(29) is, aki a kézdivásárhelyi csapat és a román bajnokság egyik legponterősebb játékosa volt az elmúlt szezonban. Bölöni Noémi hírtelen távozásával teljesen irányító nélkül maradt a csapat, így hát utolsó percen sikerült lépni és egy fiatal 22 éves irányítót szerződtetni, aki az amerikai egyetemi ligából a California State University Fullerton csapatából jön és ahol a legutóbbi szezonban csapata meghatározó egyénisége volt.



A csapat legfontosabb támogatói a Kovászna Megye Takácsa és Kézdivásárhely Önkormányzata, valamint a Zarah Modem, New Fashion, Julius Meinl, Nexxon, a brassói AMC. A KSE a bajnokságot idegenben kezdi Marosvásárhelyen, a Sziriusz otthonában október 9-én 19 órától.

Az LNBF 2019 teljes programja:
CSU Oradea
ACS KSE Târgu Secuiesc
BC Sirius Târgu Mureș
CS Universitatea Cluj-Napoca
CSM Satu Mare

Etapa 1 (9 október): BC Sirius Târgu Mureș vs ACS KSE Târgu Secuiesc
Etapa 2 (12 október): ACS KSE Târgu Secuiesc vs CS Universitatea Cluj-Napoca
Cupa Romaniei (16 október) Phoenix Constanta- ACS KSE Târgu Secuiesc
Etapa 3 (19 október): CSM Satu Mare vs ACS KSE Târgu Secuiesc
Cupa Romaniei(23 október) ACS KSE Târgu Secuiesc - Phoenix Constanta