November 16-án a Zöld Nap Egyesület tagjai meghívás alapján ellátogattak a nagyborosnyói Bartha Károly Gimnáziumba. Az iskola V-VIII osztályos diákjai egy-egy órás környezetvédelmi aktivitáson vehettek részt. A tanuló ifjúság is nap, mint nap tapasztalja, hogy milyen drámai változásokon megy keresztül földünk és közvetlen környezetük. Az ez irányú nevelés célja, tudatosítani a diákokban, hogy csak környezettudatos magatartással lehet ezeket a folyamatokat lelassítani. Eredményt csak a hatékony megelőzés biztosíthat. A rendezvényről készült fotók megtekinthetők a Zöld Nap Egyesület Facebook oldalán.

A csütörtöki esemény első felében a jelenlévők az elmúlt években kidolgozott Zöld Nap-suli tantervvázlat tevékenységeiből kaphattak egy ízelítőt. Az aktivitás elején a Don`t trash our future: RRR projekt török EVS önkéntese Ayse Büsra Yilmaz osztotta meg az önkéntesség során szerzett tapasztalatait. Ugyanakkor a jelenlévő gyerekeknek lehetőségük volt számos információt megtudni Törökországról és annak legnagyobb városáról Isztambulról is.

Vetített képes előadás keretén belül a nyolcadikosok fenntartható életmód lehetőségekről, a mindennapi életben is hasznosítható megoldásokról, spórolási tippekről kaphattak információkat. A hetedikesek szintén egy hatásos prezentáció keretén belül betekintést nyertek a mindennapi kerékpározás fontosságába. A zöldnaposok az előadásban hangsúlyt fektettek a kerékpártörténeti áttekintésre, külön kiemelve a kerékpározás pozitív hatásait a szervezetre és a törvény által előírt biztonságos biciklizéshez elengedhetetlen felszerelések bemutatására is. A bringáról nem hiányozhat a hatékony fékberendezés, a működőképes kormányzási rendszer, a csengő, a lámpa és a fényvisszaverő elemek.

A rövid szünet folytatásaként az ötödikesek csapatokra osztva a Víz bajnokai elnevezésű versenyen vettek részt. A vetélkedő célja, hogy rávezesse a gyerekeket a vízre mint létfontosságú elemre. A verseny során 4-5 fős csapatokban dolgoztak, ezáltal fejlesztve a csapatban való dolgozást ugyanakkor a nap folyamán új ismeretekkel is gazdagodtak.
Az egésznapos program zárásaként a hatodikosok a szelektív hulladékgyűjtésről kaphattak bővebb felvilágosítást. Többek között megtudhatták, hogy mennyire terheli a környezetet egy pillepalack vagy alumíniumdoboz, ha az nem a megfelelő helyre van eldobva. Ma még mindig nagy mennyiségű hasznosítható anyag kerül a kukákba, melyek jobb helyen lennének a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken, mert így biztosított a hasznosításuk. Egy interaktív játék által pedig a csöppségek közelebb kerültek a szelektív hulladékgyűjtés fogalmához és tudatosult bennük annak fontossága.

Támogató: Erasmus + program.

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Ayse Büsra Yilmaz