2019. június 16-23 között került megszervezésre a kecskeméti Családok Határtalanul Alapítvány által az Open Air Europe (Szabadtéri Európa) ifjúsági csere Galyatetőn, Magyarországon. A nyolc napos cserébe partnerként kapcsolódott be a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület, kinek köszönhetően 13 kézdiszéki (Kézdivásárhely, Csernáton, Albis és Gelence) fiatal Derzsi Katalin és Ráduly Attila csapatvezetők által is eljuthatott a csodálatos Mátrába. Az eseményen készült fotók az egyesület Facebook oldalán tekinthetőek meg.

A csere fő célja a 13-15 éves magyarországi, valamint romániai, erdélyi fiatalok azon lehetőségeinek növelése, hogy minél többen
bekapcsolódhassanak hasonló programokba, valamint az idő hasznos eltöltése különböző sportágak megismerése által. Az első napok az ismerkedésről szóltak, olyan típusú játékokat ismerhettek meg a résztvevők, mellyel könnyedén megjegyezték egymás nevét. Másnap egy képzeletbeli települést kellett megmenteni különböző környezettudatos praktikák által, konkrét megoldások és stratégiák által. Minden csoport más-más intézményt képviselve próbálta a szennyeződésektől megfertőződött helységet megmenteni. Így voltak akik a helyi önkormányzatot vagy éppen, iskolát, vendéglőt, bevásárlóközpontot, farmot képviselték. A stratégiák kidolgozása után minden csapat bemutatta egymásnak a terveit, majd közösen megbeszélték azt. Mind a hét csoport nagyon hatékonynak bizonyuló megoldásokat fejlesztett ki, így bátran kijelenthetjük, hogy sikeresen megmentődött a helység az őt ért szennyezésektől.

Erre és sok más mindenre volt lehetőség, hiszen fiataljaink minden nap valami újat tanulhattak meg, bebarangolhatták a Mátrát, valamint felfedezhették a helyi kalandparkot és a hajnali tornák mellett az úszást is gyakorolhatták. A reggeli szaladások által a résztvevők a hegy tetején érezhették a csodálatos a levegőt és gyönyörködhettek a Kékes, illetve Galyatető panorámájában. A színesebbnél színesebb tevékenységek mellett a gyerekek szoros baráti kapcsolatokat kötöttek egymással. A végső értékelésnél az egyik résztvevő szerint: „Minden nagyon jó volt, a közösség, a személyek, a programok. Tényleg nagyszerű embereket ismertem meg és én ennek nagyon örülök.”

Támogató: Erasmus plusz program

Fotó: Ráduly Attila