Orbán Balázs nyomdokán Kézdiszentlélek községben fényképtárlat

Időpont: 2021. augusztus 19., csütörtök 19 óra
Helyszín: Kézdiszentlélek, Művelődési Ház

Köszöntő beszédet mond Balogh Tibor polgármester, a kiállítást megnyitja P. Buzogány Árpád művelődésszervező a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa.

Felsőháromszékre, Kézdivásárhelytől 5 km-re északra a Kászon-patak völgyében fekvő Kézdiszentlélek községbe látogattak 2021. május 3 – 8. között az Orbán Balázs nevét viselő fotótábor képírói: Balázs Ödön (Székelyudvarhely), Fülöp Jenő (Marosvásárhely), Hlavathy Károly (Sepsiszentgyörgy), Kovács László Attila (Sepsiszentgyörgy), Nagy Botond (Marosvásárhely), Tordai Ede (Marosvásárhely). A község közigazgatási övezetébe tartoznak: Kézdikővár, Kézdiszárazpatak, Kiskászon és Katrosa. Kővár és Szárazpatak a Torjai-hegységnek, Kiskászon pedig a Székely Kászoni-hegységnek a Kászon vizére eső hegylábi övezetében terülnek el. Az e vidéken készült képeikből 2021. augusztus 19., csütörtök 19 órától nyílik meg egy válogatott fényképkiállítás a kézdiszentléleki művelődési házban, a falunapok keretén belül.

A 42-ik fotódokumentációs esemény a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Kézdiszentlélek Község Polgármesteri Hivatala szervezésében valósult meg. Az évente más-más tájegységen 2002 óta töretlenül megszervezett fotótáborok elsődleges célja a még meglévő, múltat idéző építmények, tárgyak, motívumok, mesterségek, élethelyzetek, a tájban élő ember ünnep- és hétköznapjainak, a változó és tünékeny emberi arcok, tájak megörökítése.

A résztvevő székelyföldi fényképészek, hagyományukhoz híven, vizuális értékmentést végeztek a vidék falvaiban, mivel a megörökítésre érdemes pillanatokat, a múló jelent a rendelkezésükre álló fotótechnika segítségével rögzítették. Ugyanakkor kiemelt figyelmet szenteltek a településeken fellelhető archív fényképek digitalizálására is.

Fotó: Nagy Botond (Marosvásárhely) Kézdiszentlélek