Végső momentumához érkezett a Zöld Nap Egyesület A Molnár Józsiás park rehabilitációja című projektje: az Őszi Sokadalom programjainak egyik mozzanataként közhasználatra bocsátották a park felújított részét.

Családias hangulatban, a partnerek és önkéntesek jelenlétében zajlott az átadás péntek délben, a helyi önkormányzatot Derzsi Gyula alpolgármester képviselte, aki a partnerség jegyében végigkísérte és segítette a munkálatokat. Mint Ráduly Attila egyesületi elnök beszámolt, a projekt négy hónapig futott, 22 önkéntes részvételével, 240 résztvevővel. Nyolc kültéri aktivitásuk volt és egy tájfutó verseny. 260 db évelő virágot ültettek el a szürke betonfal eltakarása érdekében, díszítőelemeket szereltek fel, valamint 1 fekete írótáblából és farönk-ülőkékből álló mini amfiteátrumot alakítottak ki, szabadtéri oktatóórák szervezésére. Új, természetbarát kukákra cserélték a műanyag szemeteseket, ezt a vaskerítés fával való helyettesítése fogja követni.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_3877.jpg


„17 madáretetőt helyeztünk ki a fákra, Gál László fotós barátunk és Clara Bejanaro Sanchez önkéntesünk hosszú órákat, hajnalokat töltöttek a parkban, hogy lefotózzák az itt élő madarakat. Sajnos, a madáretetőkből már nyolcat elloptak, több frissen ültetett évelő növényt is, illetve a betonkerítést felelőtlen fiatalok festették össze. Éppen ezért hangsúlyozottan köszönetet mondunk mindazoknak, akik a projektbe bekapcsolódtak, illetve azoknak, akik segítenek megőrizni ezt a felújított sarkot abban az állapotban, ahogy megálmodtuk”, részletezte Ráduly Attila. A parkban továbbá felállítottak egy, a parkban élő madarakat ismertető táblát is, azzal a megjegyzéssel, hogy a lista nem teljes.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_3878.jpg


„Már több sikeres projektet tudhatunk magunk mögött közösen a Zöld Nap Egyesülettel, nagyon értékeljük a hasonló civil kezdeményezéseket, és a jövőben is biztosíthatjuk a támogatásunkról. A tapasztalat szerint ezeket a közös erőből megvalósított projekteket a lakosság is jobban megbecsüli”, vélekedett Derzsi Gyula alpolgármester.

A „természetbúvár” tevékenységekből egy kiadvány is született: Őrizd a tied! címmel a Zöld Nap Egyesületnél a készlet erejéig beszerezhető a Molnár Józsiás park rövid ismertetője.

Fotók: Tompa Réka