Összekötni a Magyarok szívét-lelkét határok nélkül - a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének ötödik hagyományőrző rendezvénysorozata a sokadalomban

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_4131.jpg


https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_4132.jpg


„Összekötni a Magyarok szívét-lelkét határok nélkül”...

Ismét együtt ünnepeltünk Gyöngyös Város Barátainak Körével az Őszi Sokadalmi rendezvényeinken, visszasétálva a XIX.századba, korhű ruhákban, egymást erősítve, az összetartozás kék ege alatt.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_4133.jpg


https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_4134.jpg


Immár ötödik alkalommal szervezzük meg a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének tagjaival e hagyományőrző rendezvénysorozatunkat.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_4135.jpg


https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_4136.jpg


Az idén kedves szponzorunknak, Bakk Vitális Mária Kinga vezérigazgató asszonynak köszönhetően, egyesületünkből, 17-en, székelyruhába öltözve fogadhattuk kiváló, szeretett vendégeinket Gyöngyös városából, akik Balázs Ernő elnök úr, tiszteletbeli tagunk vezetésével érkeztek, nagy örömünkre!

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_4137.jpg


Most is kiállítással nyitottuk meg a XIX.századba vezető utat. Az előző években kézimunkákat, régi „csipkekölteményeket”,süteményeket, egykori városlakók fényképeit, gyermekkori gyűjteményeinket ismertettük meg a sokadalom résztvevőivel. Az idén a székelyruhába öltöztetett babáinkat mutattuk be, a Kosztándi Képtár szép helységében.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_4138.jpg


https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_4139.jpg


A gyönyörű, korhű ruhákba öltözött Hölgyek,Úrak mellett, aranyos, szép népviseletben tündöklő kislányok, kisfiúk szavaltak, énekeltek, szebbé téve ünepünket. FülöpMagdolna egyesületi elnök nyitotta meg a kiállítást, köszöntve a résztvevőket, majd Biszak Enikő alelnök bemutatta a helységenként változó, babaöltözetek jellegzetességét, és annak megőrzésének fontosságáról beszélt. Megköszönte a ruhák elkészítésével foglalatoskodók munkáját. Jelen volt Kelemen Kata tanítónő, a Szeretet Iskola tanulóival. Ez alkalommal Kelemen Zsanett, Bencző Bella, Kicsid Csaba Zsolt szavaltalk szeretetről szoló verseket, majd Jánó Kinga tanítóképzős diák, csengő hangjával énekelt nekünk szép népdalokat.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_4140.jpg


https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_4141.jpg


A nők egyesületének tagjai finom süteményeket készítettek erre az alkalomra is, megkinálva kedves vendégeinket.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_4142.jpg


https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_4143.jpg


Mindenkit meghívtunk itt is egy XIX.Századi Sétára a főtéri sokadalmi sátrak forgatagába és a Molnár Józsiás Parkba, ahol a Zenepavilon emelvényén Kertész Andrea alkalomhoz illő, szívhez szóló versével és Jánó Kinga újabb népdal összeállításával kápráztatta el a gyöngyösi barátainkat, női egyesületünk tagjait, a Zöld Nap Egyesületének tagjait, elegáns Úrakat,Hölgyeket! A múltbeli sétánk közös fotóval ért véget.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_4144.jpg


https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_4145.jpg


Szombaton az egyesületünk 6 tagja indult a Pityókafőző Verseny megmérettetésén: Sylveszter Ibolya, Bekk Éva, Rákosi Judit, Fejér Rozália, Sánta Mária, Kovács Ibolya és a drukkereink. Nagyon finom pityókatokányt, szép asztalt készítettek elő, ez alkalommal is. Első díjat hoztak el, ezzel is gazdagítva egyesületünk diploma gyűjteményét! Gratulálunk Nekük!

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_4146.jpg


https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_4147.jpg


Gyöngyös Város Barátainak Körének 20 tagjával pénteken meglátogattuk az Incze László Céhtörténeti Múzeumot, majd a főtéren a Gábor Áron szobornál Kis Emese tanárnő beszélt a városunk építkezési stilusáról és jellegzetes udvartereiről. Szombaton vendégeink a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban csodálhatták meg az ottani, hatalmas népművészeti gyűjteményt és hallgathattuk áhitattal, meghatódottsággal Haszmann Pál múzeumvezető, nemzetmentő, székelyhumorral fűszerezett gondolatait!

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_4148.jpg


https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_4149.jpg


Visszaérve Kézdivásárhelyre az egyesületünk szakácsnői finom „székelyfalatkákkal” ,székelyszikrával és nagy szeretettel vártak bennünket. Már főtt a finom pityókatokány, illata már sejtette a „győzelmet”!
Innen Lemhénybe vitt az útunk, ahol Dóczé István és Tünde saját házatáján finom ebéddel fogadott minket, nagy szeretettel, ellátva minden jóval, ami „szem, szájnak ingere”.Mellettük segítkeztek MátyásIbolya, Biszak Márta, Simon Emese tagtársaink. A felejthetetlen délutánt a székelysiratók, népdalok közös éneklése tette meghittebbé, családiasabbá.

A közös ünnepi,búcsúestre a Bujdosó vendéglőben került sor, ahol ismételten megpecsételtük immár 8. éves barátságunkat, Együttműködési szerződés aláírásával. Kölcsönös ajándékátadás és jó hangulatú táncmulatság erősítette meg a kapcsot, ami immár életre szólóan köti össze szíveinket,lelkeinket!
Vasárnap a búcsúzás előtt, a 2011-ben,a Sportcsarnok előtt, közösen ültetett fenyőfácskát látogattuk és öntöztük meg, ami barátságunk egyik szép jelképe, őrizője marad!

Köszönjük szponzorainknak az Őszi Sokadalom alkalmával szervezett, XIX.Századi Piaci Séta rendezvényünkhöz való hozzájárulásukat, segítségüket: Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatalának, Bakk Vitalis Maria Kingának, a Borudvar tulajdonosának,Hegedüs Ferenc úrnak, a Toro KFT-nek, a Francia Pékségnek, a Székely Pékségnek, a Perla Covasna-nak, a Dóczé házaspárnak, az Incze László Céhtörténeti Múzeum vezetőségének!

Köszönjük Gyöngyös Város Barátainak Körének, Kelemen Katának valamint a Szeretet Iskola tanulóinak, Jánó Kingá-nak, Kertész Andreá-nak, a Zöld Nap Egyesület tagjainak, Kis Emese tanárnőnek, a Rák Ellen A Jövőért tagjainak, és minden vendégünknek, hogy velünk ünnepeltek!

Köszönjük a sok süteményt, a sok tevékenységet, a Székelyruhás Babák kiállításának előkészítését, az ajándékok elkészítését tehetséges tagtársainknak, akik ez alkalommal is helyt álltak!
Gratulálunk a díjnyertes csapatunknak, a Pityókafőző Versenyen elért első helyért és a sok fáradozásért, hogy ez megvalósuljon!

Isten áldja Mindnyájukat! Viszontlátásra 2017-ben!

„Nyílnak még virágok, csattog még madárdal,
Kedves emléket hoz minden magával”
(„Erdélyi vigasztaló”)

Fülöp Magdolna
Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete