Petőfi-emlékév: 2022-2023 - Felhívás

A magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából a magyar Országgyűlés 2022. szeptember 1. és 2023. augusztus 31. közötti időszakot, a tanévhez igazodva, Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította. Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont ennek szellemiségében több programmal is tiszteleg a költőóriás személye és munkássága előtt.

Az intézmény Petőfi ma címmel felhívást hirdet középiskolás tanulók számára versmegzenésítés és egyéb verses produkciók témában.

Az első felhívás középiskolás osztályközösségeknek szól, akik különböző verses-zenés produkciókkal jelentkezhetnek.

Jelentkezési feltételek:
- vezetőtanár által koordinált produkció
- a produkció Petőfi Sándor műveiből ihletődik
- időtartam: 15-20 perc
- videófelvétel elkészítése és beküldése

A második felhívás olyan középiskolásoknak és fiataloknak szól, akik Petőfi Sándor verseket zenésítenek meg és mutatnak be.

Jelentkezési feltételek:
- 2-3 vers megzenésítése, hangszeres előadása
- időtartam: 5-10 perc
- videófelvétel elkészítése és beküldése

Mindkét felhívásra a jelentkezési határidő 2022. március 17. A produkciókat a office@hagyomany.ro e-mailcímre várjuk. A beküldött anyagokat szakmai zsűri értékeli. A nyertes pályázók alkotása 2022 április 11-én, a magyar költészet napja alkalmából, közönség előtt kerül bemutatásra. Minden produkció megtekinthető lesz a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Facebook-oldalán.

A nyertes pályázókat Petőfi kötetekkel, illetve Petőfi-tanulmányúton való részvétellel jutalmazzuk. A program végső célja ugyanakkor, hogy a nyertesekből egy olyan közös összművészeti produkció szülessen, amelyet a Hargitai Megyenapok és más intézményi programokon Hargita megye különböző településein is bemutatunk a Petőfi Sándor-emlékév időszakában.

A mellékelt kép: Egressy Gábor 1844-45 körül készült Petőfi-dagerrotípia, amely az egyetlen fénykép, ami Petőfi Sándorról fennmaradt.