Inkább minőséget, mint mennyiséget

A helyes és egészséges táplálkozás alapja a mértékletesség, az odafigyelés, a szelekció, a lelki és fizikai egyensúly megteremtése. "Ki mit eszik, azzá válik", és ez nem azt jelenti, hogy ha zöldséget eszek zöldség leszek, hanem azt, hogy "Nem csak kenyérrel él az ember."

Ezzel az igével üdvözölte, indította a Rád is szükség van programsorozat résztvevőit, a speciális igényekkel élő hőseinket, kísérőiket, vendégeinket a Zöld Nap Egyesülettől, T. Bardócz Csaba lelkipásztor, 2018. szeptember 26-án, du. 6 órakor, az ikafalvi közösségi házban. Áhítatában kihangsúlyozta a "nem csak" szókapcsolat jelentését. Ha naponta Isten igéjével a "lelki kenyérrel"táplálkozunk és a szerint élünk, a fizikai kenyér is testünk, lelkünk hasznára válik.

Az áhítat után Szakács B. Cecília irányításával érdekes, csapat építő játékot játszottunk. Várat kellett építeni spagetti, ragasztószalag, olló segítségével. A munka befejeztével a "csapatkapitány beszámolt katonái várépítő munkájáról". Ezután a tevékenység fő mozzanata: Carmen Sallardo Serrano, nutricionista, táplálkozási tanácsadó, a Zöld Nap Egyesület spanyol önkéntese tartott előadást, szemléletesen, színesen a táplálkozási piramis alapján, a helyes táplálkozásról. Nagyjából ismertük a témát, de szükséges tudatosítani minél gyakrabban, hogy tegyünk meg mindent egészségünk érdekében. Az előadás során egyszerű, de nagyon hasznos recepteket is ismertetett. Itt az ősz terített asztala, fogyasszunk minél több gyümölcsöt, zöldséget s lehetőleg frissen, nyersen! Nagyon érdekes volt a tiszteletes úr ízelítője a Paleo-életformáról: Ne féljünk a hidegtől, mozogjunk sokat, néha kedvező időben járjunk mezítláb is, fogyasszunk finom, de természetesen egészséges ételeket, Isten igéjével fűszerezve.

Az ikafalvi segítő csapat gondoskodott arról, hogy ez alkalommal,a fentiek szellemében ilyen harapnivalók kerüljenek terítékre. Szép volt, jó volt, finom volt. Köszönjük. A rendezvénysorozat nem jöhetett volna létre a támogatók nélkül és ezért nekik hálásan köszönjük: a Sepsiszentgyörgyi Keresztyén Diakónia, Írisz háznak és segélyszervezeteinek, a svájci Heks-nek és a Brot für die Welt-nek.

Nagyoláh Ilona, nyugdíjas tanítónő