2015. március 23-29. között Kelemen Zsolt, Ráduly Attila és Derzsi Katalin képviselte a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesületet a Roots finding ... Powerty fighting elnevezésű képzésen Kalamatában, Görögországban.

A tanulmányi úton készült fotók megtekinthetők a Zöld Nap Egyesület facebook oldalán.

A tréningen 12 ország volt jelen: Görögország, Románia, Horvátország, Olaszország, Franciaország, Litvánia, Lettország, Hollandia, Bulgária, Egyesült Királyság, Spanyolország, Cseh Köztársaság.
A hét napos rendezvényt a Prosehos (Hamarosan) non profit társadalmi vállalkozás bonyolította le az Erasmus+ program támogatásával.
A Prosehos személyes és a szakmai tapasztalatuk szilárd meggyőződése, hogy a jelenlegi nemzetközi, társadalmi és gazdasági feltételek, egy fenntarthatóbb és hagyományos életmód promóciója, a fiatalok motiválása, hogy tisztelettel legyenek régiójukhoz ahol élnek , lehet egy jelentős paraméter a szegénység elleni küzdelemben.

De hogyan tudjuk mindezt elérni? Hogyan lehet bevonni a hátrányos helyzetű fiatalokat ? Mi folyik más régiókban? Tudnánk használni azokat a gondolatokat is? Hogyan kivitelezhető egy ötletem egy másik környezetben? Ezekre a kérdésekre kerestük közösen a választ a tanfolyam alatt, egy tapasztalt tréner segítségével és többnyire nem formális oktatási eszközök által.
Sikeresen cseréltünk eszközöket, ötleteket és gyakorlatokat, megtaláltuk a módját, hogy hogyan tudjuk hasznosítani az ottan elátitatottakat és nem utolsó sorban, hogyan vonjuk be a fiatalokat a saját térségünkben.

Az egy hetes képzés alatt nem csak újabb tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak, hanem egy interkulturális környezetben megtanultunk toleránsabbak lenni és elfogadni a másságot is.

Szerző: Derzsi Katalin