Zöld Nap Egyesület

» Salamon Ferenc: El van bütülve, Háromszéki szólások, kifejezések könyvbemutató

Salamon Ferenc: El van bütülve, Háromszéki szólások, kifejezések könyvbemutató - 2011 február 16-án a kézdivásárhelyi Vigadó kistermében 17:00 óra kezdettel a Zöld Nap Egyesület könyvbemutatót szervez.Salamon Ferenc: El van bütülve, Háromszéki szólások, kifejezések, Sepsiszentgyörgy, 2010, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének a kiadásában könyvét Sántha Attila író mutatja be.A könyvbemutatót megnyítja: Ördög-Gyárfás LajosMítosz vagy nem, a székelyt furfangos észjárása, humora, magvas, célratörő beszéde, jóízű szófordulatai jellemzik. A legtöbb kifejezés, szólás a régi székely települések erkölcsi értékrendjét, sajátos világát idézik, a székely ember konok szembeszegülését az időjárási viszonyokkal, a mostoha sorssal, a megsemmisítő, értékpusztító történelmi erőkkel szemben. Élni és túlélni, legyőzni a halált, a humor erejével felülkerekedni a bánaton, szomorúságon, bosszúságon. Ezek a szófordulatok kifejezik a kimondhatatlant, elsimítják bennünk a lét abszurditásából adódó feszültségeket.A szerző nemcsak a “szúrágta, okkersárgára fakult, árvíz áztatta és tűzvész nyaldosta, cafatokra mállott írásos dokumentumokat” böngészte át, hanem résztvevő megfigyelőként, gyakran maga is a játék részeseként, saját anyanyelvi és közlésbeli tudásának nyelvi fordulatait használva bírta szóra adatközlőit.Az összmagyarság számára oly jelentős szólásgyűjtemények (pl, O. Nagy Gábor: Magyar szólások és közmondások című munkája, mely 12 kiadást is megért), sajnálatos módon nem tartalmazzák ennek a tájegységnek a jellegzetes nyelvi anyagát. Éppen ezért a szerző egyik fő célkitűzése az, hogy a székely szókapcsolatok kerüljenek be az összmagyar nyelvhasználat vérkeringésébe. Salamon Ferenc erős hite szerint a magyar nyelv pallérozásának manapság egyik megkerülhetetlen kútfője a népnyelvből való tudatos átvétel.A többezer állandó szókapcsolatot tartalmazó gyűjtemény bizonyítéka annak, hogy a székely ember nemcsak hagyományőrző, de hagyományteremtő is, nyelvi leleménye derűs, ízes és zamatos!A szerző életrajzi adatai:Sepsiszentgyörgyön született 1948-ban, a Mikes Kelemen Líceumban érettségizett, elvégezte a marosvásárhelyi tanárképző főiskolát, majd a Babes-Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarát. Tanárként 35 évet, művelődésszervezőként 7 évet dolgozott. Fő kutatási területe Háromszék művelődéstörténete. Kézdivásárhelyen él.A szerző a Zöld Nap Egyesület önkéntese.Szeretettel várunk mindenkit!Támogatónk: VigadóMédiatámogatóink: Profi Rádió, Kezdi.info, Transindex, Pluszportál, Székely Újság, Székely Hírmondó, Siculus Rádió, Polyp Tv, HáromszékHírszerző: Zöld Nap EgyesületPlakátterv: Boga Emese MargitBővebben: http://zoldnap.info/web/el_van_butulve

2011 február 16-án a kézdivásárhelyi Vigadó kistermében 17:00 óra kezdettel a Zöld Nap Egyesület könyvbemutatót szervez.
Salamon Ferenc: El van bütülve, Háromszéki szólások, kifejezések, Sepsiszentgyörgy, 2010, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének a kiadásában könyvét Sántha Attila író mutatja be.
A könyvbemutatót megnyítja: Ördög-Gyárfás Lajos

Mítosz vagy nem, a székelyt furfangos észjárása, humora, magvas, célratörő beszéde, jóízű szófordulatai jellemzik. A legtöbb kifejezés, szólás a régi székely települések erkölcsi értékrendjét, sajátos világát idézik, a székely ember konok szembeszegülését az időjárási viszonyokkal, a mostoha sorssal, a megsemmisítő, értékpusztító történelmi erőkkel szemben. Élni és túlélni, legyőzni a halált, a humor erejével felülkerekedni a bánaton, szomorúságon, bosszúságon. Ezek a szófordulatok kifejezik a kimondhatatlant, elsimítják bennünk a lét abszurditásából adódó feszültségeket.
A szerző nemcsak a “szúrágta, okkersárgára fakult, árvíz áztatta és tűzvész nyaldosta, cafatokra mállott írásos dokumentumokat” böngészte át, hanem résztvevő megfigyelőként, gyakran maga is a játék részeseként, saját anyanyelvi és közlésbeli tudásának nyelvi fordulatait használva bírta szóra adatközlőit.
Az összmagyarság számára oly jelentős szólásgyűjtemények (pl, O. Nagy Gábor: Magyar szólások és közmondások című munkája, mely 12 kiadást is megért), sajnálatos módon nem tartalmazzák ennek a tájegységnek a jellegzetes nyelvi anyagát. Éppen ezért a szerző egyik fő célkitűzése az, hogy a székely szókapcsolatok kerüljenek be az összmagyar nyelvhasználat vérkeringésébe. Salamon Ferenc erős hite szerint a magyar nyelv pallérozásának manapság egyik megkerülhetetlen kútfője a népnyelvből való tudatos átvétel.
A többezer állandó szókapcsolatot tartalmazó gyűjtemény bizonyítéka annak, hogy a székely ember nemcsak hagyományőrző, de hagyományteremtő is, nyelvi leleménye derűs, ízes és zamatos!

A szerző életrajzi adatai:
Sepsiszentgyörgyön született 1948-ban, a Mikes Kelemen Líceumban érettségizett, elvégezte a marosvásárhelyi tanárképző főiskolát, majd a Babes-Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarát. Tanárként 35 évet, művelődésszervezőként 7 évet dolgozott. Fő kutatási területe Háromszék művelődéstörténete. Kézdivásárhelyen él.
A szerző a Zöld Nap Egyesület önkéntese.
Szeretettel várunk mindenkit!

Támogatónk: Vigadó
Médiatámogatóink: Profi Rádió, Kezdi.info, Transindex, Pluszportál, Székely Újság, Székely Hírmondó, Siculus Rádió, Polyp Tv, Háromszék

Hírszerző: Zöld Nap Egyesület
Plakátterv: Boga Emese Margit

Bővebben: http://zoldnap.info/web/el_van_butulve

Küldje el közleményét / eseményét / ajánlatát / hírdetését,
hogy elérhető legyen a Kézdi Infó-n hangosan is!

» Hozzászólások

Nincs még hozzászólás. Légy te az elsõ !

Hogy hozzászólhass be kell jelentkezned!

Hibajelentéshez kattintson ide!