Újabb Sapientia Podcast epizóddal jelentkezik a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, ezúttal Dr. Csapó János, egyetemi professzor és Dr. Albert Csilla, egyetemi adjunktus, az Élelmiszertudományi Tanszék oktatói beszélgetnek egy igen érdekes és sokunkat foglalkoztató témáról az élelmiszer-hamisításról. A témában leleplezik a legnagyobb tévedéseket, ezáltal edukálva minket, fogyasztókat.

Ízelítő a beszélgetésből:
Amióta az emberiség elkezdett élelmiszereket előállítani, termelni, azóta ezzel együtt megjelent az élelmiszer-hamisítás is. Az első írásos emlékei az ókorból maradtak ránk, amikor is Hammurapi törvényei tiltják a gyenge minőségű vagy túlzottan drága sörök árulását.

Jelent tudásunk szerint a mai élelmiszerek közül 10-15%-a hamis, amiket akár a nagy üzletekben is meg tudunk vásárolni. Ilyen élelmiszer-hamisítási eset volt az utóbbi időben a Magyar Paprikának a hamisítása ólom-oxiddal, ólom-krováttal. Egészségre ártalmas közhasznú cikkekkel való visszaélés is hamisításnak számít. Rossz minőségi terméket hoznak forgalomba, hamis minőségi tanúsítványt állítanak ki, hamisan jelölik meg az élelmiszert. Például az Egyesült Államokban hamisították a jó minőségű wisconsini sajtokat disznózsírral, ennek következtében a sajtok minősége visszaesett, elvesztették jó hírüket.

Az epizód innen hallgatható: https://musics.link/40302VPAjZ