2018. szeptember 21-én 18 órától, a Gerinceltörésben című könyv bemutatójára kerül sor a Gyűjtemények Házában, Kézdivásárhelyen.
A könyvet bemutatja dr. Ambrus Ágnes ny. egyetemi oktató. Házigazda: Beke Ernő, a Gyűjtemények Háza tulajdonosa.
Népdalokat énekel Jánó Kinga.

A Gerinceltörésben c. kötet háromszéki kuláknak nyilvánítottak sorsáról, elhurcolásáról, kilakoltatásáról szól.
„De kik is voltak a kulákok? E kategória kritériumait a pártutasítások nem pontosították, még csak nem is körvonalazták, nem létezett egy pontos meghatározás, csak sejttették, melyik rétegről van szó, a kulák ugyanis nem társadalmi kategória volt, hanem többféleképpen értelmezhető politikai fogalom. Így aztán a helyi párttitkárok számára tág lehetőség nyílott a kulákká minősítésre, a kézen fekvő manipuláció, önkényeskedés, bosszúállás alapján bármikor el lehetett járni, sok bizonyíték ide nem is kellett.”
(S. Benke Éva)
Serdült Benke Éva (1944, Sepsiszentgyörgy) erdélyi születésű, szentivánlaborfalvi gyökerekkel rendelkező, Pakson élő nyugalmazott magyartanár, író.

Írásai a 90-es évek elejétől jelennek meg folyóiratokban, antológiákban, önálló kötetekben. Legtöbb írásának témája Erdély rég- és közelmúltja, elfelejtett kulturális értékei, fő jellemzője a szülőföld történelmi és kulturális eseményeinek a személyes nézőpontú megközelítése.

Korábbi önálló kötetei:
A meg sem ismert Palágyi. Pákolitz István Városi Könyvtár, Paks, 2007.
Elindultam szép hazámba. Pákolitz István Városi Könyvtár, Paks, 2011.
Erdélyi bárka. Babits Kiadó, Szekszárd, 2013.
Életem, Erdély. Mentor Kiadó, Marosvásárhely, 2014.