A Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének meghívására 2015 augusztus 27-én városunkba érkezett Meister Éva színművésznő, aki már negyedik éve egyesületünk tiszteletbeli tagja.

Meister Éva színművésznő az erdélyi Olthévízen született, abban a faluban, ahol Bethlen Kata élt, ahol templomot, iskolát és papírmalmot építtetett, és ahol Bod Péter tudós-lelkész volt a gyülekezet első papja.
Édesapja erdélyi, elmagyarosodott fogarasi német kisiparos családból származik; orvos volt. Édesanyja pedagógus volt és a marosvásárhelyi Posta réten kivégzett székely vértanú,primor székely család sarja, martonosi Gálffy Mihály leszármazottja.
A művésznő a Marosvásárhelyi Nemzeti Színháznak tíz évig volt megbecsült és sokat foglalkoztatott művésze.
1987-ben Magyarországra menekült. Azóta szabadfoglalkozású színművészként dolgozik - intézmény és támogatottság nélkül.
A nemzet napszámosaként alázattal szolgálja népét és kultúráját, mondhatni missziós lobogással itt, a Kárpát-medencében és külföldön egyaránt, hogy ha csak hangyányit is, de enyhítsen lelkünk trianoni fájdalmán.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_3896.jpg



Erőteljes nemzeti öntudattal átitatott önálló estjeivel sok helyen megfordult nemcsak Magyarországon, de Erdélyben, a Felvidéken, Délvidéken és a Partiumban is, a legkisebb falutól, ahova nem jár színház, a nagyhírű teátrumok közönségéig, majd a határainkon túl élő magyar közösségeknél: Ausztria, Németország és Svédország nagyvárosaiban.
Ahogy a művésznő mondja: "a Jóisten két ajándéka", Magor és Boglárka édesanyja.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_3897.jpg



Az "Árva Bethlen Kata", Kocsis István monodrámája az újrakezdő, korában nagy műveltséggel rendelkező, első önéletírónőnkről, gróf Bethlen Katáról szól, aki példát mutat századokon át, hogy hogyan kell egyenes gerinccel megállni, még ha "farkasok" között is.
"Élete másoknak példa és világos tükör" – mondta Fogarason, a ravatalánál, Bod Péter, első udvari lelkésze.
A drámaíró Kocsis István, e viszontagságos élet felmutatása által az erdélyi kisebbség hatalommal szembeni küzdelmének állít emléket.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_3898.jpg



Augusztus 28-án Zabolán a Református templomban nagyszámú közönség láthatta lélegzetvisszafolytva, a színművésznő szívből jövő előadását és könnyezte meg azt. Előadás után Beke Tivadar református lelkész úr, a Mikes kastélyba kisért el minket .

Szombaton az Kézdivásárhelyi Őszi Sokadalom alkalmával szervezett Séta a Múltba című rendezvényünkön lépett fel a szíművésznő nagy sikerrel, a Vigadóban, ugyancsak Árva Bethlen Kata szerepében. A lelkes közönség fennállva, vastapssal jutalmazta Meister Éva színművésznő megható előadását.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_3899.jpg



Ugyancsak itt láthattuk az általunk meghívott Kalotaszegi , Magyarfenesi Református Vegyeskart, Tóth Guttman Emese karnagyasszony vezetésével és hallhattuk az általuk előadott,szép dalokat.
Ifjú egyesületi tagjaink Bagoly Anabella és Kertész Andrea szép szavalatukkal és csodálatos öltözetükkel arattak nagy sikert.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_3900.jpg



Az előadás után a séta következett a múlt századokba az egyesület tagjaival, Meister Éva színművésznővel, a Magyarfenesi Vegyeskar tagjaival, a Zöld Nap Egyesület pár tagjával, akik szintén korhű ruhákban tartottak velünk.
Vasárnap folytattuk sétánkat a Kézdivásárhelyi Református templomba, ahol szintén nagy sikerrel szerepelt a Magyarfenesi Vegyeskar .
A Meister Éva színművésznő felsőháromszéki turnéja Bod Péter szülőfalujában, Csernátonban folytatódott, ahol a Haszmann Pál Múzeumban, augusztus 30-án adta elő az Árva Bethlen Kata monodrámát. Dimény Haszmann Orsolya múzeumvezető köszöntötte a művésznőt és a nagyszámú,lelkes közönség meg nem szűnő tapssal jutalmazta a szép előadást.
A Körösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület és a Kovászna Városi Művelődési Ház meghívására hétfön, augusztus 31.-én volt a színművésznő záró előadása a kovásznai Ignácz Rózsa Teremben.
Itt ért véget a múltbeli sétánk, amelyen elkísértek kedves meghivottaink, felejthetetlen élményt nyújtva nekünk és a közönségnek.
Köszönet Meister Éva színművésznőnek a szép előadó estjeiért, a kedves mellénkállásért, a felejthetetlen napokért!
Köszönet a Magyarfenesi Református Vegyeskar Vezetőjének, tagjainak a gyönyörű dalokért, a jelenlétért, a kedvességükért!
Ezuttal köszönjük meg a New Fashion, Zarah Moden készruhagyárak , a Kézdivásárhelyi Polgármesteri Hivatal, a Torro Impex, az Orbán Pékség, a Brooklyn üzlet, a Vigadó, a Kézdivásárhelyi Református egyház, a Haszmann Pál Múzeum vezetősége, a Zabolai Református egyház, a Zöld Nap Egyesület, Imola zöldségüzlete által nyújtott segítséget!

Közben az egyesületünk négy tagja Pityókatokány főző versenyre neveztek be, ahol ezüst díjjal jutalmazták Őket és sokadmagukkal nagy szeretettel sütöttek, főztek a magyarfenesi barátaink megvendégelésére. Gratulálunk a megérdemelt díjhoz!
Köszönet a nőknek a fáradhatatlan munkájukért!

Viszontlátásra 2016 augusztusában!

Fülöp Magdolna