2016. március 11-én pénteken 19:00 órától a Simultan Retrospekcio videóművészeti archívumának megnyitójára kerül sor a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben.
A kiállítás március 12 - április 08 között tekinthető meg.

2016-ban a teljes konvergencia kezdeteit éljük, az internet nemcsak a releváns információ javát gyűjti össze, hanem egyre inkább beszivárog a funkcionális rendszerek többségébe is; egyre nehezebb különbséget tenni a digitális kommunikáció művészete és technológiája közt, illetve az ezen határok feltérképezését célzó eszközök maguk is a videó, audio és informatikai médiumok nyitott és egységesítő tapasztalataként felfogott, élő művészeti aktusok.

A 2005-ben egy temesvári művészcsoport (Kozma Levente, Antal Huba, Alin Rotariu, Sorin Vreme, Szőke Szilárd) által kezdeményezett SIMULTAN projekt abból a vágyból született, hogy összehozza a különböző területeken alkotó művészeket, akik a technológiát művészi kifejezőeszközként használják.A művészi kísérletezést ösztönző videó- és hangművészeti eseményként induló SIMULTAN az évek során interdiszciplináris projektek platformjává vált, hidat képezve a különböző médiumok – videó, hang, live performance, elektronikus zene, interaktív vagy digitális művészet – között.

A SIMULTAN fesztivál minden évben új tematikát dolgoz fel (Talking to Strangers 2015, Terms and Conditions 2014, Popular Unknown 2013, The Beginning of the End 2012, Imaginary 2011, Past Continuous. Future Perfect. 2010 – az utóbbi kiadások közül említve néhányat), a nyelvezet stilisztikai fejlődésének folyamatát követve a kortárs művészeti gyakorlatokban megjelenő új esztétikák révén.

"A fesztivál problematikája a 2005-ös első kiadás óta ugyanaz maradt, részleteiben fejlődve a digitális szféra fokozatos változásaival párhuzamosan, de megőrizve egy nem kereskedelmi, nem akadémikus és nem obskurantista látószöget minden kiadás alkalmával, amely egyedülálló, atipikus kezdeményezés a romániai események oszcilláló kínálatának térképén, kezdeményezés, amely Kozma Levente új médiumok iránti szenvedélyéből és egy nem direkt módon jövedelmező területen való kitartásából született, de amely mindig megadja a hangot ahhoz, amit egy évtized múlva mainstreamnek fogunk nevezni." G. D.

https://www.facebook.com/events/1696070467302768/