December 7-én a Vigadó Művelődési Ház Galériájában a kézdivásárhelyieknek lehetőségük adódott jobban megismerni Spanyolország két régióját Castilla y Leónt és Galiciát. A 18 órakor kezdődő rendezvény résztvevői olyan sztereotípiákat győzhettek le az országról, mint például a paella (regionális eredetű étel), az egész évben tartó meleg vagy a sokak által ismert flamenco tánc.

A szerda délutáni eseményen készült fotók megtekinthetők a szervezet Facebook oldalán!

A Zöld Nap Egyesület EVS önkénteseinek köszönhetően találkozhattak a résztvevők virtuálisan azokkal a turisztikai látványosságokkal, amelyek nem annyira ismertek, de annál szebbek. A bő egyórás vetített képekkel tarkított előadásukban előbb Spanyolországról szóltak röviden, majd Galíciát az Atlanti Óceánt körülvevő térséget mutatta be Silvia Blanco Gonzalez a Let`s Move (Mozogjunk) projekt önkéntese, ahol a hajózás és a halászat jelenti a gazdasági fenntarthatóságot. Ezt követően Silvia a gasztronómiára tért rá, aki igencsak meglepte a helybélieket azzal, hogy az ő fő eledelük a polip. Ugyanakkor az előadásban helyet kaptak a különböző alkoholos különlegességek, az édességek mint például a híres Compostella torta, melyet az El Camino zarándokút tett híressé és fő alapanyaga a mandula.
A videóbejátszásokkal gazdag bemutató második felétől Enrique De Paz vette át a főszerepet, aki az ország legnagyobb térségét Castilla y León ismertette meg a jelenlevőkkel kiemelve a Segoviaia víz építményt és a Gullon kekszet, amely több háromszéki üzletben is megtalálható. A több mint egy órás interkulturális estet Derzsi Katalin a szervezet tagja tolmácsolta, mely a spanyol omlett és a Santiago de Compostela’s torta elfogyasztásával fejeződött be.
A rendezvény lehetőségét az Erasmus+ program és a Vigadó Művelődési Ház biztosította.

Szerző és fotó: Ráduly Attila