A Prológ, illetve a Kastély etapot követően a Király etap következett a XIV. Székelyföld Kerékpáros Körversenyén. A szokásoknak megfelelően ezen szakasz alaposan igénybe vette a kerékpározókat.

A közel 200 km-es szakasz során – Csíkszereda-Gyergyószentmiklós-Bucsin-Parajd-Székelyudvarhely-Csíkszereda – öt hegymenet és három sprint szerepelt a „műsoron”.

A csíkszeredai rajttal induló szakasz első kilométerén máris voltak próbálkozások a szökésre, de ezek, amint az várható volt, gyenge kísérletek voltak.

A mezőny végül 11,2 km-nél, pontosabban Csíkrákosnál, döntött úgy, hogy négy sportolót elenged megszökni, vagy jobban mondva négy sportoló szökési kísérlete volt sikeres. A négy sportoló pedig Martin Vlcak (Dukla Banska Bystrica), Simone Sanó (Team Novák), Gönczy Gergő (Epronex), Norbert Banaszek (Mazowsze Serce Polski) voltak. Ezen négyes előnye egészen a Bucsin-tetőig folyamatosan nőtt és már volt, hogy öt perc is volt az előnyük. Ennél nagyobb különbséget nem tudtak ráverni az üldözőkre.

Értelem szerűen a Bucsin alaposan szétszórta a mezőnyt és hosszas kilométerekre távolodtak el egymástól. A székelyudvarhelyi sprintnél 11 km volt az első és az utolsó közti különbség.

Az addig vezető négyesből ekkor a gyergyói sprintet megnyerő Gönczy Gergő lemaradt, sőt egyenesen az utolsó helyre esett vissza. A vezető hármas pedig tette a dolgát. Banaszek behúzta a marosfői, a Bucsin-tetői, illetve Kalonda-tetői hegymenetet, míg a székelyudvarhelyi sprintet a besztercebányai Vlcak.

Ekkorra viszont a hármas előnye vészesen fogyni kezdett. A verseny legérdekesebb húzása, viszont Máréfalva után történt. Az addigi elől álló Banaszek szépen kezdett lemaradni, majd bevárta társát Jakub Kacmareket, akit „felhúzott” az élbolyra. Innentől kezdve a lengyel sportolónak állt a zászló. Közben az élboly is beérte az addig vezető hármast. Kaczmarek viszont lépéselőnybe került majd szépen meglépett a mezőnytől. A Cekendre elsőként ért fel és a szentegyházi sprintnél már közel egy perccel előzte meg a bolytól szökni kívánó Emil Dimát és Dina Dánielt.

A lengyel sportoló befoghatatlan volt és előnyét a csíkszeredai befutóig megőrizte. A második helyre Emil Dima, míg a harmadikra a besztercebányai Kubis Lukas futott be.

Szombaton két félszakasz van a műsoron. Délelőtt 10 órától a Tolvajos-tető – Hargitafürdő közti egyéni időfutamot rendezik, majd délután jön a záró III. B szakasz, amely Felcsíkot és Alcsíkot is érinti, hogy majd Csíkszereda utcáin záródjon a verseny.

A II. szakasz végeredménye
1. Kaczmarek Jakub (Mazowsze Serce Polski) 4 óra 49,59 perc
2. Dima Emil (Giotti Victoria) +22 mp h.
3. Kubis Lukas (Dukla Banska Bystrica) +24 mp h.