Zöld Nap Egyesület

» Szappankészítés használt étolajból

Szappankészítés használt étolajból - Szombat délelőtt a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület spanyolországi vendégei, Pablo és Isabel, az egyesületnél önkéntesként tevékenykedő Gema szülei készítettek házi mosószappant a szervezet önkéntesei által gyűjtött használt étolajból.Az eseményen készült fotók az egyesület facebook oldalán tekinthetőek meg.A háziszappan ma sem divatjamúlt, elkészítésének a módja viszont már sokkal egyszerűbb, korszerűbb. A technika nagyon könnyen elsajátítható, csak türelem kell hozzá, no meg fantázia. Az alábbiakban olvasható a recept és az elkészítés módja.Hozzávalók:1 liter használt étolaj200 gramm marószóda (soda caustica néven beszerezhető bármilyen vegyész üzletben)400 ml. meleg víz40 ml ruha öblítő, fehérítő (jelen esetben Vanish, elhagyható)Kellékek: műanyagkesztyű, vastagabb műanyag tál, fakanál, formaA csalódás elkerülése érdekében fontos tudni a miből mennyit aranyszabályt. A pontos adagolás nagyon fontos, így érdemes beszerezni a digitális mérleget.Elkészítés: A marószódát a meleg vízben feloldjuk, majd hozzáadjuk az előzőleg jól átszűrt használt étolajat (ez azért szükséges, hogy az esetleges étel maradékokat, stb. eltávolítsuk) és kitartóan kavargatjuk egy fakanál segítségével 15 percig, míg a massza el nem kezd sűrűsödni. Miután ez megtörtént hozzáadjuk a 40 ml ruhaöblítőt, ami elhagyható, de igazán ettől kap selymesebb állagot. Majd formákba öntjük és hagyjuk 24 - 48 órát, hogy álljon, majd akár már használható is. A szappan viszont 2-3 hét hűvös, szellős helyen való szárítás után lesz az igazi és ekkor nyújt minőségi mosást.Használata fehér ruhák esetében ajánlott, hiszen a marószóda erőssége miatt színekre nem javallott. Tudták ezt nagyanyáink is, akik saját főzésű szappannal és nem intelligens mosóporral súrolták habfehérre a házi szőtteseket.

Szombat délelőtt a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület spanyolországi vendégei, Pablo és Isabel, az egyesületnél önkéntesként tevékenykedő Gema szülei készítettek házi mosószappant a szervezet önkéntesei által gyűjtött használt étolajból.

Az eseményen készült fotók az egyesület facebook oldalán tekinthetőek meg.

A háziszappan ma sem divatjamúlt, elkészítésének a módja viszont már sokkal egyszerűbb, korszerűbb. A technika nagyon könnyen elsajátítható, csak türelem kell hozzá, no meg fantázia. Az alábbiakban olvasható a recept és az elkészítés módja.

Hozzávalók:
1 liter használt étolaj
200 gramm marószóda (soda caustica néven beszerezhető bármilyen vegyész üzletben)
400 ml. meleg víz
40 ml ruha öblítő, fehérítő (jelen esetben Vanish, elhagyható)
Kellékek: műanyagkesztyű, vastagabb műanyag tál, fakanál, forma
A csalódás elkerülése érdekében fontos tudni a miből mennyit aranyszabályt. A pontos adagolás nagyon fontos, így érdemes beszerezni a digitális mérleget.

Elkészítés: A marószódát a meleg vízben feloldjuk, majd hozzáadjuk az előzőleg jól átszűrt használt étolajat (ez azért szükséges, hogy az esetleges étel maradékokat, stb. eltávolítsuk) és kitartóan kavargatjuk egy fakanál segítségével 15 percig, míg a massza el nem kezd sűrűsödni. Miután ez megtörtént hozzáadjuk a 40 ml ruhaöblítőt, ami elhagyható, de igazán ettől kap selymesebb állagot. Majd formákba öntjük és hagyjuk 24 - 48 órát, hogy álljon, majd akár már használható is. A szappan viszont 2-3 hét hűvös, szellős helyen való szárítás után lesz az igazi és ekkor nyújt minőségi mosást.
Használata fehér ruhák esetében ajánlott, hiszen a marószóda erőssége miatt színekre nem javallott. Tudták ezt nagyanyáink is, akik saját főzésű szappannal és nem intelligens mosóporral súrolták habfehérre a házi szőtteseket.

Küldje el közleményét / eseményét / ajánlatát / hírdetését,
hogy elérhető legyen a Kézdi Infó-n hangosan is!

» Hozzászólások

Nincs még hozzászólás. Légy te az elsõ !

Hogy hozzászólhass be kell jelentkezned!

Hibajelentéshez kattintson ide!