Hamarosan újra szurkolhatunk kedvenc lovasainknak Székelyföld legnagyobb lovasünnepén, a Székely Vágtán. A lovasrendezvényt idén július 13–15. között tartja Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa és a Vadon Egyesület. Újdonságok is lesznek: például nem lesz színpad, így jobb rálátás lesz a futamokra, kulturális nagyprodukció helyett helyi művészeket felvonultató és megmozgató szabadtéri táncház lesz, emellett pedig négy, izgalmas futam keretében kerülnek ki győztesek.

Minderről sajtótájékoztató keretében számoltak be Sztakics Éva Judit, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, a Székely Vágta főszervezője és Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója, a Székely Vágta társszervezője június 21-én, csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Vadászmúzeumban.

Azzal, hogy nem lesz meghívott produkció, előtérbe kerülnek a helyi tehetségek, és a rendezvény szombat estéjén felelevenedik a táncházmozgalom. A hatalmas szabadtéri táncház egy összmulatság lesz, nem csak felnőtteknek, ugyanis 19 órától gyermektáncházzal indul a program a Kincsek Gyermek Néptáncegyüttes egyengetésével. 20 órától nagyszabású szabadtéri táncházra kerül sor, melyen több székelyföldi település néptáncegyüttesei is részt vesznek. Közreműködnek a Kis Bekecs (Nyárádszereda), a Serittő (Székelyudvarhely), a Napsugár (Marosvásárhely), a Perkő (Kézdiszentlélek), a Kincskeresők (Sepsiszentgyörgy), a Százlábú (Sepsiszentgyörgy), a Székely Mikó Kollégium (Sepsiszentgyörgy) és Csíkszereda környéki néptáncegyüttesek. A szabadtéri táncház megszervezését Tőkés Zsolt és a Kónya Ádám Művelődési Ház vállalta magára. A táncházban többek közt moldvai, nyárádmenti, udvarhelyszéki, felcsíki, vajdaszentiványi és mezőségi táncrendek lesznek. Oktatók Ádám Katalin és Tőkés Edit, Virág Endre, Benő Barna Zsolt, Fülöp Csaba, Kelemen Szilveszter, Füzesi Albert, valamint Marthi Jenő és párjaik lesznek. A talpalávalót a Folker és az Üsztürü zenekarok, valamint Dezső Attila húzza.

Sztakics Éva főszervező kiemelte: idén immár négyféle futamban lehet bizonyítani, amelynek ezévi különlegessége a Kishuszár Vágta. „Tavaly verseny nélkül képviseltettük városunkat a Nemzeti Vágta kishuszár futamán, most arra vagyunk kíváncsiak, hogy van-e még olyan gyerek, aki szívesen megméretkezne egy ilyen futamon. Az a kérdés továbbá, hogy megfelelő méretű lovak vannak-e a környéken, hiszen a kishuszár lovának minimum 4 évesnek kell lennie, és legtöbb 138 cm-nek” – tette hozzá reménykedve.

http://szekelyvagta.ro