Székelyföld 10. Kerékpáros Körversenye - az európai elit viadalok között

Szerdán este 8 órakor a hivatalos megnyitóval kezdődik el a Székelyföld Kerékpáros Körversenye 10., jubileumi kiírása. A verseny története során idén lesz a legerősebb mezőny, a 19 benevezett csapatból 9 kontinentális gárda (eddig a 2012-es kiírás vitte a rekordot 6 kontinentális csapattal). A versenyzők három kontinensről, húsz országból érkeznek majd a Székelyföldre.




A nemzetközi szövetség (UCI) versenynaptárában 2.2-es szorzóval szereplő viadalon az előzetes információk szerint az azeri Synergy Baku Cycling Project lesz a legerősebb, a csapat az Europe Tour sorozatban jelenleg a 12. helyen szerepel. A 10. Székelyföld Kerékpáros Körversenyen először lesz kanadai, svéd, lett és francia csapat, Romániát a Tusnad Cycling Team kontinentális gárda, valamint az ország válogatottja képviseli a rangos viadalon.
Érdekesség, hogy öt olyan kerékpáros vett részt a riói olimpián, akik korábban rajthoz álltak a székelyföldi viadalon. Serghei Țvetcov Romániát, Ionnais Tamouridis Görögországot, Stefan Hristov Koycev Bulgáriát, míg Matja Kvasina Horvátországot képviselte az ötkarikás játékokon.

Novák Károly Eduárd, a Román Kerékpáros Szövetség elnöke:
„Székelyföld Kerékpáros Körversenye 2008-ban a hazai kerékpározás reformjának úttörője volt, hiszen ez a romániai viadal került be elsőként a nemzetközi szövetség versenynaptárába. Mint a hazai szövetség elnöke csak örülni tudok annak, hogy a csíkszeredai központú versenyt követte a sorban Szeben Kerékpáros Körversenye és idéntől a Bihar Kerékpáros Körverseny is. E három viadalnak köszönhetően a hazai kerékpározást kedvelők testközelből láthattak az ország útjain a világ élvonalához tartozó kerékpározókat. Csak úgy tudunk igazán fejlődni és fennebb lépni a ranglétrán a kerékpársportban, ha a székelyföldi, a szebeni és a bihari versenyekhez hasonló viadalokat sikerül szervezni és a világ élmezőnyéhez tartozó csapatok ellen tudjuk versenyeztetni sportolóinkat.”

Dobogó a cél a Tusnad Cycling Team-nek
Románia egyetlen kontinentális csapata számára idén egy dobogós helyet célozott meg. A Tusnad Cycling Team nem titkolt célja, hogy 2009, 2011 és 2014 után is megnyerje a csapatversenyt. A Novák Károly Eduárd köré felépített csíkszeredai csapatban Daniel Crista, Sebestyén Szabolcs, Horváth Roland és Szabó Norbert mellett két spanyol, Martin Lestido és Jose Miralles, valamint egy argentin, Ruben Ramos harcol a cél elérése érdekében.

A műsor
Augusztus 10., 20:00 óra – Hivatalos megnyitó, Csíkszereda, Szabadság tér
Augusztus 11., 10:50 óra – 1. szakasz rajtja: Csíkszereda –Tusnád – Sepsiszentgyörgy – Kovászna – Kézdivásárhely – Csíkszereda (185 km). A díjkiosztás 15:30 órára várható.
Augusztus 12., 10:50 óra – 2. szakasz rajtja: Székelyudvarhely – Fenyéd – Libán-tető – Gyergyócsomafalva – Gyergyószentmiklós – Tekerőpatak – Fenyéd – Szentegyháza – Tolvajos-tető – Hargitafürdő (163 km).
Augusztus 13., 10:00 óra – 3A félszakasz: egyéni időfutam: Tolvajos-tetó – Hargitafürdő (6,2 km)
Augusztus 12., 17:00 óra – 3B félszakasz: Csíkszereda – Csíkrákos – Csíkszépvíz – Csíkszereda, a megyeszékhely utcáin kialakított pályán 17 kör (123 km)
A verseny díjazása 20:00 óra után kezdődik

Ráduly Róbert Kálmán (Csíkszereda polgármestere, a szervezőbizottság elnöke):
„Nagy kihívás és felelősség a Székelyföld Kerékpáros Körverseny szervezése, ugyanakkor egy lehetőség arra, hogy e sportág segítségével bemutassuk és népszerűsítsük régiónkat. Tíz évvel ezelőtt és lelkes csapattal, v alamint Novák Károly Eduárddal és Csíki András megyei sportigazgatóval letettük e verseny alapjait és büszke vagyok arra, hogy tíz évvel később egy nagyon erős mezőny vesz részt az immár hagyományos Székelyföld Kerékpáros Körversenyen.”

A résztvevő csapatok
Kontinetálisok: Tusnad Cycling Team (romániai), Alpha Baltic (lett), Minsk-(fehérorosz), Vino4ever (kazah), Baku Cycling Project (azeri), ISD-Jorbi (ukrán), Hrinkow Advarics (osztrák), WSA Greenlife (osztrák), Bliz-Merida Pro Cycling (svéd).
Klubcsapatok: DKSI (magyar), Epronex (magyar), Szuperbeton (magyar), Cube Csömör (magyar), Hemus Troyan (bolgár), Lowest Rates-Quebec (kanadai), Selection Regional Cote D’Azur (francia).
Válogatottak: moldáv, szerb és román.

Megkülönböztető mezek
Egyéni összetett: narancssárga-fekete ING Service
Pontverseny éllovasa: piros-fekete Székelyföld
Legjobb hegymenő: sárga Csíkszereda
Legjobb U23-as versenyző: fehér Amigo&Intercost
Legjobb romániai: kék Tusnád Ásványvíz

A 10. Székelyföld Kerékpáros Körversenyt az Intersport SK, a VSK Csíkszereda, a Hargita Megyei Ifjúsági- és Sportigazgatóság szervezi partnerségben Csíkszereda Polgármesteri Hivatalával, Hargita és Kovászna Megye Tanácsával, valamint Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Székelyudvarhely és Gyergyószentmiklós önkormányzatainak támogatásával. A verseny összdíjazása 10 ezer euró.

Tusnad Cycling Team MEDIA