Székelyföld Kerékpáros Körversenye I. szakasz - Olasz uralom a befutónál

A dobogóra csupán olasz sportolók fértek fel a XIII. Székelyföld Kerékpáros Körversenyének első szakaszán a Kastélyetapon. A mezőny a 197 km-es szakaszon nagyon együtt volt és csupán az utolsó öt kilométeren szakadtak szét bolyokra.

A XIII. Székelyföld Kerékpáros Körversenyének első szakasza előtt – amely során 197 km-t kellett megtegyen a mezőny – a Paul Watson UCI bíró (Nemzetközi Kerékpáros Szövetség) javaslatára megmódosították a sepsiszentgyörgyi befutót és más útszakaszt jelöltek ki.

Ez a mezőnyt viszont nem nagyon zavarta meg. A sepsiszentgyörgyi rajt után már az első kilométerek után több szökési kísérlet volt, de ezek nem igazán voltak sikeresek. Az első sprintnél nagyon egybe volt a mezőny, hogy végül a Sport.Land Niederösterreich kerekese Thomas Uhmaller, a lengyel Hurom sportolója Emanuel Piaskowy és a szerb válogatott Dusan Kalaba fusson be az első három helyre.

Kovászna után nyolc sportoló lépett az élre – Yehor Dementyev, Vlad-Nicolae Dobre, Daniel Eichinger, Móricz Dániel, Marvin Hammerschmid, Matteo Gino Pegoraro, Solymosi Márton, Niels Friedle – és igyekeztek tempót diktálni. Ezen nyolcasból még Kézdivásárhely előtt kiesett – defekt miatt – Friedle és végül Marvin Hammerschnid (Sport.Land Niederösterreich), Yehor Dementyev (Novák Team), illetve Vlad-Nicolae Dobre (Giotto Victoria-Palomar) ért fel a dobogóra a kézdivásárhelyi sprinten. Az előbb felsorolt hetes nagyon egyben maradt, folyamatosan növelték előnyüket egészen az első hegymenetig, a Nyerges-tetőig. Remek átlagot is kerekezett a mezőny, hiszen egy adott pillanatban közelítették az 50 km/órás sebességet is.

Az első hegymenetet Dobre húzta be, akit Marvin Hammerschmid, illetve Móricz Dániel (Pannon CT) követett. A Nyerges-tetőt elhagyva az élmezőny előnye folyamatosan csökkenni kezdett. Míg a hegymenet előtt közel öt perc volt az előnyük, addig Sepsibüxádnál már három perc volt. Érezhető volt, hogy az élen haladók nem fogják bírni és előbb utóbb a mezőny beéri őket. Az utolsó sprint még belefért, ahol Dementyev-Eichinger-Matteo lett a sorrend, ám az utolsó 10 km-re már egyben volt a mezőnyt. Ahogy következett a cél úgy kezdték egyre jobban pozicionálni magukat a sportolók és az utolsó kilométeren hatalmas tülekedés alakult ki.

A dobogósokat végül tizedmásodpercek választották el egymástól, ahová csak olasz sportolók fértek fel. Az első helyen Ricardo Bobbo, a másodikon Leonardo Bonifazio, míg a harmadikon Paolo Toto ért be. Az első hatban pedig egy sportoló volt, aki nem volt olasz nemzetiségű.

A mezőny a háromszéki szakaszt követően átköltözött Csíkszeredába, ahol pénteken a Hargita megyei székhelyen lesz a rajt és a befutó is. A második szakasz lesz a Királyetap öt hegymenéssel és három sprinttel megfűszerezve, ha nem lenne elég a 199 km-es táv.

Kastélyetap, 197 km: 1. Ricardo Bobbo (Delio Gallina Colosio), 2. Leonardo Bonifazio (Sangemini Trevigiani), 3. Paolo Toto (Sangemini Trevigiani).