Hatalmas hajrával Hrinkowos siker

Ökölpárbaj, bukás, feladás és nagyon erős hajrá jellemezte a XIII. Székelyföld Kerékpáros Körversenyének második szakaszát, azaz a Királyetapot. Az osztrák Hrinkow Advarics Cycleang sportolója Dominik Hrinkow nyert, míg mögötte csapattársa Jonas Rapp végzett. Összetettben Rapp lépett az első helyre.

Hatalmas zivatarra kelt reggel Csíkszereda és a XIII. Székelyföld Kerékpáros Körversenyére készülő mezőny, akik a táv mellett aggódhattak azért is, hogy kegyes lesz-e az időjárás velük.

Kegyes lett és remek időben rajtolhatott el a 91 főt számláló mezőny Csíkszeredából, hogy megtegye a 198,44 km-es Királyetapot, amely öt hegymenetet, illetve három sprintet tartogatott.

Rögtön a rajtot követő első kilométereken kilenc sportoló igyekezett meglépni köztük a prológ győztese Daniel Crista, illetve az olasz Ricardo Bobbo, akik ökölpárbajba torkolló nézeteltérésbe kerültek. Ezen affér sokba került, hiszen Csíkdánfalvát elhagyva egy öt főt felsorakoztató mezőny – Wilmar Molina Rico (Novák Team), Pályi Csaba (Epronex), Szarka Gergely (Epronex), Serkan Balkan (török válogatot), Dusan Kalaba (szerb válogatott) – meglépett. Előnyük fokozatosan nőtt a mezőnnyel szemben. Borzontig elérve 7 perc 50 másodperc előnyben volt ezen öt kerékpározó, amely a körverseny 13 éve tartó történetében a legnagyobb különbsége.

Az A kategóriás Bucsin-tetőt követően, a parajdi leereszkedőt elkezdve, a mezőny nagyon szétszakadt. Az élen haladók és az utolsó helyen kerekező sportolót 8-10 kilométer választotta el. Egy adott pillanatban az utolsókat már a UCI (Nemzetközi Kerékpár Szövetség) főbíró kezdte kiemeltetni, miközben folyamatosan nőtt a versenyt feladók száma is.

Az ötös előnye a székelyudvarhelyi sprintig tartott ki. Itt három főre olvad az élboly. Wilmar Molina Rico és Szarka Gergely esett nagyot a Haáz Rezső Múzeum utáni körforgalomban, de míg előbbi hátrasorolódott, addig utóbbi folytatni tudta és visszaállt az élbolyba. Látni lehetett, hogy a Borzontnál mért különbség folyamatosan csökkent és Máréfalvához érve már két és fél perc volt az előny. A cekendi hegymenetig viszont fordult a kocka.

De még mielőtt a forduláshoz érnénk szót ejtünk a hegymenetekről és a sprintekről is. Az első négy hegymenetet – Marosfő, Bucsin-tető, Kalonda, Cekend – a török válogatott Serkan Balkan nyert, míg a gyergyószentmiklósi, illetve a székelyudvarhelyi sprintet a szerb válogatott Dusan Kalaba.

Cekend után fordult a kocka. Az előbb említett éllovasokat fokozatosan fogta be a mezőny és az utolsó hegymenést követő hosszú egyenesbe a Hrinkow Advarics Cycleang két kerékpározója Dominik Hrinkow, illetve Jonas Rapp hatalmas tempót diktálva „állva hagyta” a mezőnyt. A két sportoló pedig kéz a kézben folytatta kalandoktól mentes útját és ért a célba. Elsőként Dominik Hrinkow – aki 44,34 km / órás sebességgel tette meg a távot –, míg másodikként Jonas Rapp, akik közel másfél percet vertek az utánuk érkezőkre. A harmadik helyre a Sangemini Trevigiani sportolója Paolo Toto élt be a harmadik helyre.

A körverseny szombaton két félszakasszal zárul. Előbb 10 órától a Csíkszentkirály – Büdösfürdő (10 km) közti egyéni időfutamra kerül sor, majd délután 17 órától a Felcsíkot és Alcsíkot is körbeölelő, majd Csíkszereda utcáin záruló 122 kilométeres távval zárul.

II. szakasz, Királyetap (198.44 km)
1. Dominik Hrinkow (Hrinkow Advarics Cycleang) 4:28:32 óra
2. Jonas Rapp (Hrinkow Advarics Cycleang) 4:28:32 óra
3. Paolo Toto (Sangemini Trevigiani) 4:30:07 óra

Eredmények
Összetett állás: Jonas Rapp (Hrinkow Advarics Cycleang)
U23-as összetett állás: Denis Marian Vulcan (Giotti Victoria-Palomar)
Egyéni pontállás: Paolo Toto (Sangemini Trevigiani)
Hegymenő: Serkan Balkan (török válogatot)
Legjobb magyar sportoló: Viktor Filutás (Pannon Cycling Team)


Forgalomkorlátozás – Útlezárás
Szombat, augusztus 10. – Félszakaszok

III. A félszakasz, 2019. augusztus 10, (10 km), 10:00: Csíkszentkirály – Szentimrei Büdösfürdő.

A III. A félszakasz során teljes útlezárásra kerül sor.

III. B félszakasz, 2019. augusztus 10. (122 km), 17.00: Csíkszereda – Csíkrákos – Csíkszépvíz – Csíkszereda – Csíkszentkirály – Csíkszentimre – Tusnád – Csíkszentmárton – Csíkbánkfalva – Csíkszentlélek – Csíkszereda – hét kör Csíkszereda utcáin.

A mezőny áthaladása során forgalomkorlátozás lép érvényben.

Csíkszereda:
17:00 - 17:05 (forgalomkorlátozás): Szabadság tér – Temesvári sgt. – Nagyrét utca
17:40 - 17:55 (forgalomkorlátozás): Taploca utca – Márton Áron utca – Decemberi forradalom utca – Temesvári sgt. – Vár tér – Szász Endre utca – Hóvirág utca – Brassói út