A Tamási Áron Színház decemberi műsorának különleges eseménye lesz a Szatmárnémeti Északi Színház vendégjátéka. A Harag György Társulat ezúttal egy Moliére komédiát mutat be a sepsiszentgyörgyi közönségnek, melynek rendezője Bocsárdi László, főszereplője pedig Márkó Eszter, aki az idei évadtól hazaköltözött Sepsiszentgyörgyre és a társulatunk tagjává vált. A Scapin című produkciót december 7-én, 8-án és 9-án, szombaton, vasárnap és hétfőn este 7 órától láthatja a szentgyörgyi közönség a Tamási Áron Színház nagytermében.

Van valaki, aki képes kiszabadulni a szorult helyzetekből, ergo minket is bármikor kihúzhat a csávából – írják az alkotók az előadás ajánlójában. Ki ő? Scapin, Scappino, Escaper. Egy szabadulóművész. Egy báb, egy donor, egy szolga, aki helyettünk ereszkedik le belső poklunkba, összekoszolja magát a mi mocskainkkal és tisztára mos minket. Miért csinálja? Pénzért? Milliókat képes kicsalni a nála együgyűbb hatalmas urakból, de egy fityinget se tart meg magának. Félelmetes alak, mert megfejthetetlen. Ki vagyunk szolgáltatva neki, mert szükségünk van valakire, aki átlátja a kuszaságot, és minden titkot tud. Kell valaki, aki előtt meztelenül őszinték lehetünk, aki öntudatlanul is tükröt tart nekünk, aki segít elfedni a bennünk lakó rútságot. De mit kezdünk ezzel a kiváló szellemmel, miután segített rajtunk? Adósai vagyunk, és nem tudjuk megfizetni, mert – bár minden tette csalás, minden szava hazugság – nem megvesztegethető.

Van-e helye a művészetnek, azon belül a színháznak pénzorientált világunkban? Átláthatja-e az alkotó az őt körülvevő világ kusza viszonyrendszerét, a társadalom érdekektől vezérelt játszmáit, és teremthet-e mindebben egyfajta rendet? – többek közt ezekre a kérdésekre keresi a választ az előadás, melyről Kiss Judit így írt a Krónika napilapban: „Az egységes játékstílusú, magával ragadóan letisztult és visszafogott humorú előadás színpadra állításáról Bocsárdi azt nyilatkozta, már több alkalommal rendezett Moliére-t, de sokáig úgy érezte, a Scapinre még várnia kellett. A néző okkal érezheti úgy: megérte várni, hiszen a cicomátlanságában is lenyűgöző, üzenettel teljes rendezői koncepció és markáns színészvezetési stílus is emlékezetessé teszi az előadást. Akárcsak a színészi játék, az egyszerűségében pompásan funkcionáló, Barta József alkotta díszlet vagy a mesésen bátor színvilágú, képzeletgazdag, a történetet egyszerre időtlenné tevő és a föld fölé emelő jelmezvilág, amely Kiss Zsuzsanna munkáját dicséri. A néző azt érzi, nincs egyetlen unalmas pillanata sem az előadásnak, már az első játékrészben kétszer is nyílt színi tapssal jutalmazta a bemutatón a közönség a sodró erejű, változatos látvány- és mozgásvilágú történéseket.”

A rendező és a főszereplő mellett más ismerős alkotókkal is találkozhatnak a szentgyörgyi nézők a Scapin című produkcióban: ismét színpadon láthatják Diószegi Attilát és Nagy Csongor Zsoltot, társulatunk volt tagjait, az előadás dramaturgja Benedek Zsolt, zeneszerzője pedig Bocsárdi Magor. Az előadás időtartama 2 óra 15 perc egy szünettel. A jegyek ára 30 lej, diákoknak, nyugdíjasoknak 23 lej, csoportoknak személyenként 15 lej. Jegyek válthatóak a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában és a www.biletmaster.ro honlapon.