Szeptemberi tanácsülés Kézdivásárhelyen - a helyi költségvetés 523640 lejjel nőtt.

Szeptember 15-én, csütörtökön került sor Kézdivásárhely Municípium tanácsának soros ülésére. A testület tagjainak tizenhat napirendi pontról kellett döntést hozniuk, közöttük a helyi költségvetés módosításáról, a leadott pályázatok finanszírozási szerződésének hosszabbításáról, a Vigadó Kulturális Alapítvány alapító okiratának módosításáról, a municípiumi kórház személyzeti felépítésének módosításáról, ösztöndíjak értékeinek, illetve területek nyílt árverésen történő eladásának jóváhagyásáról.

Dr. Kelemen András tanácsos elnökletével az elöljárók elsősorban a helyi költségvetés módosítását szavazták meg. Bokor Tibor polgármester kiemelte, az év elején meghatározott összeg 523.640 lejjel nőtt a betervezetthez képest, amiből egy milliónál több lejt a Gábor Áron Iskolaközpont kampuszát építő cégnek és a tanügyben dolgozók kifizetésére utaltak át. Mivel a Vágóhíd és a Május 1. utcák korszerűsítésére pályázó cégek folyamatosan fellebbeznek, az erre szánt 445.000 lejt kénytelenek másra fordítani – fűzte hozzá a polgármester.

A további három napirendi pontban a volt IFET területén és az ülepítő állomás területén épült ipari parkra, illetve a Gábor Áron Iskolaközpont bővítésére vonatkozó pályázatok finanszírozási szerződésének hosszabbítását szavazta meg a testület. A következő pontban a tanács a 2010/108-as tanácshatározat módosításáról döntött. A 2010-ben megszavazott hat család helyett csupán három élt a bérmentes területek felhasználásának lehetőségével, így a tanács ismét megszavazta a három megmaradt telek bérmentes kiosztását. Az ezekről döntő bizottságba Gál Elemér és Budău Ionuț tanácsosok foglalnak helyet.

A reklámeszközök elhelyezésére és engedélyezésére vonatkozó szabályzat jóváhagyását egy tartózkodás ellenében, a Csernáton utcai szolgálati lakás kiutalásának jóváhagyását, a kézdivásárhelyi municípiumi kórház személyzeti felépítésének módosítását és a kézdivásárhelyi municípiumi szociális étkezde szervezési és működési szabályzatának jóváhagyását egyöntetűen szavazták meg az elöljárók.

Bejan András tanácsos javaslatára a Vigadó Kulturális Alapítvány élére Deák Ferenc irodalomtanárt, Ménessy Kinga Kitty kommunikációs szakembert, Lung László Zsolt igazgatót, Nagy Babos Tamás, Szigethy Kálmán, Ilyés Botond és Szőllősi Tamás tanácsosokat nevezték ki, ugyanakkor Hegedűs Ferenc tanácsos javaslatára a tanügyi intézmények számára a 2016-2017-es tanévre kiírt ösztöndíjakat 25%-al növelték meg a tanácstagok. A 2016/64-es, tanügyi intézmények vezető tanácsára vonatkozó tanácshatározatot is módosították, ezáltal Szabó Vincze tanácsos a Manócska Napközi testületének lesz a tagja.

Az elöljárók Bokor Tibor polgármester javaslatára az utcanévadás jóváhagyásáról szóló határozattervezetet levették a napirendi pontok közül, ugyanis a törvény értelmében az erről szóló határozatot harminc munkanapos közvitára kell bocsájtani. Az utolsó három napirendi pontokat, a Tavasz utca 11 sz. alatti ingatlan nyílt árverésen történő eladásának jóváhagyását egy tartózkodás, két ellen szavazat ellenében, a Matkó István utca 14 sz. alatti terület nyílt árverésen történő eladásának jóváhagyását egy ellenszavazattal, Nyújtód 386 sz. alatti terület nyílt árverésen történő eladásának jóváhagyását egy tartózkodás és egy ellenszavazat ellenében szavazta meg a tanács.

Helyet adva a különféléknek, Ilyés Botond és Gál Elemér tanácsosok kértek szót. Előbbi a Budai N. Antal utca lakóinak panaszát közvetítette, utóbbi a Trandafir utca 13-as tömbháza melletti munkálatok be nem fejezését említette, amit teljes mértékben a Gosp-Com Kft. hanyagságának ítél meg. Bokor Tibor polgármester elmondta, a Budai N. Antal lakóinak elsősorban csatlakozniuk kell a csatornarendszerhez, majd utána folytatódhatnak az aszfaltozási munkálatok, továbbá utána fog járni a Gosp-Com Kft. munkálatainak is.

2016. szeptember 16.