Tánc Világnapja és a Szent György Napok 2019

A nagysikerű Vágják az erdei utat… című előadásával ünnepli idén a Tánc Világnapját a Háromszék Táncegyüttes, de a Szent György Napok égisze alatt, az Ivácson László által rendezett folklórműsor mellett, a hagyományos ünnepi táncházakra is sor kerül – most a Tamási Áron Színház előcsarnokában.

Az április 24. és május 5. között zajló Szent György Napok programkínálatában idén egy folkórelőadással és két ünnepi nagy táncházzal várja közönségét a Háromszék Táncegyüttes. A tánc nemzetközi világnapja alkalmából április 29-én, hétfőn 19 órától a Vágják az erdei utat… c. előadás lesz látható a Háromszék Táncstúdióban.

Az Ivácson László rendezésében készült folklórelőadás keserű-édes emlékezés, egy olyan táncos-zenés barangolás, amelyben a gyergyói, a küküllő-menti, a sajó-menti és az észak-mezőségi tájegységek magyar, román, illetve cigány népzene és néptánc világába utaztatjuk a nézőt – száz évet vissza az időben.

A hagyományos Szent György-napi táncházakra május 3-án és 4-én 21 órától a Tamási Áron Színház előcsarnokában kerül sor, ahová a belépőjegy mindkét alkalommal 10 lejbe kerül. A házigazdák most is Melles Endre és Ádám Júlia lesznek, az eseményen ez alkalommal is a Heveder zenekar és a Folker együttes muzsikál.

A Háromszék Táncegyüttes programjai a Szent György Napok keretében:

Április 29. (hétfő), 19:00 – Vágják az erdei utat… – a Tánc Világnapja alkalmából
Helyszín: Háromszék Táncstúdió
Jegyek a Központi Jegyirodában és online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.

Május 3. (péntek) és május 4. (szombat), 21:00 – Szent György-napi táncházak
Helyszín: Tamási Áron Színház előcsarnoka
Belépő:10 lej (helyszínen)


••• Sepsiszentgyörgyre látogat a nagyváradi Szigligeti Színház •••

Május 6-án Sepsiszentgyörgyön vendégszerepel a nagyváradi Szigligeti Színház a Kövek a zsebben című előadásával. A Balogh Attila által rendezett produkció este 7 órától, a Háromszék Táncstúdióban lesz látható. A vendégjátékra a Központi Jegyirodában vásárolhatók jegyet az érdeklődők, hétfőtől csütörtökig 10 és 16 óra között, illetve pénteken 11 és 13 óra között (telefonszám: 0267-312104).



Marie Jones
KÖVEK A ZSEBBEN

Ifj. Kovács Levente idén 50 éves. 28 éve van a színészi pályán. Kardos M. Róbert szintén 50. Ő pontosan 25 éve színész.
A Kövek a zsebben Charlie és Jake, két ágrólszakadt ír statiszta története. A helyszín egy holywoodi filmstáb által megszállt ír falucska, a 90-es évek elején. Sajnos a forgatás egyáltalán nem zökkenőmentes, és természetesen a filmgyártó-gépezet sebeket is hagy a helyi közösségen, ami egy adott ponton tragikussá is fajul. A találkozás azonban mégis reményteljesen végződik, hiszen a botrányba fulladó temetés után, a két viharvert clown-figura agyából kipattan egy forgatókönyv ötlete: A kövek a zsebben.

A nagyváradi társulat két rangidős színésze arra vállalkozik, hogy ketten adják át az amerikai filmstáb és az ír falu bizarr fergetegét. Ők ketten alakítják a dráma mind a 18(!) szereplőjét.

Marie Jones drámája igen csalogató, hiszen egy parádés, karakterből karakterbe bújó, jóízű játék lehetőségével kecsegtet, egy sűrű – olykor mulatságos, máskor szívszorongató – másfél órában.

Játsszák:
Kardos M. Róbert, Jászai-díjas
Ifj. Kovács Levente

Rendező | Balogh Attila
Díszlet- és jelmeztervező | Florina Bellinda Vasilatos
Ügyelő | Vajda Zoltán
Súgó | Szabó Kincső