A Zöld Nap Egyesület idén április 12 - 14 között tizedik alkalommal szervezi meg a Tavaszi Zöld Napokat. A három napos rendezvénysorozaton előadásokat, kerekasztal beszélgetést, szelektív hulladék gyűjtést, kiállítást, csemeteültetést szerveznek, de a kikapcsolódásról sem feledkeznek meg, lesz családi futás és kerékpár ügyességi verseny is.

Az esemény pénteken 9 órától szelektív hulladékgyűjtéssel kezdődik. A Gosp-com Kft-vel közösen a céhes városban két gyűjtőpontot (Kaszárnya épülete - és a Sportcsarnok előtt) és Nyújtodon egyet állítunk fel. 10 órától pedig a Sportszálló társalgójában egy kerekasztal beszélgetést szervezünk hulladék Gazdálkodás címmel. A meghívottak között a város elöljárói mellett szerepelnek a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület, az Eco-Bihor KFT és a Gosp-Com Kft képviselői is. Ezt követően délután 17 órakor a Sinkovits Stadionban családi futással folytatódik, melyet partnerségben a helyi Sportirodával szerveznek meg. A futóverseny végén ünnepélyes eredményhirdetésre és a legjobbak díjazására kerül sor. Többéves hagyománya van már a gyermekek számára megrendezett ügyességi kerékpáros versenynek, mely partnerségben a Kendu Egyesülettel 18 órától a sportcsarnok melletti téren kerül lebonyolításra, ahol külön korosztályban fognak versenyezni az óvodások, elemi iskolások, V-VIII. osztályosok és az ifjak. Érdeklődni, jelentkezni a 0766-611066-os telefonszámon lehet.

Szombaton reggel 10 órakor a kézdivásárhelyi új református temetőben több száz csemete ültetésével folytatódik a rendezvénysorozat. A második nap zárásaként 17 órától a Vigadó Művelődési Ház Galériában egy tájgrafika kiállításra kerül sor. Papp Zoltán kép kiállítását Vetró Andás szobrászművész méltatja, valamint az alkotót Kis Emese mutatja be. A kiállítás színvonalát emelni fogja Kicsi Kincső-Kriszta szavalata és Lázár Kriszta, Béres Erika a Bod Péter Tanítóképző tanulóinak éneke Gligor Zoltán, zenetanár kíséretével.

Hagyományokhoz híven vasárnap a Vigadó Galériában előadások egész sorát hallgathatják végig az érdekeltek.

11:00 - 11:20 - Bíró Levente (ZNE alelnök) - A klímaváltozás szélsőséges hatásai

11:25 - 12:00 - Péter Levente (idegenvezető) - Medvék Orbaiszéken

12:05 - 12:30 - Péter Taierling (Csiszár Dénes Tanműhely) - Hagyományos helyi mesterségek

12:30 - 12:50 - Szünet

12:55 - 13:20 - Balog Szilárd (KSE Kerékpárszakosztály) - Bringás élet Kézdivásárhelyen

13:25 - 13:50 - Bedő József (Kovászna Megyei Vöröskereszt) - Elsősegélynyújtás alapfokon

14:00 - 14:25 - Kászoni Attila (gyógypedagógus) - Szenvedélybetegségek megelőzése

A konferencián közreműködik Klára Kamilla és a Bod Péter Tanítóképző diákjai Béres Erika, Imre Anita-Mária, Cseh Barna, Ráduly Roland és Pálkó Bernát.

Partnerek: Civil Licit, Háromszéki Közösségi Alapítvány, Zarah Moden, Vigadó Művelődési Ház, Gosp-com kft, kézdivásárhelyi Nők Egyesülete, az Erasmus+ program, a Kendu Egyesület és a Bod Péter Tanítóképző.

Médiatámogatók: Kezdi.info, Profi Rádió, Szék-helyek, Székely Hírmondó, Siculus Rádió, Polyp Tv, Háromszék

Plakátterv: Györgyjakab Boróka