A Zöld Nap Egyesület idén március 22 - 24 között a Víz világnapja alkalmából tizennegyedik alkalommal szervezi meg a Tavaszi Zöld Napokat. A három napos rendezvénysorozaton érdekes előadásokat, kerekasztal beszélgetést, kreatív workshopot, csemeteültetést szerveznek, de a kikapcsolódásról sem feledkeznek meg, lesz asztalitenisz bajnokság és kerékpár lassúsági verseny is.

A Tavaszi Zöld Napok legfontosabb célkitűzése az, hogy a három napos program által felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára és sarkalja a lakosságot arra, hogy a természet harmóniáját megőrizze a jelen és jövő generációnak. Az idei év jelmondata: Víz a békéért. Amikor a víz területén együttműködünk, a keltett hullámok továbbgyűrűznek – elősegítve ezzel a békét, a jólétet és a kihívásokkal szembeni ellenálló képességet.

Az esemény pénteken 11:00 órától csemeteültetési akcióval kezdődik. Az érdeklődőket a Sportcsarnok melletti füves területre várjuk. Ezt követően 16 órától a kézdivásárhelyi Kicsid Gábor Sportcsarnokban amatőr asztalitenisz bajnoksággal folytatódik a rendezvénysorozat, melyet az idén is partnerségben a helyi Sportirodával szerveznek meg. A pénteki nap zárásaként 18 órakor a Sportszálló Társalgójában a Civilek Háromszékért Szövetséggel (CIVEK) közösen egy civil kerekasztal beszélgetésre kerül sor, az esemény meghívottja Imre Krisztina Mária Hargita Megye Tanácsának az eseményszervezés és protokoll részlegének a szakfelügyelője. A találkozó keretén belül az Év civil szervezete és az Év önkéntese pályázati kiírást fogják ismertetni.

Szombaton délelőtt 11 órakor a kézdivásárhelyi Sportszálló társalgójában Zero Waste háztartás - tisztítószerek természetes hozzávalókból címmel egy kreatív workshoppal folytatódik a rendezvénysorozat. Délután 17 órától a több mint egy évtizedes hagyománnyal rendelkező ügyességi kerékpáros versenyre várják az érdeklődöket, melyet partnerségben a Kendu Egyesülettel szerveznek meg 18 órától a Kicsid Gábor Sportcsarnok melletti téren. Érdeklődni, jelentkezni a 0766-611066-os telefonszámon lehet. A verseny végén ünnepélyes eredményhirdetésre és a legjobbak díjazására is sor kerül.

11:00 - 11:20 - Márkos Réka (orvos kozmetikus) - Kézműves szappanok, kozmetikai termékek bemutatása
11:25 - 11:50 - Lukács-Paizs Hunor (vállalkozó) - Napenergia felhasználása a mindennapokban
11:55 - 12:25 - Pocsai-Szász Rozália (pszichoszociális tanácsadó) - A tudatosság és pozitív gondolkodás
12:30 - 12:55 - Forró Apor (személyi edző) - Urald a tested
12:55 - 13:10 - Szünet
13:15 - 13:40 - dr. Lukács Helga-Erika (fogorvos) - Egészséges fogak egy életen át
13:40 - 14:05 - Kelemen Gábor (áfonya termelő) - A helyi termelő és a vásárlók közötti kapcsolat szorosabbá tétele
14:05- 14:25 - dr. Mocsáry-Gondos Beáta (pedagógus) - Elsősegély a mindennapokban

Közreműködnek a Bod Péter Tanítóképző diákjai: Borsó Andrea, Szabó Tímea-Barbara. Felkészítő tanár: Kis Emese

Partnerek: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Kézdivásárhely Önkormányzata, Európai Szolidaritási Testület, Vigadó Művelődési Ház, Kovászna Megyei Művelődési Központ, kézdivásárhelyi Sportiroda, a kézdivásárhelyi Nők Egyesülete, a Kendu Egyesület és a Bod Péter Tanítóképző.

Médiatámogatók: Kezdi.info, Profi Rádió, Szék-helyek, Székely Hírmondó, Siculus Rádió, Polyp Tv, Háromszék

Plakátterv: Györgyjakab Boróka